Vlašské ořechy
Jsou to plody ořešáku královského. Jsou velice bohaté na zinek, draslík, vitamíny skupiny B a E. Zralé se konzumují přímo, strouhají se nebo melou do nádivek, cukroví, pečiva a salátů. Výborně se doplňují s masem.
Lískové oříšky
Líska obecná je náš domácí keř. Vyskytuje se u nás planě, ale pěstují se i některé šlechtěné velkoplodé odrůdy. Volně v přírodě ji nalezneme v celém mírném pásmu Evropy. Doporučují se lidem duševně pracujícím, studentům a dětem. Používají se při výrobě čokolády, cukroví a obsahují mnoho železa, fosforu, vitamíny E, B a C. Mleté oříšky se uplatňují ve výživě diabetiků a v dietách. Vyrábí se z nich ořechové mléko, máslo, pasta a namáčí se do jogurtu nebo čokolády.
Arašídy
Známe je také pod názvem burské oříšky. Jsou to semena podzemnice olejné z čeledi bobovitých. Je to luštěnina. Obsažené látky chrání především před rakovinou plic a střev. Kuchyňské využití arašídů je univerzální. Rozemleté se přidávají do hrachové polévky, konzumují se především pražené a solené. Obsahují puriny, a proto se nedoporučují lidem nemocným dnou.
Pistáciové oříšky
Prodávají se většinou solené ve skořápce, někdy také pro cukrářskou výrobu nesolené loupané. Botanický název je Řečík pistáciový. Pěstuje se okolo Středozemního moře, ale také ve střední Asii. Plodem je peckovice s dužnatou slupkou. Pecka má tvar připomínající mušli, u špičky puká. Pistácie obsahuje hodně tuku, vitamínu A, vápníku, draslíku, fosforu a hlavně železo. Konzumují se většinou pražené solené. Používají se do dortových náplní a k výrobě zmrzliny.
Piniové oříšky
Jsou malou raritou mezi ořechy, protože to jsou vlastně semínka borovice. Borovice pinie roste okolo Středozemního moře, má velké vejčité šištice, které ukrývají hnědá semínka. Jádro vevnitř je bílé a nazývá se piňoli nebo také piniové oříšky. Mají velký obsah bílkovin, jsou mírně sladká a mají příjemnou pryskyřičnou chuť. Hodí se do omáček, salátů a slaných rýžových jídel. Také jsou přísadou v italském pestu, lze je nahradit mandlemi.
Makadamové oříšky
Ořechy to také vlastně nejsou. Jde o peckovice podobné kaštanům. Pod tvrdou skořápkou se schovávají olejnatá semena, která se nekonzumují syrová. Jejich chuť i vůně se plně rozplyne, až při pečení na oleji, výborně chutnají v salátech, jsou však velice drahé a dlouhým transportem a skladováním většinou ztrácejí na kvalitě.
Pekanové ořechy
Pochází se Severní Ameriky a chutí připomínají vlašské ořechy, tyto jsou však jemnější! Jsou bohaté na kyselinu linoleovou a linolovou a vitamíny rozpustné v tucích. Konzumují se jako stolní ořechy, velice často solené, přidávají se do salátů, cukroví a zmrzliny. Mají z ořechů největší podíl tuků.
Para ořechy
Většinou se prodávají loupané, protože mají velmi tvrdou skořápku. Pro vysoký obsah tuku velice rychle žluknou. Ořechy para dostaly své jméno po spolkovém brazilském státu Pará. Juvie ztepilá je vysoký tropický strom. Vlastním plodem je velká kulatá tobolka vážící až 2 kg. Uvnitř jsou uloženy dvě řady klínovitých semen podobně jako měsíčky v pomeranči - para ořechy. Obsahují přes 60% tuku, vitamíny B1, B2, B3, hořčík, draslík, fosfor a zinek. Doporučují se hlavně při nervovém vyčerpání a duševní slabosti. Mírně projímají. Přidávají se do cukroví, dortů a vyrábí se z nich velice kvalitní olej.
Kešu oříšky
Prodávají se loupané někdy solené. Jsou to semena tropického stromu Ledvinovníku západního. Tento strom roste v jižní Americe. Ze stromu je cenné i dřevo. Semeno je uloženo v ořechu ledvinovitého tvaru zavěšeném na zdužnatělé jedlé stopce, která vzhledem připomíná hrušku. Je bohatá na vitamín C a slouží k výrobě šťáv a vína. Skořápky ořechů obsahují toxický olej kardol. Oříšky kešu mají vysoký obsah tuku až 45%, vitamínu A 60 mikrog. ve 100 g a vitamíny B. Kešu oříšky lze použít k přípravě různých nádivek a krémů. V indické kuchyni se z nich připravuje víno, kompoty a zálivky. U nás jsou nejoblíbenější solené.
Tak doufám, že vám tyto informace pomohly se dozvědět nejen něco nového, ale také zajímavého. Ořechy jsou v rozumné míře velice zdravé, tak si jich dopřávejme.
Foto:
Profimedia.cz