reklama
hledat uživatel
       

V zemích, kde se olivový olej vyrábí, si ho lidé mohou obstarat přímo od malých producentů či rodinných podniků. Kvalita je v tomto případě prokázána dlouhodobou zkušeností, kupující mají navíc možnost předem provést ochutnávku.

My to nemáme zdaleka tak pohodlné a jednoduché. Existuje však několik zásad, které by nám měly správný výběr podstatně usnadnit.

Výběr olivového oleje

Rozeznat pravý olivový olej od falšovaného není tak snadné, jak by se snad mohlo zdát. Někdy je to možné spolehlivě zjistit jen za pomoci laboratorních analýz. V obchodech bychom se však měli spolehnout na to, že kvalita je důsledně kontrolována a oficiálně doložena.

Co zjistíme na první pohled

Při nákupu olivového oleje hraje velkou roli již samotný materiál obalu. Extra panenský a panenský olej je prodáván převážně ve skleněných lahvích, které ve spojení s lákavou etiketou působí už samy o sobě atraktivním dojmem. V plastu najdeme spíše olej rafinovaný.

Olivový olej je velmi citlivý na světlo, proto bychom měli dávat přednost lahvím s tmavým zabarvením před průhlednými a světlými. Doma bychom ho pak měli uskladnit na tmavém a chladném místě. Rozhodně ho ponecháme v originální lahvi, přelévání není vhodné s ohledem na  zachování původní kvality.

Barva a hustota "tekutého zlata" již tak směrodatná není. Může se totiž velmi lišit v závislosti na podmínkách pěstování a sklizně oliv i způsobu jejich zpracování. Podle barevného odstínu tedy nelze usuzovat na kvalitu oleje.

Označení "Light olive oil" upozorňuje na lehké, svěží zabarvení oleje. Nevypovídá tedy samozřejmě o nižším obsahu tuku, jak jsme zvyklí u jiných výrobků.

Nemusí nám vadit ani případný zákal nebo usazeniny. Vznikají podchlazením oleje během skladování v obchodech a při pokojové teplotě se zase spolehlivě rozpustí.

Co na olivový olej prozradí etiketa

Údaje na etiketě jsou pro nás nejdůležitějším vodítkem, měli bychom jim tedy věnovat dostatek pozornosti.

Druhy olivového oleje

V první řadě by nemělo chybět přesné označení druhu oleje, který může být "extra panenský", "panenský" nebo jenom "olivový". Oleje označené jako olivové, "olive oli" nebo "olio d´oliva", bývají směsí olejů, nejčastěji rafinovaného a panenského, a mohou být chemicky upraveny. Informovat by nás o tom měl nápis "Made from refined olive oils".

Prostým vylouhováním zbytků z výroby olivového oleje vzniká olej z pokrutin, zvaný "pomace" nebo "sansa d´oliva". Jistě vás nepřekvapí, že konzumací tohoto druhu oleje neposloužíme ani svým chuťovým buňkám, ani svému zdraví.

Acidita olivového oleje

Acidita neboli kyselost vypovídá o obsahu volných kyselin, které nepříznivě ovlivňují celkovou kvalitu oleje. Tento číselný údaj je tedy pro nás jednoznačným vodítkem. Najdeme ho u panenských olejů a bývá někdy uveden přímo jako "Ukazatel kvality".

Nejlepší produkty by neměly obsahovat více než pouhé 1 % těchto kyselin. Při aciditě pod 0,3 % můžeme mluvit o vynikajícím oleji.

Trvanlivost olivového oleje

Nezapomeneme si prohlédnout dobu trvanlivosti, která by neměla být delší než 18 měsíců od data výroby. Olivový olej je poměrně trvanlivý, takže nám v zavřené lahvi po tuto dobu bez problémů vydrží. Po otevření však začne ztrácet svoji výraznou chuť.

Olej se doporučuje spotřebovat v ideálním případě do jednoho roku, nejpozději však do dvou let ode dne plnění.

Cena olivového oleje

Zkušenost určitě většinu z nás naučila nedůvěřovat příliš nízké ceně výrobků. V případě olivového oleje to platí dvojnásob a rozhodně bychom neměli váhat připlatit si za kvalitu.

U panenských olejů můžeme jako podezřele nízkou označit cenu pod 100 Kč za půl litru, u rafinovaných olejů je zase zbytečné platit více než 50 Kč za jeden půllitr.

A zbývá už jen odnést domů...

Věříme, že od této chvíle už budete na lahve se zlatozeleným „elixírem života“ pohlížet znaleckým okem a samotný nákup se pro vás stane příjemně snadnou záležitostí.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 39
  • jakub Kvaska
    jakub Kvaska

    Srovnávač oeljů

    Není třeba nic dlouze studovat stačí srovnat oleje na https://www.kvalt.cz/kategorie /81/Olivove_oleje

    16.05.2017 00:50:42

  • Roman
    Roman

    Komentář k článku Olivový olej nakupujeme s rozmyslem

    Jak poznat ten správný olivový olej, abychom nezaplatili jen plno peněz za podvodný výrobek. To je velmi dobrá otázka. Je až neuvěřitelné, kolik peněz chtějí za některé oleje a při tom s ani nedají tu práci, aby je prodávalli v neprůhledných butilách, jak se správně má.

    17.09.2015 10:06:51

  • Petr
    Petr

    Určitě vyzkoušejte. Občas ochomejtnu v kuchyni a rád něco uvařím. A když mám použít oliváč, tak sáhnu jedině po oliváči ve spreji. Ta aplikace je jednoduchá a navíc se člověk nezamastí :D

    17.09.2015 08:57:01

  • Maruška Patková
    Maruška Patková

    Komentář k článku Olivový olej nakupujeme s rozmyslem

    Mě by taky zajímalo, jak se ta Terra Creta vyrábí. Mohli by udělat nějaké instruktážní videjko :-D

    16.09.2015 08:26:33

  • Petr
    Petr

    Komentář k článku Olivový olej nakupujeme s rozmyslem

    Podle mě se to vyrábí úplně stejně jako všechny jiné panenské oleje. Zkrátka se to vylisuje a je to! :-D

    15.09.2015 08:19:48

  • Kočička
    Kočička

    A dokonce se dívám na ten rozprašovač a Pemap ho má taky, tak to je báječné. Hned ho musím vyzkoušet :)

    10.09.2015 14:13:57

  • Kočička
    Kočička

    Obal na oliváč

    Skutečně máte pravdu , Radko. Proto je Trra creta tak oblíbená. Protože se prodává v plechu, přes který se nedostane jediný sluneční paprsek. Teda já aspon kupuji tu litrovku a ta v plechu je

    10.09.2015 14:11:57

  • Sluníčko
    Sluníčko

    Komentář k článku Olivový olej nakupujeme s rozmyslem

    Škoda, že nikde není ukázané, jak se Terra creta vyrábí. To by mě zajímalo... =)

    09.09.2015 08:40:45

  • Hana
    Hana

    Komentář k článku Olivový olej nakupujeme s rozmyslem

    To jsem taky slyšela... Mě to ale zase příliš netankuje. Já ho stejně mám tak rychle vypotřebovaný, že se mi nemůže zkazit... Možná si ale někdy terra cretu zkusím koupit v tmavé flašce a uvidím, zda to bude nějaký rozdíl v chuti... =)

    07.09.2015 08:56:51

  • Radka Vaňková
    Radka Vaňková

    Komentář k článku Olivový olej nakupujeme s rozmyslem

    My ho kupujeme normálně buď v plechovce nebo ve skle. Ve spreji to je podle mě zbytečný luxus. Když si totiž dělám salát pokapaný olivovým oleje, tak ho pak stejně zamíchám, takže je úplně jedno, jestli mám oliváč ve spreji nebo ve skle.

    20.08.2015 10:10:49

  • Hana
    Hana

    Komentář k článku Olivový olej nakupujeme s rozmyslem

    V kuchyni nejraději používám olivový olej Terra Creta, je chutný za přiměřenou cenu a dokonce ho dělají i ve spreji což je např. na saláty úplně super.

    30.01.2015 22:55:31

    • Kočička
      Kočička

      Re: Komentář k článku Olivový olej nakupujeme s rozmyslem

      I ve spreji, vážně? S tím jsem se ještě nesetkala...to musí být úplně pecka. A kde ho dostanu koupit, prosím?

      11.08.2015 15:37:54

  • Meridia
    Meridia

    Oceněný španělský extra panenský olivový olej

    Španělský olivový olej
    Vysoce kvalitní extra panenský olivový olej z oliv odrůdy Arbequina.
    Oceněn jako nejlepší olivový olej Španělska.
    Najdete i další španělské delikatesy jako mandlové pomazánky, krystalovou sůl, víno...
    www.spanelske-speciality.cz

    29.07.2013 14:43:29

  • michaela
    michaela

    trvanlivost

    vydrží olej z tunisu v neotevřené lahvi 7 a více let?
    vyhodila jsem takový partnerovi protože byl od jeho bývalé. chtěl ho použít na salát právě nyní a dělá mi peklo. principiálně je potřeba zbavit se někoho jiného ale z hlediska rozumu co jíst mne zajímá jestli se tak starý olej dá k jídlu použít

    29.08.2012 09:45:44

  • marta
    marta

    Když jede člověk na dovolenou většinou nepočítá co utrartí. Koupila jsem si v Chorvatsku olivový olej. Vím, že je to kvalita, ale neodpovídá ceně, protože mi bylo řečeno, že na litr je potřeba 10kg oliv, ale je to méně. Spíše je kolem toho spousta práce.. Je to produkt z ručně sbíraných oliv, jak jsem se dočetla je to stejné jako kupovat mošt z ručně sbíraných jablek jako s padaných. Mě to v celku nevadí, protože vím, že mám kvalitu. U nás koupíte předražené produkty a věříte na reference. Já viděla jak se to češe. Za ty peníze bych to nedělala, jenom jako relax a to si ne každý může dovolit.

    20.07.2012 23:52:47

  • kristýnka
    kristýnka

    barva olivového oleje

    Dobrý den,vrátili jsme se z Chorvatska a dovezli olivový olej extra panenský.
    Může mi někdo poradit jestli je jeho mírné zakalení na závadu?
    Děkuji.
    Kristýnka K.

    12.07.2012 11:16:31

  • Hanka
    Hanka

    Olivový olej - tip na nákup

    Zkusila jsme odebírat ze stránky olivový klub a jsem nadšená jak přístupem tak olejem. Výborný!

    30.06.2012 09:29:00

  • Ellsa
    Ellsa

    olivovy olej

    Dobry vecer Muze mi nekdo poradit jaky olivovy olej je nejkvalitnejsi? Dekuji

    02.03.2012 00:54:31

    • Jan Zahradil
      Jan Zahradil

      kvalita olivoveho oleje | olivový klub

      Co se týče vašeho dotazu ohledně kvality olivového oleje. Jedním ze základních parametrů kvality je tzv. acidita olivového oleje, ta by se měla u vysoce jakostních extra panenských oejů pohybovat pod hodnotou 0,5%. U olivového oleje je důležitá výchozí surovina - olivy a rychlost jejich zpracování po sběru. Obecně se doporučuje vylisovat olej do 24 -48 hodin. Toto beze zbytku splňují oleje označené jako DOC. Ty bývají poměrně drahé. Jinak kvalita olivového oleje je poměrně obsáhlý pojem. Doporučuji proto naše stránky http://www.olivovyklub.cz, kde se kvalitě a jednotlivým typům oleje více věnujeme. Druhou otázkou je chuť, mnohdy je lépe nehledět na tabulková hodnocení a používat olej, který vám prostě chutná. Je to těžké, protože jen v Itálii je několik tisív producentů a co olej to jiná chuť. No a na závěr, je jasné že kvalita i výborná chuť nebývají nejlevnější. Není však třeba kupovat předražený olej prezentovaný jako luxusní zboží. Přece jen ve středomořských státech se jedná o surovinu denní potřeby (byť ne úplně levnou). Tady by vám mohl pomoct právě olivový klub.

      04.05.2012 08:51:04

    • marthaanna
      marthaanna

      Olivový klub

      Ohledně tý ceny, zkuste olivovyklub.cz , myslím, že je dost dobrá za tu kvalitu co nabízejí.

      20.05.2012 10:56:42

    • VK
      VK

      Re: olivovy olej

      Já mám velmi dobrou zkušenost s olivovými oleji z Kréty. Řekl bych, že krétské jsou nejlepší. Pěkný výběr mají třeba tady http://www.eliaoliva.cz/

      20.06.2012 14:32:26

  • Kočová
    Kočová

    Balení 5 l

    Pro běžnou konzumaci nemá smysl kupovat balení 0,5 l nebo 0,75 l, ale čím větší balení, tím menší cena. Kupuji výhradně velké balení 5 l v plechu extra panenský nejlepší kvality který se dá sehnat do 600 Kč.U Brna ho dokonce prodávají za 550 Kč. Stejná značka v lahvi 0,5 l stojí 120 Kč, což je značný rozdíl.

    18.12.2011 03:57:17

    • Kája
      Kája

      Re: Balení 5 l

      Dobrý den, mohla bych se zeptat. Když si koupíte třeba to petilitrové balení v plechu, jak se s tím pak pracuje, myslím tím zda vždy používáte olej přímo s té plechovky nebo si odlíváte do jiné nádobky a tu pak používáte. Bojím se, že když začnu olej přelívat do jiné nádobky třeba i od jiného oliv oleje, může být špinavá, špatně vymytá, být tam zbytek původního leje ... aby se mi ten olej v ní nezačal kazit. Ptám se pro to, že sem si teď objednala plechovku terra crety, sice jen litrovou, ale i tak, když chcu olej použít je vybryndaný všude jinde než kde chci

      30.10.2014 08:16:59

  • Hanka
    Hanka

    olivový olej - tip

    Na oliváči jsem se stala díky svému muži postupně závislá. Z dovolené (teda pokud se zadaří) si dovezu vždycky nějakou lahvnku vína a oleje. Kamarádka mi dala tip na olivový klub. Pěkný výběr a líbí se mi ten systém. Z toho prvního degustačního balíčku mě nejvíc oslovil BIO olej a ochucený feferonkový - (kotlety jím potřít s rozmarýnem a hodit na gril...). Je to tady: www.olivovyklub.cz

    16.08.2011 09:29:35

    • Klára
      Klára

      Re: olivový olej - tip

      Dík za tip, vypadá že olivový klub budu využívat. Dostala jsem zatím ten první balíček - možnost vyzkoušet a srovnat různé druhy oleje se mi zdá dobrá. Ten BIO olej je vyloženě výborný!

      22.08.2011 12:51:03

  • Petra
    Petra

    Chtěla bych dooručit olivový olej z Kréty Glafkos. Tmavá barva a výrazná chuť... dokonalé pro studenou kuchyni.... K dostání třeba na : http://www.olivovyobchod.cz/

    21.06.2011 00:47:03

  • nikola
    nikola

    Dobry den všem,prodam kvalitny domaci italsky olivovy olej,přimo z italie,město Carpino(FG).Jakekoliv informace,napište email ne tuto andresu:
    nikoital@centrum.cz

    10.05.2011 10:28:51

  • Lucie & Paki
    Lucie & Paki

    prodej olivoveho oleje

    dobry den.jmenuji se lucie cernohousova .prodavam olivovy olej z oblasti puglia .mesto barletta.blizsi informace posilejte mail na adresu ilfigliodiagata@yahoo.it, luciec@hotmail.it

    02.12.2010 19:12:39

  • Honza
    Honza

    Výborné oleje ze Španělska lze najít také na www.delikatesy-online.cz. Doporučuji!

    16.06.2010 12:17:24

    • J.
      J.

      Dnes jsem si vyhledával informace o olivovém oleji a náhodou jsem postřehl, že podobné "příspěvky" pod různými mužskými a ženskými jmény s odkazem na výše uvedený obchod jsem našel pod několika články o stejném námětu. S nejvyšší pravděpodobností se tedy jedná o SPAM.
      Pro mě je to jednoznačná informace: tam nenakoupím nikdy.

      15.07.2010 22:51:50

  • hanina
    hanina

    olivový olej

    výborný olivový olej prodávají na www.olivovyolej-shop.cz

    21.03.2010 17:27:14

  • andy
    andy

    Degustace a konzumace olivovych oleju me velice zaujala. Poprve jsem olivovy olej s pecivem jedla v Recku a potom ve Spanelsku. pravda je, ze jsem si vice oblibila ten spanelsky. Je super, ze tam existuje spoustu malinkych rodinnych firem, ktere vyrabi velice kvalitni oleje. Muj favorit je olej Naturvie. Má velice osobitou chut, nejprve je v ustech velice jemny, ale po spolunuti prijemne stipe v hrdle. Musim rict, ze je to opravdu jednicka.

    18.11.2009 22:39:11

  • Jana Šturmová
    Jana Šturmová

    Oliv. olej a pánev...

    Olivový olej je součástí naší kuchyně již dlouho. Ale názory na rozmanitost použití se mnohdy liší. Různé potraviny na něm i smažím. Jedá se většinou o přírodní kousky masa (medailonky, vepř. panenka...). Jejich chuť se jiná než při smažení na jiném rostlinném. Jen by mne zajímalo, zda tím netratí na kvalitě.

    14.11.2007 11:46:49

Celkem záznamů: 39

Přidat příspěvek k článku Olivový olej nakupujeme s rozmyslem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.