reklama
hledat uživatel
       

Grilovaným ovocem uděláme radost hlavně dětem, ale určitě jím překvapíme rodinu a přátele. Na grilování používáme vždycky ovoce a zeleninu vždycky dobře omyté. Nejčastěji grilujeme cukety, patisony, houby, kedlubny, papriky, lilky, jablka, hrušky, kukuřici a banány. Grilované ovoce a zelenina se podávají hlavně jako příloha k masům nebo jako hlavní jídlo. Pokud upravujeme maso doma "pod pokličkou", můžeme využít bez obav nejen již výše jmenované ovoce a zeleninu, ale také čerstvé nebo sušené podoby dalšího ovoce - švestky, meruňky, ananas, a nebo dýně či rebarboru. Právě co se týče úpravy masa dušením nebo pečením se ovocem, měla jsem ze začátku strach. V nejrůznějších knižních publikacích jsou recepty masa s ovocem. Moc jsem tomu nevěřila.


Sice jsem experimentovala, ale s ovocem jsem vždycky šetřila. Recepty jsou opravdu nápadité, s konečnou úpravou jídla není problém. Spíš se jedná o blok a otázku: "Ovoce k takovému masu?" Chuťový vjem a představu si nejsnadněji spojíme při kombinaci kuřecího masa a ovoce. Každý přeci z restaurací zná kuřecí plátek s ananasem nebo hraběnčino tajemství - kuřecí plátek s broskví a sýrem. Ovšem představit si vepřové, hovězí nebo rybí s ovocem? Už se v nás něco probouzí s tím, že je to nevhodné a nepřijatelné. Hlavně ty výčitky, škoda takového dobrého masa, když se to nepovede.

Jsou mezi námi ale i takoví, kteří se usmějí a jsou s námi do "toho". Vyzkoušela jsem ovoce ve své kuchyni - a nejen u masa drůbežího, ale také vepřového, které se kuřecímu v kombinaci s ovocem hodně podobá. K vepřovému jsou nejlepší jablka, švestky a broskve. Nebála jsem se doplnit ovocem ani maso rybí. Koho by bavilo připravovat kapra pouze na vánoční stůl a ještě jenom smaženého? Zvláště když je manžel rybář a zásobí rodinu rybami téměř po celý rok. Navíc sytit rodinu, které už se omrzela rajskou, špagetami, špenátem a dalšími tradičními jídly. Pak je opravdu lepší začít experimentovat!

A pokud doma nejsou rozmazlení a vybíraví strávníci, snadno je nalákáte ke stolu snadno. Není třeba se točit kolem kynutých knedlíků, kdy to těsta zabalíme minimum ovoce (švestek, meruněk, jahod, jablek). Máme ulepené ruce, bolavá záda, spousty špinavého nádobí a ještě musíme čekat, než se knedlíky ve vodě uvaří. A když je složitém vaření, děti všechno zhltnou a po hodině je fronta hladových u lednice, že mají hlad. Doporučuji spojit dobré s užitečným a uvařit maso s ovocem a podávat na jednom talíři. Určitě uspějete. Možná bude rodina trochu ohrnovat nos, ale když zkusí, nebudou chtít nic jiného. Na své si tak přijdou jak milovníci sladkého, tak ti, kdo rádi maso. Stačí popustit uzdu novým nápadům a vaření vás začne víc bavit. Tak "šup", odhodit zábrany a v obchodě s ovocem a zeleninou nakoupit oblíbené ovoce. Jak sušené, tak čerstvé.

A když nejsou k dispozici recepty, není třeba zoufat. Na našem portálu jich je dost. Stačí si vybrat. Nebo stačí vybrat oblíbené masové recepty a obměnit Nezapomínejte na to, že suroviny přidáváte podle jejich tvrdosti. Začínáte s těmi, které potřebují delší čas na propečení, končíte právě ovocem, které stačí pouze prohřát nebo zlehka orestovat. Při pečení i dušení masa se určitě používáme i ovocnou šťávu. Ta dodá pokrmu sladkou a lehce nakyslou chuť (jablko, švestky). Také sušené ovoce je velmi dobré a praktické v kuchyni - především pro nenáročnou přípravu při počáteční úpravě. A hlavně: po naservírování a usednutí k upravenému stolu už jen studujte tváře těch, kterým jste jídlo nabídli. Pak už stačí jen přemýšlet o dalším využití ovoce v kuchyni!

Foto: Profimedia.cz



Přidat příspěvek k článku Ovoce v kuchyni

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.