reklama
hledat uživatel
       

Nové brambory - dietní pochoutka

Zima se blíží ke konci a za chvíli tu budeme mít jaro. Zemědělci a naše těla konečně dostanou zelenou. V tomto období můžeme tělu dopřát skvělou delikatesu. A pokud stále ještě toužíte něco málo shodit do plavek, jsou nové brambory tím pravým pomocníkem

Nové brambory jsou ideální dietní pochoutkou. Jejich kalorická hodnota se zvyšuje teprve smažením nebo díky tučným přílohám. Jestliže si je tedy usmažíme, musíme počítat s tím, že kila půjdou dolů trochu hůř. Kromě nízké kalorické hodnoty jsou nové brambory výjimečné díky spoustě vláknin, bílkovina sacharidů. Také dodávají cenný draslík a vitamín C. Vitamín C však ihned po sklizni začne z brambor rapidně klesat. Takže jsou lepší brambory konzumované těsně po sklizni. Proto je také lepší nové brambory kupovat častěji. Máme je čerstvé a navíc zdravější, než když si je skladujeme týden doma. Další z jejich předností je tenká slupička. Tudíž není nutno je loupat a také tím odpadají další ztráty vitamínů. A když už je loupané potřebujeme, určitě nad nimi nestrávíme celé dopoledne.

Bez loupání

Nové brambory jsou skvělé i se slupkou. Stačí brambory omýt jemným kartáčkem pod proudem vlažné vody. Jejich chuť podtrhneme, přidáme-li s nimi do vody i svazek jarních bylinek. Pozor! Brambory vaříme pozvolna pod pokličkou, ne za doprovodu klokotající vody. Brambory pak jsou chutnější a zachovají si vyšší obsah vitamínů.

Pečené nové brambory

Brambory si 15 minut předvaříme. Potřeme je jemně olejem, osolíme a zabalíme do pečícího papíru. Pečeme je pak na plechu v troubě 15 minut při zhruba 175 °C. Takto upravené brambory se hodí ke grilovanému masu nebo jen tak s tvarohem. Samozřejmě můžeme brambory péct i v uhlících na grilu nebo táborákovém ohni. Stačí je omýt, usušit, zabalit do alobalu, a pak už jen šup s nimi do ohně.

Plněné nové brambory

Ve slupce uvařené brambory skrojíme na delší straně a lžičkou nebo vykrajovátkem vydlabeme. Vydlabanou hmotu rozmačkáme a můžeme ji použít jako základ pro různé - i pikantní náplně. Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Mrázková
    Mrázková

    pečené brambory

    Před pečením dím rozpůlené,neoloupané brambory do miroten. sáčku s trochoch vody a 3 mim.(podle množství brambor, tj. asi 6 ks) při největším výkonu povařím v MV troubě.Potom je dám na plech, potřu olejem, ve kterém jsem trošku opekla cibulku a česnek nakrájené na kousky. V troubě je dám pod gril, dokud nedostanou zlatou barvu. Solím až těsně před podáváním, aby křupaly.

    10.03.2005 14:52:15

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Nové brambory - dietní pochoutka

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.