reklama
hledat uživatel
       

Palačinkový dort krok za krokem

Vyzkoušejte tento velmi rychlý a jednoduchý recept na palačinkový dort. Můžete se jen inspirovat a palačinky připravit podle klasického receptu, nebo vyzkoušet tuto zdravější variantu z pohankové mouky. Díky kakau, marmeládě a tvarohovému krému bude však i tato zdravější varianta velmi lahodná, navíc si pochutnají i lidé, kteří dodržují bezlepkovou dietu.

Recept na úžasný palačinkový dort

1) Příprava surovin.

Na palačinky z pohankové mouky si připravíme tyto suroviny: 260 g hladké pohankové mouky, 600 ml mléka, 1 lžíci kakaa, 1 špetku soli, 1 lžičku mleté skořice a 60 ml rýžového sirupu.

Sirup můžeme nahradit i jiným oblíbeným sladidlem či klasicky cukrem, případně při servírování polít ještě medem klínek dortu přímo na talířku. Vejce dát můžeme a nemusíme, pohanka má dostatečné množství bílkovin, není potřeba vejce jako pojivo.

Na smažení palačinek si nachystáme 2 lžíce přepuštěného másla nebo kokosového oleje.

Na náplň si připravíme: 2 vaničky tvarohu, 1 balení mascarpone, moučkový cukr a 1 menší sklenici oblíbené marmelády.

Na ozdobu palačinkového dortu si připravíme oblíbené ovoce.


2) Nejprve si připravíme těsto na palačinky.

Smícháme nejprve sypké suroviny, tedy pohankovou mouku, skořici, kakao a špetku soli. Poté přilijeme i rýžový sirup či jiné sladidlo a mléko.


3) Důkladně vše promícháme metličkou a necháme odstát cca 10 minut.

Směs nám zhoustne a získáme ideální těsto palačinkové konzistence.


4) Připravíme si vše na smažení palačinek, tedy nepřilnavou pánev, přepuštěné máslo nebo kokosový olej, odstáté těsto, obracečku a mašlovačku.

5) Rozpálenou pánev na střední plamen vždy potřeme pomocí mašlovačky přepuštěným máslem nebo kokosovým olejem, nalijeme například pomocí naběračky těsto na pánev, po opečení z jedné strany (cca 1 - 2 minuty) otočíme pomocí obracečky a opečeme i druhou stranu palačinky.

Poté palačinku přendáme na připravený talíř a stejný postup opakujeme, dokud nevypotřebujeme všechno těsto.


6) Na krém si připravíme tvaroh, mascarpone a moučkový cukr podle vlastní chuti. Krém vyšleháme pomocí ručního šlehače. Ne však příliš dlouho, abychom nepřešlehali mascarpone.

7) Poté dáme na podnos na dort či větší talíř jednu palačinku, potřeme marmeládou a tvarohovým krémem, do kterého můžeme navíc přidat i nakrájené ovoce. Přiklopíme další palačinkou a postup opakujeme stále dokola.

8) Pokud by palačinky měly tendenci sjíždět, můžeme si pomoci zapíchnutím dvou špejlí tak jako na fotografii a palačinky postupně navlékat. Poslední palačinka zůstane nepotřena.

9) Palačinkový dort ozdobíme ovocem, můžeme pod něj dát do středu zbytek krému, aby ovoce lépe drželo.

Dáme vychladit do lednice alespoň na hodinu a poté podáváme. Na talíři si můžeme ukrojený klínek palačinkového dortu ještě dozdobit zbytkem krému a marmelády či přelít lžící medu.


Palačinkový dort a finanční náročnost

Za suroviny na pohankové palačinky si započítáme cca 30 Kč, na krém zhruba 80 Kč. Ovoce použijeme podle nabídky a vlastního výběru. Neozdobený palačinkový dort nás tak vyjde na pouhých 110 Kč. 

Milujete palačinky stejně jako my? Další skvělé recepty najdete zde




Přidat příspěvek k článku Palačinkový dort krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.