reklama
hledat uživatel
       

Aby se piškotové těsto povedlo

Vhodná forma na pečení piškotového těsta

Při pečení piškotového těsta je důležité použít vhodnou formu. Každý recept by měl obsahovat údaj o velikosti formy pro uvedené množství surovin. Když nám piškotové těsto přetéká z formy, zvolili jsme s největší pravděpodobností malou formu. Formu nikdy neplníme více než do dvou třetin. Dalším důvodem přetékání těsta může být přidání příliš velkého množství prášku do pečiva a nízká teplota při pečení. Proto suroviny na piškotové těsto vždy odměřujeme přesně, pomocí odměrek. Nemáme-li teflonovou formu, nezapomene ji vymazat a vysypat. 

Piškotový moučník nám nenabude

Pokud moučník nenabude vůbec, znamená to, že jsme směs po přidání mouky a prášku do pečiva dostatečně nenašlehali, nebo naopak přešlehali. Při pečení si hlídáme, abychom dvířka trouby neotevřeli moc brzy po vložení moučníku, nesmíme otevírat ani příliš často. Dvířka rovněž nezavíráme prudce, piškotové těsta by mohlo "spadnout". Další možnou příčinou může být brzké vyndání moučníku z trouby, kdy ještě nebyl dopečený. Proto vždy před vyjmutím z trouby zapíchneme do těsta špejli. Pokud je špejle po vytažení čistá, máme hotovo.

Moučník nabude nerovnoměrně

Moučník, který nabude nepravidelně, má jasné zdůvodnění. Zřejmě jsme dostatečně dobře nepromíchali prášek do pečiva s moukou. Pokud se nám moučník po upečení propadne, šlehali jsme vejce a cukr příliš dlouho. K tomu může snadno dojít, používáme-li elektrický šlehač.

Piškotové těsto je příliš hutné

Je-li piškotový moučník příliš těžký a hutný, bývá to často špatným promícháním a vyšleháním surovin. Těsto šleháme vždy tak dlouho, dokud není směs lehká a kyprá, nikdy déle.

Piškotový moučník se nám nedaří vyklopit z formy

Zde je důvod jasný - špatně vymazaná a vysypaná forma. K vymazání formy používme tuk zahřátý na pokojovou teplotu. Rozpuštěný tuk je méně účinný. Používáme-li formu se vzorkem, použijeme k vymazání mašlovačku, aby se tuk dosta do všech zákoutí.

Foto: Sxc.hu



Přidat příspěvek k článku Pečeme piškotové těsto

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.