reklama
hledat uživatel
       

Saláty z čerstvé zeleniny jsou všeobecně zdrojem cenných látek. Mix zeleniny jako zdravý doplněk k hlavnímu jídlu, příloha, předkrm, ale i samostatný chod.

Právě po vánočním a velikonočním hodování se bude většině z nás hodit nějaký ten odtučňovací den, kdy z jídelníčku vynecháme těžká, masitá a hlavně typicky česká jídla. Zkusme nahradit chod i dva pestrou zeleninovou směsí. K tomu dobrá zálivka, vhodné koření, trocha netučného sýra - a vynikající zdravý oběd je na stole.

Zelenina vhodná na salát

Saláty lze připravit téměř ze všech druhů zeleniny. Nejlepší jsou čerstvé kousky, které neloupeme, jen oškrábeme, popřípadě zbavíme nečistot kartáčkem. Ideální je bio zelenina, kde se nemusíme obávat chemikálií. Protože zelenina obsahuje vitamíny rozpustné ve vodě, nikdy ji ve vodě dlouho nemáčíme, spíše ji omýváme pod tekoucí vodou.

Zeleninu přidávanou do salátu můžeme krájet, strouhat, listové saláty natrháváme ručně na kousky. Tvrdší zeleninu můžeme předem předvařit společně s kostkou bujónu. Část salátu může tvořit i zelenina sterilovaná nebo mražená, kterou pro lepší chuť podusíme na kousku másla.

Aby saláty ztrácely co nejméně vitamínů, zaléváme je v co nejkratší době zálivkou, kterou si vždy připravujeme předem. Případně použijeme zálivku v sáčku s nejrůznější příchutí, kterou zakoupíme v každém supermarketu. Ušetříme si tím práci. Ale jistě sami uznáte, že domácí zálivka je tím nejlepším.

Domácí zálivka vhodná k zeleninovému mixu

Základní salátová zálivka je jednoduchým receptem. Připravujeme ji v poměru 1:2, 1:3 (ocet, olivový olej). K ní přidáváme podle chuti sůl, bylinkovou sůl, mletý nebo nadrcený pepř, cukr nebo med. Podle chuti doplňujeme zálivku o nasekané čerstvé nebo sušené bylinky, hořčici různých chutí, prolisovaný či sušený česnek. Když použijeme fantazii, může být salátová zálivka pokaždé jiné chuti. Ocet můžeme vždy nahradit čerstvě vymačkanou šťávou z citronu.

Při přidávání zálivky do salátu pamatujeme na to, že zálivka má zeleninu jen z části obalit a ochutit, neměla by v ní plavat.

Doplnění zeleninových salátů

Kromě zálivky můžeme saláty doplnit i o mléčné "dochucovače" - zakysanou smetanu v nízkotučné variantě, bílý jogurt či hustší sójové mléko bez příchuti. Protože kyselé prostředí váže vitamíny rozpustné ve vodě, zachováme jich v salátu o to více.

Podle chuti můžeme přidat i na kostičky nakrájený nebo strouhaný sýr (maximálně do 30% tuku v sušině). V rozumné míře doplnit o dýňová či sezamová semínka, ořechy všech druhů. Kdo má rád vajíčka uvařená natvrdo, přidá alespoň rozkrájený bílek, který je plný bílkovin. Žloutek si dopřejeme jen výjimečně, protože obsahuje větší množství cholesterolu, navíc je kaloričtější.

Umíte uvařit vejce natvrdo tak, aby bylo dokonalé? 

Míchání a podávání zeleninového salátu

Zeleninový salát mícháme ve velké a hluboké misce (skleněné, nerezové, keramické či dřevěné). Abychom zeleninu zbytečně nedeformovali, používáme přímo lžíce na salát, mícháme jen zlehka. Salát servírujeme buďto v původní míse tak, aby si každý nabral požadovanou porci, nebo salát přímo rozdělíme do misek menších. Přiložíme menší vidličku a už si můžeme jen zdravě pochutnávat.

Ty nejlepší recepty na saláty

Obědový zeleninový salát
(doba přípravy 15 min )

Salát Caesar
(doba přípravy 30 min )

Salát s tuňákem, vejci a černými olivami
(doba přípravy 30 min )

Lehký salát s kousky tuňáka
(doba přípravy 15 min )

Zeleninový salát s bramborem a sýrem
(doba přípravy 45 min )

Polníček s kuskusem a rajčaty
(doba přípravy 35 min )

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Nenápadná barevná dieta: Zeleninové saláty jako hlavní jídlo

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.