Cofee break se uskutečňuje dopoledne nebo odpoledne a podává se při něm menší občerstvení v podobě výrobků studené kuchyně a užšího sortimentu nápojů.
Bez kávy se neobejdeme ani při setkávání se svými přáteli a rodinou. Káva v jakékoliv úpravě je vyžadována již dlouhé roky (pravděpodobně od 15. století) a nebude tomu dlouho jinak.
V dnešní době pochází ta nejlepší káva ze Střední a Jižní Ameriky z oblastí Kolumbie, Brazílie, Kostariky, Jamajky, Mexika, Peru, Kuby a Ekvádory, ale také z Panamy, Venezuely a Guatemaly. V převážné části jde o produkci kvalitní kávy arabica. Z oblasti Afriky jsou nejvíce zastoupeny plantáže v Keni, Ugandě, Etiopii, ale i v Angole, Zairu, Togu a na Madagaskaru a v Jemenu a Tanzánii.
Káva se dováží i z oblasti Tichého oceánu, kde jejím nejvýznamnějším producentem je Indonésie (Jáva a Sumatra), Papua-Nová Guinea, Vietnam, Laos, Srí Lanka, Filipíny a Indie.
V každé ze zmíněných oblastí se pěstuje výborná káva a každá káva má své přednosti. Některá výrazné aroma, jiná nasládlou či plnou chuť. Mezi nejvýznamnější producenty kvalitní kávy patří:
Káva byla a z části je i dnes pochutinou, o které nejen ti, kdo ji rádi pijí, ale i gastronomičtí experti vědí stále velmi málo. Ve Vídni, která je kolébkou kavárenské kultury, si však mohou odborníci na nápoje zdokonalit své sommeliérské znalosti výrobních postupů, návodů či receptur. Sídlí zde institut odborníků na kávu - Institut pro kávovou kulturu.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena