Vzhledem k obsahu vitamínů a jiných látek v obilovinách bychom je ze svých jídelníčků vyřazovat rozhodně neměli.
Obilné klíčky
V praxi rozeznáváme klíčky žitné a pšeničné. Velmi se liší svou konzistencí, a proto i zpracováním. Žitné klíčky jsou velmi malá zrníčka, pšeničné se podobají spíše vločkám.
Význam a použití
Jejich biologická hodnota je více než značná. Jsou největším nositelem vitamínu E, který má regenerační účinky, pomáhá obnovovat tkáně a hojit rány. Pšeničné klíčky používáme všude, kde můžeme použít strouhanku. Na ovocné knedlíky je jemně opražíme na pánvi, smícháme s čerstvým máslem a s cukrem a knedlíky jimi posypáváme. Na vařený květák také opražíme, smícháme s několika lžícemi oleje, klíčky a rozsekanou pažitkou nebo petrželkou. Sekanou nebo karbanátky jimi můžeme zahustit bez předchozího opražení. Stejným způsobem můžeme klíčky obohatit těsto na tvarohové knedlíky. Z obilných klíčků připravujeme kaše, přidáme je do zapečených brambor nebo je využijeme pro přípravu pomazánek.
Lněné semínko
Lněné semínko je prastarý lék a potravina lidmi ctěná po tisíciletí. Bylo nalezeno již v kolových stavbách.
Význam a použití
Jeho linolová nenasycená mastná kyselina působí antiskleroticky. Jemný šlem uklidňuje všechny podrážděné sliznice těla. Dále obsahuje lněné semínko bílkoviny, lecitin, pektin a vitamíny A a E. Lněné semínko požíváme nejčastěji drcené v syrovém stavu, ale váže také dobře polévky a omáčky, kam je přidáváme před dokončením varu. Využíváme ho také pro přípravu pečiva.
Kukuřice
Kukuřice je zejména v zahraničních kuchyních (například v Bulharsku) ve větší míře používaná než u nás.
Význam a použití
Kukuřice má sice nedostatek vitamínů skupiny B, má ale význam vzhledem k obsahu magnézia, draslíku a fosforu. Má také dost bílkovin. V kuchyni se využívají hlavně nedozrálé klasy, jejichž zrna jsou sladká a měkká; chutná tak kukuřice i syrová. Nejčastěji se však vaří klasy vcelku. Můžeme vařit i loupaná zrna. Kukuřičné klasy bez horních listů pečeme také v troubě na roštu. Podáváme je jen osolené. Vařenou kukuřici jako přílohu poléváme rozpuštěným máslem nebo k ní podáváme holandskou, rajčatovou nebo citrónovou omáčku. Někde je zvykem podávat ji jen v papírovém ubrousku jako dezert. Z kukuřice také připravujeme kaši - polentu.
Pohanka
Pohanka sice není klasické obilí, ale má drobná semena, jejichž složení se podobá složení obilného zrna.
Význam a použití
Pohanka obsahuje mnoho vitamínů skupiny B. Připravují se z ní kaše doplněná sýrem, v dušené podobě se podává samotná nebo se zeleninou jako příloha k masům, chutná i v kombinaci s houbami a uzeným masem.
Foto:
Profimedia.cz