Dalších pár pojmů ze světa těstovin. Tentokrát se z většiny zaměříme na těstoviny přílohové, a to rozmanitých tvarů.
Těstoviny, které nejčastěji připravujeme jako přílohu k masovým, sýrovým, smetanovým a zeleninovým omáčkám, bývají rozmanitých tvarů. Dávno v regálech nemusíme sáhnout jen po vrtulkách, klasických kolínkách a špagetách. A když jsou v receptu zmíněny "riccini, spirale, bozzoli" a další, už nebudeme tápat, o co autorovi vlastně šlo. A mít do receptu právě zmíněný druh těstovin by mělo být zárukou, že se vše povede jak má. Každý druh má svou osobitou chuť díky jiné přípravě, jiné tloušťce, případném obarvení špenátem nebo rajským protlakem.
V prvním díle jsme se seznámili s těmito druhy - Odhalte názvy těstovin 1.díl
Neboli závitky - širší zarolované kousky těstoviny s výrazným stočením na konci. Docela matoucí jsou casareccia v některých jídelních lístcích - bývá tak nazývána také pizza (nejčastěji obložená mozzarellou a italskou klobáskou).
Těstoviny nazývané též "kokonky" díky jejich tvaru. Zatočené těstoviny s drážkami.
Těstoviny ala "kohoutí hřebínky". Trochu větší kolínka na vnější straně se zvlněným okrajem (hřebenem).
Název je odvozen z italského "riccio - spirála". Z těsta vytvarované úhledné ulitky s okrajem zkrouceným do tvaru lastury.
Velmi drobná těstovina podobající se trávě, odtud i její pojmenování. Mívá zkroucené konce.
Širší a masivnější těstoviny s horním vroubkováním. Slovo festonati znamená girlanda.
Zvlněné kousky těstovin (vlnky).
Zatočené a tenké spirálky. Tyto těstoviny vypadají jako malé pružinky.
Vypadají jako hrubší kolínka. Těstoviny sekané do tvaru trubky.
Tzv. dvojtěstoviny, kdy jsou vždy 2 kousky spojené stočením do spirálky.
Gnochci většina zná jako přílohu z bramborového těsta. Ale tyto "knedlíčky" se vyrábí i z tvrdé pšenice nebo semolinové krupice, můžeme je tedy zařadit mezi těstoviny.
Menší verze gnocchi knedlíčků podélného tvaru. Připomínají rybičky (sardinky).
Orecchio (italsky "ucho") dává těstovinám jasný vzhled - malá ouška.
Přílohové těstoviny, klasičtí motýlci. Menší farfallini užijeme do polévky.
Spirálovité těstoviny, tzv. vývrtky. V české kuchyni velmi oblíbené, patří k nejlevnějším.
Větší těstovina vypadající jako mořská lastura. S přívlastkem "piccole" jsou lasturky o něco menší.
Kolečka spojené se středem, často se vyrábějí i z celozrnné mouky.
Známá kolínka, těstoviny nasekané na krátké zahnuté trubičky.
Jako macaroni se většinou označují silné duté špagety. Tenkou variantou jsou bucatini, těm s rýhovaným povrchem se říká penne. Dalším druhem bývají krátké duté těstoviny rigatoni (typické rourky), hodně podobné elicoidali mají šroubovité rýhování a menší velikost. Makarony nasekané na malé kousky, to jsou ziti.
Těstoviny drobné velikosti, zavářkové, mají tvar připomínající šnečí ulitku.
V posledním díle se podíváme na plněné těstoviny a nudle nejen z vajec a pšenice, ale také rýžové a netypické luštěninové nudle.
Foto: Pixmac.cz
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena