reklama
hledat uživatel
       

O druzích masa

Maso stejně jako mléčné výrobky a vejce obsahuje bílkoviny, které jsou podobné těm lidským. Je třeba dávat přednost masům, které nejsou tak tučné, a to je maso drůbeží, rybí a králičí.

Drůbež

Význam drůbežího masa je veliký, protože obsahuje všechny základní živiny. Kuře, krůta a slepice je drůbež se světlým masem a kachna a husa s tmavým. Bílkoviny u kuřecího masa mají největší využitelnost ze všech mas, hlavně pro děti jsou tyto bílkovinné zdroje důležité. Drůbeží maso není ani tak tučné jako hovězí nebo vepřové. Stejně to je i s obsahem cholesterolu, který je u drůbeže mnohem menší než u jatečních zvířat. Drůbeží maso obsahuje mnoho vitamínu B a minerální látky, hlavně draslík a fosfor. Drůbeží maso můžeme upravovat na tisíce způsobů a pokaždé bude mít jinou chuť. Přidáváme koření, bylinky, česnek, maso marinujeme v různých olejích a tím, že maso připravujeme různými technologiemi, tak má pokaždé jinou chuť.

Ryby

Rybí maso je velice cenné, ale i přes to se netěší největší oblibě. Hlavně děti bychom měli již od útlého věku učit si zvykat na rybí maso. Bílkoviny v rybím mase obsahují všechny důležité esenciální aminokyseliny. Tuk obsažený hlavně v mořských rybách snižuje možnost onemocnění srdce a cév. Rybí maso má obrovskou biologickou hodnotu, z minerálních látek nám dodává vápník, fosfor, síru, hořčík a jód. Jód je zastoupen v mnohem větší míře u mořských ryb a například sardinky obsahují až sedmkrát víc vápníku než hovězí maso. Rybí maso je velice snadno stravitelné a dá se lehce žvýkat, takže se hodí výborně i pro děti. Jen si dejte práci a pořádně odstraňte všechny kosti.

Králík

Maso z domácího králíka obsahuje snad nejvíce bílkovin ze všech mas. Obsahuje mnoho minerálních látek hlavně vápník, fosfor a železo, ale také vitamín B a PP. Někteří lidé králíka nemají rádi, protože má takový charakteristický puch, ale i ten se dá, správnou přípravou a použitím dobrého koření, zmírnit. Nejoblíbenější je v kombinaci s česnekem, cibulí, bylinkami a kořenovou zeleninou.

Zvěřina

Zvěřina má velice výraznou chuť i vůni a mnozí lidé si myslí, že zvěřina je tučné maso. Ale opak je pravdou, např. křepelky, koroptve mají velice libové maso. Dejte si pozor, protože většina kuchařských receptů doporučuje používat mnoho tuku, Nemusíte se přizpůsobit, maso bude stejně dobré a šťavnaté, když ho budeme potírat pouze marinádou a vývarem. Teď jsme si řekli pár věcí o mase, řiďte se zásadou, že je dobré toto maso upřednostňovat před jatečným. Podávejte ho s velikým množstvím zeleniny a vaše děti budou zdravé jako řípy. Foto: Photos.com

Přidat příspěvek k článku O druzích masa

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.