reklama
hledat uživatel
       

Obídek s Bárou

Dnes jsem se pro rozhovor s další známou osobností vydala opět do rádia Hey, tentokráte za první ženou. Pro své otázky jsem si vybrala moderátorku a bývalou ředitelku rádia, usměvavou Báru Lukášovou, kterou ale všichni posluchači znají jako Báru Wytwarowanou.

Rozhovor

Dobrý den Báro, každý den uvádíte svou polední rubriku "obídek s Bárou", kde posluchačům přinášíte recepty slavných osobností. Mě ale nejdříve zajímá, co vy a vaření?

Bára Wytwarowaná: Jano, je to dost zvláštní, já totiž nevařím. Prakticky vůbec. Je to tak, že já umím vařit a celkem nikdy to mé vaření nikomu nevadilo a můj první muž a mí kamarádi byli celkem spokojeni, ale když jsem asi tak 3x až 4x uvařila svému současnému muži, tak jsem viděla, že mu to moc nejede. Neumím takovou tu českou klasiku, ráda experimentuji, používám hodně koření a každý recept je svým způsobem originál. Všeho všudy jsem schopna zopakovat asi tři jídla. Můj muž ale nebyl úplně spokojený a tak řekl: "Báro udělej svíčkovou". Tu ale neumím a tak manžel, protože jeho maminka vaří, zavolal jí a prosil o rady. Krok za krokem si to nechal nadiktovat a uvařil svíčkovou. Od té doby jsme se snažili v kuchyni střídat, on vařil mně, já jemu. Postupně se ale ukázalo, že on je ve vaření lepší, takže já si myslím, že se v tom vyznám, jsem docela labužník a s láskou konzument, ale prostě to, co vaří on, já bych neuvařila. On vaří výborně, až vášnivě. Skoro by to asi měl být rozhovor s mým mužem.

Děkuji za tip. Třeba se na Vašeho muže někdy obrátím, jistě nejen mě by zajímalo, jak se z muže nekuchaře stane vynikající kuchař. Ale přesto, že moc nevaříte, jistě máte nějaký recept, který máte ráda a vaříte jej, když se chcete blýsknout třeba před návštěvou.

Bára Wytwarowaná:Ano, mám a je to taková věc, která vlastně pochází z mého dětství. Moji rodiče, když se něco slavilo, tak nás brali do čínské restaurace ve Vodičkově ulici, což byla za dávných totalitních časů tohoto typu restaurace jediná a naprosto vyhlášená. Tam se servírovalo něco, čemu se říkalo vepřové Li-ti. Bylo to úžasné v tom, že to bylo maso, takové malilinkaté řízečky v těstíčku, které bylo průhledné, jakoby nafukovací. Strašně mi to chutnalo a tak jsem pátrala v různých kuchařkách, ale nikdy se to nenafouklo. Takže to dělám po svém, jako Bářiny mini řízečky a postup je: kuřecí, nebo vepřové maso nakrájíme na proužky nebo nudličky, osolíme a připravíme těstíčko 2/3 solamylu, 1/3 hladké mouky, vajíčko a přiléváme vodu, aby to mělo správnou obalovací konzistenci. Pro barvu a chuť ještě přidávám špetku kari koření, ale zase ne moc. Obalíme maso a na woku zprudka opečeme, takže vzniknou právě ty nafouklé mini řízečky v poloprůhledném těstíčku. Potom vezmeme sůl 1/3 a pepř 2/3, promícháme a servírujeme společně s masem. Každý si ten svůj kousek namáčí do této směsi, ještě můžeme dát na zvláštní mističku sójovou omáčku. Podáváme s rýží.

Báro nedá mi to. Nikdy Vás neinspirují recepty, které z úst slavných vysíláte svým posluchačům?

Bára Wytwarowaná:Je to tak, že mě obor kulinářství strašně zajímá. Teď právě mám u postele kuchařku J. Olivera, kterou jsem dostala od kamaráda a večer si z ní čtu před spaním a sním si o tom, že tohle by mohla být zajímavá vychytávka. Vyzkouším to ale pouze v případě, že je to rychlé, že se nestane, že vytrvám tři hodiny v kuchyni. Tohle já totiž neumím. My máme přátele, jsme takové tři rodiny, které mezi sebou pořádají takzvané kuchařské turnaje, kdy si mezi sebou navzájem vaříme a hodnotíme recepty různých světových kuchyní. Takže když je nějaký zajímavý recept, tak přemýšlím, zda je to jídlo vhodné, abychom ho zkusili. Dnes jsme třeba měli recept od Elišky Balzerové na maso obalené v hrance a to je věc, kterou já půjdu vyzkoušet, protože to mě zajímá a nepřijde mi to jako nějaké drama, když se to třeba nepovede.

Znamená to, že nejste kuchařkový typ, ale spíš ten typ metody pokusů a omylů?

Bára Wytwarowaná: Kuchařku nepoužívám, váhu jsem například nikdy nevzala do ruky. Ne vždy se to povede, ale sníst se to dá. Tedy kromě pečení, já totiž nepeču, ani vánoční cukroví. To mi nikdy nešlo.

Ještě jednou se vrátím k Vaší rubrice Obídek s Bárou. Podle čeho si vybíráte své hosty a jak je to s našimi celebritami? Vaří hodně, nebo jen někdo?

Bára Wytwarowaná: Ona ta rubrika má svůj vývoj. Když jsme začínali, byly to mé recepty, recepty mých známých a pak recepty posluchačů. Až před rokem nám začali vařit celebrity. Problém je ale v tom, že v rádiu nemáte moc prostoru a nemůžete tudíž dávat příliš složité recepty, jelikož by je nikdo nestihl zaznamenat. Takže se volí spíše nenáročné a rychlé recepty. Lidé ze mě asi nabyli dojmu, jak jsem vynikající kuchařka, i když to tak docela není. Ale je to jinak. Já mám hrozně velkou lásku ke kuchyni, strašně ráda jím, je to na mě i vidět (smích) a baví mě to ochutnávat. Musím ale říci, že skoro mám pocit, že dnešní celebrity moc nevaří. Až na některé známé a vyhlášené výjimky. Hodně z nich má třeba pouze jeden svůj "majstrštyk", kterým se předvedou. Samozřejmě občas někdo i překvapí, jako nedávno Pavel Novotný, který vypadal, jako že si tak umí ohřát párek a dal nám recept na Čínského kapra, který byl úžasný.

Poslední má otázka bude směřovat na Váš životní styl. Jak se během dne stravujete, zda jíte jako rodina pohromadě, v klidu, nebo spíš v rychlosti.

Bára Wytwarowaná:Tak můj životní styl je takový, že vstávám nejpozději z rodiny a jako jediná si potrpím na snídani. Já absolutně nedokáži bez snídaně odejít. Snídaně je celkem obyčejná, Chleba s plátkem sýra, zapečený v troubě, káva s mlékem a k tomu poslouchám 5 rádií. Trvá to tak 25 minut a nedokáži to zkrátit. Obědvám v práci, něco rychlého, děti klasicky ve škole. A u večeře se scházíme všichni a asi tak 3x týdně musím říci, že je ta večeře až opulentní (smích). Ne, že by bylo tolik chodů, ale bez salátů se to již neobejde a celkem i dost masa bývá. Jednoznačně ale vyhrává italská kuchyně. Moc děkuji za příjemný rozhovor a přeji spoustu spokojených posluchačů a více celebrit v kuchyni. Kromě rozhovoru s Bárou Wytwarowanou si ZDE můžete přečíst rozhovor s Markem Černochem, který taktéž moderuje v rádiu Hey.

Přidat příspěvek k článku Obídek s Bárou

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.