Anglická specialita, která se stává oblíbenou také u nás. Jednoduchá příprava, nenákladné těsto a náplně podle chuti nebo dostupnosti surovin.
Jde vlastně o koláč, který je ve svém výsledku plněn sladkými či slanými ingrediencemi podle našeho přání. Snad by se dal přirovnat klasickému mřížkovanému koláči, který pekly s oblibou naše babičky a děti jej tolik milovaly.
Při přípravě těsta jistě můžeme použít elektrický hnětač - robot. Ten je zde vítaným pomocníkem, protože mám zajistí rychlé zpracování všech použitých přísad. Těsto se hněte tak dlouho, dokud se nenabalí do koule. Použijeme:
Výsledné těsto by mělo být vláčné a hladké. Je vhodné ho zabalit před uložením do lednice do průhledné fólie a tak ho nechat odpočívat.
Jestliže si chceme připravit páje z tvarohového těsta, pak na ně použijeme s polohrubou moukou pouze poloviční dávku tuku, zato však dvakrát více než tuku vychlazeného tvarohu. Všechny přísady opět rychle zpracujeme a připravíme z nich hladké a vláčné těsto. I tentokrát těsto necháme dobře vychladit.
Pro přípravu pájí jsou vhodné nízké koláčové formy o průměru 24 cm. Vyválené těsto se do nich vloží, převislé okraje se odstraní a těsto se do formy přimáčkne. Je vhodné okraje ještě nazdobit, tedy navroubkovat - například pomocí hrotů vidličky, tupou stranou nože nebo jen prsty. Při předpečení nezapomeneme základ propíchat vidličkou, aby se netvořily bubliny a neznehodnotily nám tvar podkladu pro náplň.
Na předpečený základ klademe různé přísady. Můžeme tak připravit páje sladké, které původně byly plněny jablky, ale také páje slané, na které použijeme přísady podle dostupnosti surovin a podle chuti strávníků.
Na sladké páje použijeme různé druhy ovoce. Podle dostupnosti a chuti jsou to jablka, hrušky, jahody, maliny, rybíz, atd. - ať už ovoce kompotované nebo čerstvé. Je možné však použít i zavařeniny - ovocné pyré, klevely.
Na slané páje je vhodný jakýkoliv sýr, ale také uzenina či tvaroh.
Zbylé těsto, které nám zůstane po překrytí okraje formy, vyválíme a rádýlkem rozdělíme na proužky nebo vykrajovátkem připravíme různé tvary a ty klademe střídavě na povrch páje. Je možné však přiložit celý další plát ve tvaru formy, který uprostřed vykrojíme a utvoříme otvor, kterým je vidět obsah náplně. Otvorem zároveň uniká přebytečná pára, která vznikne při pečení.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena