Odšťavňovač patří mezi oblíbené kuchyňské pomocníky. Koupí odšťavňovače určitě neprohloupíte, protože vynaložené peníze vlastně investujete do svého zdraví.
Před nákupem odšťavňovače si musíme položit řadu otázek.
Pokud si vybereme přístroj, který se bude složitě sestavovat, brzy jej přestaneme využívat. Odšťavňovače se většinou skládají ze 4 - 7 dílů, které jdou jednoduše na sebe "zapasovat". Po použití se musí jednotlivé díly ihned umýt, těm nejmodernějším stačí pod proudem vody. Pokud i umývání bude složité, určitě nás to také odradí od používání. Pokud používáme myčku nádobí, musíme vybírat takový přístroj, který je vhodný pro tento druh umývání.
Jednotlivé odšťavňovače jsou určeny pro různé zpracování ovoce. Jsou přístroje, které zvládnou pouze odšťavňování měkkých druhů ovoce a zeleniny, dále přístroje, které jsou určeny i pro tvrdé druhy ovoce a zeleniny, a potom přístroje, které zvládnou odšťavnit i zelené bylinky.
Nejdříve ovoce nastrouhají a následně přepasírují přes jemné sítko. Odstředivá síla při velmi vysokých otáčkách pak pasírovanou šťávu "nalije" přímo do sklenice. Tímto typem dostanete z ovoce nejvíce šťávy, je určen pro měkké i tvrdé ovoce i zeleninu a dokáže odšťavnit i zelené listy. Takto připravená šťáva je určena pro okamžité zkonzumování, jinak dochází k jejímu oxidování.
Nejprve ovoce rozmělní (vylisují) pomocí šneku mezi dvěma válečky a šťáva pak vykape přímo do sklenice. Šťáva obsahuje více minerálů a vlákniny a je hustější než v prvním případě.
Nejdříve ovoce rozdrtí a pak protlačí šťávu přes jemné sítko. Tyto přístoje pracují při nízkých otáčkách a šťáva tak vydrží déle čerstvá.
Běžně se v domácnostech nevyužívají. Vylisovaná šťáva je ovšem nejkvalitnější a bez obsahu vlákniny.
Do odšťavňovače používáme pouze čerstvé ovoce i zeleninu. Vhodné jsou druhy jako ananas, jablka, hrušky, melouny, pomeranče, hrozny, červená řepa, celer, okurky, mrkev i rajčata. Při přípravě šťávy z přezrálého ovoce znehodnotíme výslednou chuť.
Většinu ovoce nemusíme porcovat (jablka, mrkev, okurka, hrušky), pouze musíme odstranit tvrdou stopku.
Kořenovou zeleninu (řepa, mrkev) před odšťavňováním dobře omyjeme od hlíny. Ovoce obsahující pecky nebo větší semena (nektarinky, meruňky, broskve, mango, švestky, višně, třešně) vypeckujeme, předejdeme tím zhořknutí šťávy. Tenká slupka (jablka, hrušky) není potřeba loupat. Naopak u citrusů (pomeranče, mandarinky) nebo u řepy či ananasu kůru vždy oloupeme. U citrusů odstraníme i bílou dřeň. V odšťavňovači lze zpracovat i banány, avokádo či fíky, ale osobně pro toto ovoce obsahující škrob upřednostňuji mixování.
Šťávu připravenou v odšťavňovači lze v chladničce uchovat maximálně 24 hodin. Lze ji také zamrazit, ale ne po dobu delší jak 30 dnů.
Foto: Pixmac.cz
autor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena