Největším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody, jejichž šťávu bychom každý den měli pít. Mezi další druhy ovoce, které mají vysoký obsah vitamínu C, patří kiwi, jahody, maliny, černý rybíz, mango a papája.
Ovoce s oranžovou nebo tmavě žlutou dužinou obsahují pigment beta-karoten, což je rostlinná forma vitamínu A. Sušené ovoce zase obsahuje mnoho draslíku, který ve spolupráci se sodíkem reguluje rovnováhu tekutin v těle.
Hlavní role ovoce v našem jídelníčku je ale asi ta, že obsahuje dva druhy vlákniny: rozpustnou a nerozpustnou. Ta nerozpustná chrání před zácpou a je spojována s nižším rizikem rakoviny tračníku. A ta rozpustná pomáhá snižovat krevní hladinu cholesterolu. Nejlepšími zdroji vlákniny jsou citrusy a sušené ovoce.
Ovocné šťávy
Šťáva vymačkaná z ovocných plodů se používá jako lék už od 19. století. Tělo se díky jim pročišťuje. V obchodech dostaneme různé ovocné šťávy a mnohdy jsme zmatení o jaký druh zrovna jde.
Šťáva z čerstvě vymačkaného ovoce
Grapefruitová a pomerančová šťáva. Tak toto je asi jediný typ, který se může pochlubit označením přírodní. Získává se pouze extrakcí tekutiny z ovoce, která už není dál upravována.
Šťáva z čerstvě lisovaného ovoce
Rajčatová a jablečná. Při přípravě rajčatové šťávy se rajčata vymačkají a pasterují. Jablka se melou, lisují, pasterují a filtrují. Také se do šťávy přidává trochu vitamínu C, aby nezhnědla.
Vyrobeno z koncentrátu
Ovoce se vymačká a šťáva se zahřeje, tím pádem se voda ze šťávy vypaří a vznikne hustý koncentrát, který se pasteruje. Před balením do krabic se ředí vodou. Obsah vitamínu C se zmenší jen minimálně.
Pasterovaná šťáva
Při pasterování se šťáva zahřeje a tím se také zbavíme všech bakterií, které by šťávě mohly škodit. Proto mají pasterované šťávy dlouhou trvanlivost. Vitamíny pořád zůstávají.
Pokud pijete ovocné šťávy často, je to dobře, ale radši je pijte zároveň s jídlem, kyselost nepřidá také našim zubům.
Pijete ovocné šťávy pravidelně nebo jen občas?