reklama
hledat uživatel
       

Recept na pastýřský koláč s mletým masem 

1) Příprava surovin.

Na pastýřský koláč budeme potřebovat: 600 g mletého masa (hovězí či jehněčí), 1 velkou cibuli, 2 mrkve, 400 g rajčat v plechovce (lze použít passatu, sugo), 80 g rajčat, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, koření na mletá masa, hrst zelených bylinek (tymián, saturejka apod.), 700 g brambor, 2 lžíce másla, půl hrnku mléka, 40 g parmezánu a 5 lžic oleje.


2) Nejprve si nakrájíme cibuli najemno a zpěníme ji na rozpálené pánvi s trochou oleje. Přidáme i očištěnou a nadrobno nakrájenou mrkev a zarestujeme.

3) Připravíme si ingredience na dochucení, tedy koření na mletá masa, sůl a zelené bylinky, které jsme zbavili tvrdých stonků a nasekali nadrobno.

4) Do pánve dáme mleté maso, zarestujeme, přidáme část nasekaných bylinek, prolisovaný česnek a opět promícháme. 

5) Vzápětí přidáme krájená rajčata z plechovky (nebo passatu či sugo), sůl, pepř, promícháme, přikryjeme poklicí a necháme přijít k varu.

Poté stáhneme plamen a necháme lehce probublávat cca 30 - 40 minut, takto dusíme až do změknutí masa a zhoustnutí omáčky.


6) Mezitím si dáme vařit vodu do hrnce, oloupeme si a nakrájíme brambory na malé kostky. Brambory vaříme se solí a špetkou kmínu doměkka.

Uvařené brambory slijeme, vrátíme na vypnutou plotýnku, zalijeme mlékem, přidáme plátky másla, přikryjeme a necháme 5 minut stát. Poté rozšťoucháme mačkadlem na brambory. Rozmačkané brambory krátce prošleháme a přimícháme i nastrouhaný parmezán. Bramborovou kaši ochutnáme, případně dosolíme.


7) Troubu předehřejeme na 175 °C. Do máslem vymazaného pekáče navrstvíme masovou směs, poklademe nakrájenými čerstvými rajčaty a posypeme zbytkem nasekaných bylinek.

8) Na masovou směs navrstvíme bramborovou kaši. Dle libosti můžeme zahladit lžící, vytvořit vlnky vidličkou či nastříkat pomocí sáčku se zdobící špičkou.



Jakmile máme navrstvenou bramborovou kaši, vložíme do trouby a pečeme dozlatova cca 20 minut.

9) Hotový pastýřský koláč ihned podáváme, je dobrý k obědu i večeři.

Pastýřský koláč a finanční náročnost

Ingredience na pastýřský koláč nás vyjdou na zhruba 200 Kč, záleží na výběru surovin.

Vyzkoušejte také tyto výborné recepty

Masové koule na špízu
(doba přípravy 45 min )

Masové knedlíčky se sýrem v rajské omáčce
(doba přípravy 45 min )

Francouzské brambory s uzeninou
(doba přípravy 1 h 15 min )

Slaný koláč s chřestem
(doba přípravy 1 h 30 min )



Přidat příspěvek k článku Pastýřský koláč s mletým masem krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.