Při vaření, pečení i péči o domácnost je každá rada drahá. Tipy, jak ušetřit a jak si pomoci při údržbě spotřebičů, se vám mohou hodit.
Místo abyste kousky pečiva opékali na pánvi s olejem, opečte celý krajíc v toustovači, až potom ho nakrájejte.
Rýže má přirozenou nažloutlou barvu, což nemusí vypadat dobře. Chceme-li docílit bělosti, přidáme do vody k vaření pár kapek citronu.
Chystáte se připravit k obědu plněné kedlubny? Po oloupání kedlubny asi 20 - 25 minut předvařte. Snadno je pak lžící vydlabete a naplníte.
Zálivka na salát bude jemnější, pokud polovinu octa nahradíte jablečným moštem, nebo použijete mírně oslazenou citronovou šťávu.
Jak okamžitě poznáte, je-li vaječný žloutek ještě syrový nebo už vařený? Vejce položte na rovnou podložku a roztočte. Otáčí-li se pomalu okolo své osy, je uvařené, jestli se všelijak kolébá ze strany na stranu, je ještě uvnitř syrové.
Má-li maso příliš ostrou chuť, způsobenou pálivou paprikou nebo chilli kořením, přidejte do šťávy trochu kysané smetany. Ta ostrost zmírní.
Přípravu polévek i salátů usnadní malé balíčky se zmraženým zeleným kořením. Plastový obal (třeba od kinder vajíček) se výborně hodí na zmrazení jednotlivých malých porcí kadeřavé petrželky nebo libečku. Polévka bude určitě lépe chutnat.
Chcete mít jeden bramborový nebo špekový knedlík jako druhý? Je to docela snadné! Připravte si hroudu těsta, rozkrájejte na stejné díly, třeba tak jako kdybyste krájeli dort na dílky. A pak každý kousek zformujte do kuličky nebo válečku navlhčenou rukou.
Malinový nebo jahodový dort ozdobíte šlehačkovými hvězdičkami a na každou položíte jednu barevnou lentilku.
Čerstvě upečené muffiny uložte do uzavíratelné plastové krabice a dejte do chladničky. Tak vám zůstanou dlouho čerstvé a vláčné.
Speciální náplň pro milovníky banánku nebo rohlíčku: Ušleháme tuhou šlehačku a vmícháme do ní trochu vaječného koňaku. Kdo má rád, polije hotový banánek polevou z hořké čokolády.
Jestliže zvláčňujete těsto sněhem z bílků, musíte dát bábovku po přimíchání sněhu ihned péci, jinak těsto spadne a ztratí svou kyprost.
Nahradíte-li v mramorovém moučníku kakaový prášek nugátovým krémem, bude mnohem vláčnější.
Postříkejte drobenku na povrchu koláče ihned po upečení studenou vodou. Drobenka bude báječně křehká.
Tipy na tradiční i moderní obložené mísy
Je před vámi příprava slavnostního pohoštění a chcete se tentokrát opravdu blýsknout? Nebaví vás mazat veku na tucty chlebíčků, protože očekáváte rozmlsané hosty, kdy každý z nich dává přednost jinému druhu? Možná nebude od věci vsadit na studené obložené mísy, kde si to své vybere každý sám, aniž by přišel o možnost obdivovat váš aranžérský talent.
Drobné i větší triky, díky kterým ušetříte v kuchyni nejen při vaření
Píšete si nákupní seznamy, vymýšlíte jídla na celý týden a potraviny u vás v koši rozhodně nekončí? Možná máte pocit, že děláte všechno pro to, abyste v kuchyni ušetřili. Ale co když vám řekneme, že můžete dělat ještě víc? Zamyslete se nejen nad stářím a spotřebou vašich spotřebičů, ale všímejte si i zdánlivých drobností. Vždyť už naše babičky říkaly, že halíře dělají talíře.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena