reklama
hledat uživatel
       

Netradiční ovoce plné vitamínů

V období zimy je naše tělo vystaveno víc než kdy jindy škodlivým vlivům. Musíme tedy posilovat náš imunitní systém. Každý z nás ví, že nejlepší cestou je získávání vitamínů konzumací ovoce. Každý z nás má rád něco jiného. Maminka má nejraději jablíčka, bratr jahody, babička mandarinky a děda miluje švestky, ovšem jen v tekutém stavu.

Ne vždy je ale naše oblíbené ovoce k dostání na zahradě, či v sadu. V obchodech naopak najdeme spousty jiného ovoce. Tropického, které je nám méně známé a o němž nic nevíme. Jak je očistit, oloupat, jak je jíst? Co vlastně z těchto pochoutek lze použít k potravě a jaké části naopak jíst nemůžeme? Zkusme si tedy některé druhy nám doposud možná neznámého ovoce přiblížit.

Papája

Toto ovoce má tvar hrušky zelenožluté barvy, s tenounkou slupkou. Má lososově růžovou až oranžově žlutou barvu dřeně. Ta je měkká, šťavnatá a nádherně voní po čerstvých meruňkách. Jadérka uvnitř nejsou jedlá! Jíme samotnou oranžovou dřeň. Chceme-li zvýraznit její chuť, pokapeme ji citronem. Papája je vynikající do ovocných salátů a podporuje látkovou výměnu.

Tamarilo

Tamarilo je keřové ovoce. Plody jsou dlouhé asi 9 cm. Slupka je tenká, hladká a červená. Vzhledem připomíná rajská jablíčka. Existují také druhy se žlutohnědou nebo jen žlutou slupkou. Dužina je žlutá až načervenalá. Plod měkne směrem do středu. Jádra jsou jedlá a jsou obalena "rosolem". U zralého poldu je dužina trpkosladké chuti a nezralé plody jsou silně hořké a téměř nepoživatelné. Tamarilo obsahuje vysoký podíl vitamínu C, provitamin A, železo, vápník, draslík, hořčík, fosfor a křemík. Obsahuje 210kJ (cca 50kcal) na 100g dužiny. Nejlepší k jídlu je, když se rozpůlí, pocukruje a uloží přes noc do lednice. Dá se však použít jako tomatové jablíčko na vaření nebo dušení. Jen je třeba se předem zbavit slupky, která je hrozně hořká.

Grenadila

Má zářivě oranžovou tenkou a pevnou slupku. Pod ní se schovává šťavnatá, rosolovitá a velice aromatická dužina s malými jedlými jadérky. Oválné plody mají 5 - 6 cm. Grenadila obsahuje draslík, fosfor, železo a také vitamíny B1, B2, vitamín C a provitamin A. Slupku z plodu jednoduše odstraníme prsty. Dužinu pak snadno vybereme třeba lžičkou. Používá se k přípravě dezertů, zmrzlin a ovocných salátů.

Karambola

Většina lidí toto ovoce zná od vidění, ale neví, jak se jmenuje. Karambora má tvar polodlouhé hvězdice s 5 či 6 hranami. Je žlutozelené až zelené barvy. Její chuť je sladkokyselá, podobná ananasu. Plod omyjeme, okrájíme nahnědlé hrany a vydloubeme semena uvnitř, která jsou nejedlá. Můžeme jej přidat do salátů nebo jíst jen tak syrovou. Karambola zahání žízeň, posiluje kosti a imunitní systém.

Maracuja

Jedná se o plod mučenky. Plody mohou mít modrou, purpurovou nebo žlutou barvu. Jak ji jíme? Jednoduše. Plod podélně rozřízneme a dřeň i s jadérky jíme lžičkou. Má exotickou sladkokyselou chuť. Obsahuje vitamín C a provitamin A. Konzumuje se čerstvá. Pasírovaná se používá do nápojů nebo do zmrzlin. Přidává se taky pod pečené maso nebo do marmelád. Je oblíbená při redukčních dietách.

Pomelo

Vypadá jako velký zelený grep. Je křížencem grepu a citrusů a jeho původ je zřejmě v Izraeli. Má nakyslou chuť podobnou grepu. Obsahuje hlavně vitamín C a železo. Pomelo se konzumuje syrové a bez slupky. Můžete jej přidat do ovocných salátu i do marmelád pro zpestření chuti. V podstatě má stejné použití jako ostatní citrusové plody. Ze zdravotního hlediska je vhodný především v boji proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem.

Physalis

Pokud vám ten název nic neříká, snad vám napoví víc mochyně nebo židovská třešeň. Je to zelenožlutá bobule velká asi jako třešně, která se nachází v uzavřeném, světle hnědém pouzdře. Má sladkokyselou chuť podobnou ananasu. Po vyjmutí můžeme jíst bobule i za syrova. V ovocných salátech jsou vynikají. Je třeba je však rozpůlit. Dužina pak lépe přijímá cukr. Dá se taky usušit, pak podobna rozinkám. Pozor ale, nezralé plody jsou jedovaté!

Kumquat

Je polodlouhý trpasličí pomeranč. Je jen 2 - 4 cm dlouhý. Plody, dužina i slupka jsou oranžové a jedlé, takže je nemusíme loupat. Umyjeme je, nakrájíme na kolečka a můžeme se do nich pustit. Plody mají výrazné aroma. Kůra je hořká a dužina je naopak hodně sladká. Jsou delikatesou ke grilovanému masu, drůbeži, zvěřině nebo třeba fondue. K jídlu se doporučují tmavší, ale občas v nich bývají pecky. Ty jediné se nejedí.

Litchi - líčí

Jsou malé plody s tvarem ořechu se světlou růžovou červenou šupinatou slupkou a uvnitř peckou. Má bílou sklovitou dřeň, která je šťavnatá a má lehce sladkokyselou kořeněnou chuť. Ta je podobna muškátovému vínu. Litchi konzumujeme oloupané a odpeckované nebo přidáváme do salátů s ovocem. Můžeme je podávat i s masem nebo rybou. Ale jen ohříváme! Vařením by zhouževnatělo. Dá se sušit nebo kompotovat.

Věříme, že jsme poskytli alespoň pár zajímavých rad a že se nebudete bát tyto druhy zajímavého, chutného a především velmi zdravého ovoce vyzkoušet. Pokud byste měli nápady, nebo dotazy ohledně jiných, v tomto článku neuvedených, druhů ovoce, tak neváhejte a svěřte se nám v diskusi pod článkem.

Foto: Profimedia.cz



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 10
  • gdfg
    gdfg

    fgdfgdfgdfgdfdfggfddff

    16.02.2012 18:31:46

  • jana
    jana

    .....líbí se mi vaše stránky o exotickém ovoci. Plně doporučuji. Rozšiřte ještě vaše poznatky o ovoci exot.... Pa Jk

    22.05.2009 22:54:01

  • deivid
    deivid

    http://davidma.blog.cz/

    12.02.2008 18:37:32

  • Nuf
    Nuf

    Pomelo máte špatně

    Pomelo máte špatně - to co popisujete je Sweetie - též Sweet Grapefruit - to je ta zelená věc. Pomelo je ve skutečnosti vobrovskej citrus - kterej nevznikl křížením grapefruitu a citrusů - naopak - křížením Pomela a pomeranče vznikl Grapefruit!!!! Pomelo má dost silnou šlupku, mívá tak 20cm v průměru (i víc) a je na povrchu žlutý. Uvnitř to má lehce narůžovělé - spíš do žluta - stroužky - no prostě dílky. Skvělá věc je, že ty dílky se samy oddělují od blanek co je kryjí - a uvnitř jsou perfektně pevné "slzičky", které se krásně vyloupnou. Je to strašně šťavnatý a dost sladký. Ne tak jako pomeranč, ale podobně. Osobně jsme začali pomelo jíst o 106 - je to nejchutnější citrus co jsme kdy ochutnali.

    30.01.2007 19:21:11

    • Jana Machalová
      Jana Machalová

      Re: Pomelo máte špatně

      Tento článek je již pár let starý, ale rozhodně neobsahuje nepřesné údaje. Dokonce si pamatuji, že jsem čerpala přímo z letáků supermarketů. Spíš se změnila strategie supermarketů, kteří pomelo vydávají za sladký grep a obráceně. Můžete mi napsat, odkud máte tyto informace? Ať totiž na internetu hledám jak hledám, všude prezentují pomelo jako obří zelený citrus.

      31.01.2007 07:34:08

    • Leo
      Leo

      Re: Pomelo máte špatně

      No podle toho co já jsem četl je to ještě jinak jde prostě o dva různé druhy citrusů. Kdysi se to dost pletlo, ale jinak jsou opravdu velmi rozdílní. Sladký Grep má chuť a i vzhled jako grep jen je sladký.

      13.01.2008 16:49:11

  • Mikik
    Mikik

    Netradiční ovoce

    Rád bych pochváli Vaše stránky, ale zároveň (takřka jedním dechem) si povzdechl - tohle je velice zajímavý článek, ale něco mu chybí. Přece internet, multimedia, klikání...aha...obrázek. Je to článek naslepo...proč u každého ovoce není náhled a odkaz na větší obrázek. s pozdravem Mikik

    18.01.2005 23:23:50

    • Baruš
      Baruš

      Re: Netradiční ovoce

      kdybys kliknul do toho obrázku pravým tlačítkem a dal zobrazit obrázek, tak je daleko větší!! :-)...
      jinak taky moc chválím tuto stránku, je vážně super.

      25.01.2011 22:19:44

Celkem záznamů: 10

Přidat příspěvek k článku Netradiční ovoce plné vitamínů

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.