Kde se bere tuk?
Již z úvodu je patrné, že označením nízkotučné se pyšní zejména speciálně upravené mléčné výrobky. Hlavním zástupcem je mléko, ze kterého se odstředí tuk a vznikne tak polotučné případně nízkotučné mléko. Plnotučné mléko je bohatým zdrojem vápníku, ale také množstvím živočišných tuků. Rozdíl mezi plnotučným a odstředěným mlékem je, co do jejich množství, markantní. Rozdíl poznáme i chuťově a i v tomto případě bohužel platí, že tučnější více chutná.
Tučnější mléko je mimo to i zdrojem vitamínů rozpustných v tucích, tedy A, D, E a K. Budeme-li pít pouze nízkotučné mléko, o vápník se sice nepřipravíme, ale o důležité vitamíny ano. Navíc s chybějícím tukem se zvyšuje glykemický index potraviny, a proto nenasytí nadlouho. Kompromisem je konzumovat polotučné výrobky.
Nízkotučné nutně neznamená zdravé
Médii před nedávnem proběhla zpráva, že nízkotučné výrobky způsobují neplodnost. Výzkum provedli na Harvardské univerzitě a zjistili, že více než dva nízkotučné výrobky denně snižují u žen plodnost až o 85 %. Nutno říci, že zkoumaným vzorkem bylo 100tisíc amerických zdravotnic a sníženou plodnost nemusela mít na svědomí pouze konzumace light potravin, ale i jiné faktory. Přesto výsledky stojí za zvážení.
Co ušetříme na tuku, získáme na cukru
Letmé prohlédnutí etikety nás sice utvrdí v tom, že výrobek nám nepřispěje ani gramem tuku, ale často zapomínáme přesvědčit se, jak je to se sacharidy, které mdlou chuť hmoty bez kapičky omastku povýší na jogurt prvotřídní chuti. Často má tak tučnější výrobek nižší kalorickou hodnotu, než nízkotučný, protože neobsahuje tolik cukrů. Sacharidy bohužel mají tu vlastnost, že se z nich taktéž vytváří tukové zásoby.
Lákadlem je, koupit si místo jednoho smetanového jogurtu dva sladké nízkotučné. Výsledné kilojouly dvou kelímků light pochoutky, které sníme a myslíme si, jak jsme na to vyzráli, ale často převýší jeden kelímek hustého smetánku. U jogurtů a jogurtových nápojů si proto hlídejme kalorickou hodnotu. Objekt našeho zájmu by měl obsahovat asi 300 až 400 kilojoulů na 100 gramů. Pro běžnou konzumaci ale i při hubnutí jsou vhodné mléčné výrobky, které obsahují asi okolo 1,5% tuku.
Dia výrobky
Jedním z mýtů je, že dia výrobky jsou automaticky vhodné při dietě, ale není to tak. Dia výrobky jsou vyráběné na míru diabetikům, popřípadě těm, kteří z nějakého důvodu nechtějí konzumovat klasický cukr. Ten je v dia výrobcích nahrazen náhradními sladidly, například umělým aspartamem a sacharinem, nebo přirozeným sorbitolem. Všechna tato sladidla jsou několikanásobně sladší než sacharóza. Tím pádem se jich do výrobku použije menší množství a také se snižuje jeho energetická hodnota. Je tu však jedno velké ALE. Menší množství cukru znamená nižší hmotnost výrobku a ta se musí něčím dorovnat. Nejčastěji je tímto náhradníkem, například v dia čokoládách, tuk.
Při dietě tedy mysleme na to, že ne všechny výrobky, které se tváří jako dietní, dietní skutečně jsou. Nesledujme na etiketě pouze obsah tuku, ale i obsah sacharidů a zejména energetickou hodnotu. Chceme-li opravdu dietní ovocný jogurt, sáhněme po bílém jogurtu s nízkým obsahem tuku a přidejme do něj čerstvé vodnaté ovoce.
Foto:
Profimedia.cz