reklama
hledat uživatel
       

Není ale jen obyčejným ochucovadlem v kuchyni, pochlubit se může i svými blahodárnými účinky na náš organismus.

Význam a využití pažitky

Pažitka jako koření

Vlastnosti pažitky ocenili kuchaři už ve staré řecké a římské kuchyni, po staletí se jako koření používá v Číně a Indii a v kuchyních evropských.
Je oblíbeným zeleným kořením do polévek, masitých vývarů, zeleninových salátů, vaječných pokrmů, do pomazánek, slaných tvarohů. Poslouží k přípravě bylinkových másel a různých omáček.
Pažitka se často využívá ve „studené kuchyni“ jako náhražka cibule. Má jemnější chuť než cibule a na krajíci chleba s tvarohem, ji neodmítnou ani malé děti. Navíc, pažitka zvýrazňuje slanou chuť a nemusíme už tvaroh dětem tolik solit. Potřebu solit snižuje pažitka samozřejmě u všech pokrmů, ve kterých je obsažena.

Pro svou krásně sytou barvu se hodí na zdobení mnoha teplých i studených jídel. Ke zdobení lze použít i její květy nebo pažitku sušenou. I sušená si zachová svou krásnou barvu. Bohužel ale sušením ztrácí na své chuti i aroma a je pouze ozdobou. Místo sušení si ji do zásoby raději zamrazíme.

Pažitka jako bylinka

Také tepelným zpracováním bychom ničili jedinečnou chuť pažitky, proto ji do jídla přidáváme až na konci přípravy, nebo až do jídla hotového.
Není to jen chuť, kterou by pažitka teplem ztratila. Tato rostlinka obsahuje i karoteny, vitamín C, a B2, je zdrojem i některých minerálů, např. draslíku, vápníku, železa, fosforu, množství sodíku a síry, proto bychom ji měli konzumovat hlavně syrovou.

Pravidelné pojídání pažitky má vliv na nechutenství, podporuje trávení, snižuje krevní tlak, dokonce působí proti plísním a má antibiotické účinky. Před plísňovými chorobami ochrání nejen nás, ale i rostliny, které jsou nasázeny na záhonku v její blízkosti.

Uchování pažitky zamražením

Připravíme si formičky na ledové kostky. Čistou pažitku rozkrájíme na malinké kousky. Do každé části formy nasypeme trochu nasekané pažitky a dolijeme po okraj vodou. Dáme do mrazáku.
Po zmrznutí ledové kostky vyklopíme a přendáme do igelitového sáčku, který uložíme zpět do mrazáku. Takto postupujeme, dokud si na zimu nepřipravíme libovolně velkou zásobu kostek s pažitkou. Kostky pak můžeme využívat po celý rok. Jednoduše je vhodíme ke konci vaření do polévky, omáčky, apod.

Recept na hlávkový salát s vejci a pažitkou

Ingredience

1 hlávka salátu, 2 vejce natvrdo, 100 g zakysané smetany, špetka cukru,1 lžíce citronové šťávy, sůl, hrstka nasekané pažitky.

Postup přípravy

Listy salátu propereme ve studené vodě, natrháme na kusy a rozložíme na mísu. Ze smetany, nasekaných vajec, cukru, citronové šťávy a pažitky umícháme zálivku. Zálivku nalijeme na salátové listy, můžeme ještě popepřit.

Recept na pažitkovou omáčku

Ingredience

2 hrstky nasekané pažitky, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce šťávy z citronu, 1 lžička plnotučné hořčice, ½ lžičky Vegety, ½ cibule.

Postup přípravy

Oloupanou cibuli velmi jemně nasekáme, promícháme jí se smetanou, pažitkou, kořením, hořčicí a citronovou šťávou. Omáčkou poléváme okurkový salát nebo i salát namíchaný z více druhů zeleniny.

Polévka ze salátu s pažitkou

Ingredience

1 menší hlávka salátu, 6 brambor, 2 menší cibule,1 menší pórek,100 g máslo, 2l vývaru z masoxu, 1 kelímek zakysané smetany, 4 vejce natvrdo, sůl, 2 hrstky nasekané pažitky

Postup přípravy

Cibuli a brambory oloupeme , pórek opláchneme. Cibuli i pórek nakrájíme na kolečka., brambory rozkrájíme na malé kostičky. Z bujónové kostky a vroucí vody si připravíme asi 2 litry masového vývaru.

Hlávkový salát důkladně propereme a rozkrájíme na kousky. Vhodíme do vroucí vody a 1 minutu povaříme, pak hned scedíme. Polovinu másla rozpustíme a podusíme na něm povařený a scezený salát. Dusíme pod pokličkou 10 minut na mírném ohni.
Zbylé máslo také rozpustíme a smažíme na něm pórek a cibuli, dokud cibule nezesklovatí.
Zalijeme vývarem z masoxu, přisypeme brambory na kostičky a na másle podušený salát. Podle potřeby dolijeme ještě vodou. Vaříme, dokud brambory nezměknou, asi 15 minut. Když je polévka uvařená, odstavíme a vmícháme do ní zakysanou smetanu. Můžeme ještě dochutit solí a pepřem.
Do každé porce jarní salátové polévky dáme 1 uvařené a nakrájené vajíčko a posypeme ji nasekanou pažitkou.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Pažitka - koření i bylinka 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.