reklama
hledat uživatel
       

První díl o ovoci a lákavých dezertech si můžete přečíst zde: Ovoce a lákavé dezerty 1.díl

Přípravu grilovaných specialit a čas čekání na grilované speciality si můžeme zpříjemnit a zkrátit právě podáním dezertů s čerstvým letním ovocem. Proč však nevyužít možných "zlepšováků" také při jejich pečení a přípravě? Nemusí se tak, například drobenka na koláč, dělat pouze z mouky, tuku a cukru.

Vylepšení a zpestření koláčů a dezertů

Někdy se podaří vylepšit koláč nebo jiné sladké občerstvení obměnou použitých surovin.

Náplň do koláčů nebo buchet

Příprava například makové náplně není tak náročná, aby ji nezvládl každý, kdo připravuje koláče. Mletý mák pouze podlijeme mírně mlékem a uvaříme doměkka. Podle chuti jej osladíme a okořeníme hřebíčkem, skořicí a vanilkou. Jestliže náplň chceme použít na linecký koláč, pak do vychladlé přidáme žloutek a sníh z bílku. Místo zavařenin a marmelád na koláč i do buchet použijeme čerstvé ovoce.

Drobenka na koláč

Drobenku na koláč si vylepšíme, pokud místo mouky použijeme opraženou strouhanku. Vyzkoušet ji můžeme také na bublanině.

Perníková strouhanka

Například na obyčejné nudle s mákem můžeme nastrouhat perník, promíchat ho s moučkovým cukrem a hned získáme jinak chutnající rychlou večeři, než obvyklé nudle s mákem. Opět doplníme čerstvými jahodami, malinami nebo krájenými meruňkami. Perník můžeme použít také na švestkový koláč, kam jej zpravidla nikdo moc často nenastrouhá.

Chutné mandle

Také mandle lze použít na přípravu drobenky, a to tak, že nahradíme polovinu mouky právě strouhanými mandlemi. Mandle jsou vynikající také přimíchané do sněhu z bílků a pak potřené na rybízovém koláči. Vylepší se tak chuť sněhové krusty, která koláč zjemní. Opražené nasekané mandle spolu s karamelovým krémem výborně chutnají na zmrzlinovém poháru. Jestliže zmrzlinu doplníme čerstvými malinami, borůvkami a kapkou alkoholu, zejména pánská společnost jistě takovým dezertem nepohrdne.

Čokoládové hoblinky

Nastrouhané hoblinky z kvalitní čokolády jsou vhodné a dobře vypadají na upečeném koláči, na palačinkách i na smetanové či vodové zmrzlině. Připravíme je tak, že čokoládu rozehřejeme a nalijeme na hladkou plochu. Ostrým nožem ji pak seškrabujeme na hoblinky. Čokoláda naláká nejen dospělé, ale také děti, které v letním období potřebují obzvlášť osvěžit. Proč jim nepodat třeba ovocnou zmrzlinu s rozmixovaného ovoce s hoblinkami dobré čokolády?

Na závěr

Léto je v plné síle, ještě je ho polovina před námi, ale letní ovoce bude ve svém závěru. Využít bychom ho měli právě nyní, kdy je ho dostatek, kdy je čerstvé a plné vitamínů a látek pro nás nezbytných. Osvěžení čerstvým ovocem je důležitější, než shon kolem jeho zavařování nebo uklízení do mrazáků. Využijme tedy jeho kvalit právě teď a přitom v klidu odpočívejme v chládku pod zelenými větvemi ovocných stromů.

Recepty na dezerty a moučníky, které doporučujeme vyzkoušet 

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Ovoce a lákavé dezerty 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.