Když se řekne "tradiční české recepty", nesmíme opomenout klasickou bábovku. Dnes se podíváme jak na bábovky kynuté, tak bábovky třené. A připravíme si je krok za krokem.
V naší zemi se snad nenajde nikdo, kdo by už alespoň jedenkráte neochutnal bábovku. Někdo má v oblibě bábovku třenou s příměsí oříšků, mandlí či kandovaného ovoce. Jiný zase nedá dopustit na recepty našich babiček, kdy se bábovka dělala pouze kynutá a třeba s rozinkami. Dnes už se meze fantazie při pečení bábovek nekladou, proto můžete narazit na bábovky plné lentilek, čokolády, tvarohu, kandovaných směsí i celého máku. Bábovky můžeme několikrát překrojit a promazat krémem nebo je bohatě přelít čokoládou a ozdobit třeba kokosem.V bábovkové formě můžeme ale upéct i masovou sekanou.
Před pečením voňavých bábovek musíme zkontrolovat, zda máme vše potřebné a chybějící ingredience zajdeme nakoupit. Na třenou bábovku potřebujeme následující: 3 ks středně velkých jablek, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 3 vejce (L), ¾ hrnku oleje, sušené švestky, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, citronovou šťávu, vlažnou vodu a sůl. Na kynutou bábovku potřebujeme: 500g hladké mouky, 100g cukru moučky, 220ml mléka, 1 kostku droždí, 2 vejce, 1 žloutek, 100ml oleje, 2 lžíce rumu a 1 balíček vanilkového cukr na posypání. Na makovou náplň: 3 lžíce mléka, 100g mletého máku, 1 lžíci medu,1 lžíci cukru moučku, ½ lžičky skořice. Na ořechovou náplň: 70ml mléka, 50g mletých ořechů, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíci cukru moučky a ½ lžičky skořice. Na tvarohovou náplň: 100g tvarohu, 1 vejce,1 lžíci cukru moučky, 20g rozinek a špetku citronové kůry.
Jablka opláchneme, rozkrojíme, zbavíme jádřinců, nastrouháme je i se slupkou na hrubém struhadle a prokapeme citronovou šťávou. Pak do jablek vmícháme 3 - 4 lžíce nadrobno nasekaných sušených švestek a vanilkový cukr.
Celá vejce třeme s cukrem elektrickým šlehačem asi 10 minut do světlé pěny. Opatrně, abychom nešplíchali kolem, všleháme olej a 1 hrnek vlažné vody. Pak do řídkého těsta vmícháme jablka se švestkami a na závěr přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Vše spolu několikrát jemně prošleháme, abychom získali celistvé těsto.
Těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou (hrubou moukou) vysypané formy a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Hotovou bábovku necháme částečně vychladnout, pak ji vyklopíme z formy a bohatě posypeme vanilkovým cukrem.
1 hrnek = 300ml, při použití menších vajec je možné použít i hrnek o obsahu 250ml.
Ve 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme v teple vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme mouku, přisypeme cukr, vyklepneme vejce, přidáme žloutek, rum, zbylé mléko, olej a nakonec vzešlý kvásek. Všechny ingredience vařečkou zpracujeme na tuhé nelepivé těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme je na teplém místě asi 45 minut kynout.
Mezitím si připravíme náplně. Maková náplň - mletý mák zalijeme horkým mlékem, přidáme med, cukr i skořici a promícháme. Ořechová náplň - mleté ořechy spaříme horkým mlékem, přidáme strouhanku, cukr i skořici a promícháme. Tvarohová náplň - smícháme tvaroh, vejce, cukr, rozinky a citronovou kůru na hustší kaši, pokud je vejce velké - dáme pouze žloutek.
Z vykynutého těsta vytvarujeme váleček a rozdělíme ho na 24 dílů. Každý díl rozmáčkneme na placku a po 8 je naplníme třemi různými náplněmi. Placky "složíme" do tvaru měštce a vytvarujeme kulaté buchtičky. Buchtičky střídavě vyrovnáme do bábovkové formy pouze vymazané tukem. Buchtičkovou bábovku necháme ještě 15 minut kynout. Pak formu dobře přikryjeme alobalem a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C péct. Po 20 minutách pečení alobal odstraníme a pečeme ještě dalších 25 minut na 175 °C. Špejlí vyzkoušíme, zda se těsto nelepí a případně ještě 5 - 10 minut dopečeme, nebo necháme dojít v již vyplé troubě.
Vychladlou bábovku vyklopíme a posypeme vanilkovým cukrem.
6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky
Olejová, tvarohová nebo čokoládová? Ať už vyberete jakoukoli, zaručujeme, že bábovky podle těchto receptů se podaří na jedničku. Budou krásně vláčné, nadýchané a chuťově dokonalé.
Recept na dýňovou bábovku s ořechy krok za krokem
Dýně má nespočet možných využití. Skvěle se vyjímá i při pečení sladkých moučníků. Dnes si z dýně upečeme jemnou bábovku, kterou doplníme kousky vlašských ořechů. U nás sklidila nevídaný úspěch!
Bábovka
(doba přípravy 1 hod )
Tvarohovo-banánová bábovka
(doba přípravy 1 hod )
Jogurtová bábovka
(doba přípravy 1 hod )
Rychlá ořechová bábovka
(doba přípravy 45 min )
Hrníčková perníková bábovka
(doba přípravy 1 h 30 min )
Bábovka od babičky
(doba přípravy 1 h 15 min )
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena