reklama
hledat uživatel
       

Není nad českou klasiku! Dnes si krok za krokem připravíme pečeného králíka se zelím

Dnes se naučíme krok za krokem připravit šťavnatého pečeného králíka na bílém víně s vůní rozmarýnu, skvělou přílohou je červené zelí s brusinkami.

Recept na pečeného králíka s výborným dušeným zelím 

1) Příprava surovin.

Na pečeného králíka si připravíme: 1 celého vykuchaného králíka, sůl, kmín, 300 ml bílého vína, větvičky čerstvého rozmarýnu, 3 stroužky česneku, slunečnicový olej.

Na přípravu zelí si nachystáme: 2 balení červeného kysaného zelí (v sáčku, ne ve sklenici), 1 velkou cibuli, 200 ml červeného vína, 180 g zavařených brusinek ve skleničce, sůl, 5 ks hřebíčku, 2 lžíce sádla, 4 lžíce cukru, 1 větší syrový brambor.


2) Nejprve si naporcujeme králíka, tedy odřízneme přední i zadní nohy, odkrojíme bříška a překrojíme také v půlce páteře. Případně ještě dočistíme.

Tip: Žebra nepečeme, ale uděláme z něj a kořenové zeleniny skvělý vývar - polévku.


3) Naporcovaného králíka naskládáme do pekáčku, potřeme olejem, posolíme, posypeme kmínem, rozmáčkneme stroužky česneku a společně s větvičkami rozmarýnu jimi proložíme maso.

4) Takto připravené maso podlijeme bílým vínem, přikryjeme a necháme do druhého dne marinovat.

Další den vyndáme králíka z lednice, necháme při pokojové teplotě. Je-li potřeba, podlijeme ještě vodou tak, aby bylo maso zhruba do poloviny ponořeno.

Rozehřejeme troubu na 180 °C, vložíme králíka a pečeme 1 hodinu. Poté maso na chvíli vytáhneme z trouby, odklopíme víko, všechny části několikrát přelijeme výpekem pomocí lžíce, přikryjeme a pečeme další hodinu, kdy toto přelévání výpekem zopakujeme ještě třikrát, aby maso zůstalo krásně šťavnaté.


5) Mezitím si připravíme zelí. Kysané zelí přesuneme z obalu do hrnce, podlijeme červeným vínem, přidáme cukr a hřebíček. Přivedeme k varu a dusíme 15 minut.

6) Dále si připravíme sádlo a nakrájíme větší cibuli (může být i bílá) nadrobno.

Cibuli pozvolna opékáme na sádle, jakmile začne zlátnout, přidáme cukr a za stálého míchání necháme zlehka zkaramelizovat.


7) Do hrnce se zelím nastrouháme najemno větší syrovou bramboru a přidáme také zkaramelizovanou cibulku. Zelí 5 minut provaříme, poté vmícháme skleničku brusinek, necháme ještě pár minut provařit a odstavíme.

8) Pečeného králíka po dvou hodinách a průběžném přelévání výpekem vytáhneme z trouby, odklopíme víko, naposledy přelijeme výpekem a ihned servírujeme.

9) Pečeného králíka na bílém víně a rozmarýnu podáváme s červeným zelím s brusinkami a oblíbeným přílohovým knedlíkem.

Pečený králík a finanční náročnost

Ingredience na pečeného králíka na bílém víně se zelím nás vyjdou na zhruba 450 Kč, záleží na výběru surovin.

Vyzkoušejte také: 

Králík na česneku
(doba přípravy 2 h 40 min )


Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
(doba přípravy 1 h 30 min )



Přidat příspěvek k článku Není nad českou klasiku! Dnes si krok za krokem připravíme pečeného králíka se zelím

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.