reklama
hledat uživatel
       

Pečení domácího chleba - jak na to, aby se opravdu podařil?

Kdo by odolal vůni čerstvě upečeného chleba s křupavou kůrčičkou. Ochutnali jste již doma upečený? Pokud ano, jistě nám dáte za pravdu, že se mu kupovaný nevyrovná. Pojďte to zkusit, dáme vám cenné rady, díky kterým se chléb určitě podaří.

Co víme o chlebu

Chléb se konzumuje po celá tisíciletí. Kváskový chléb vznikl v Egyptě zhruba 6 000 let př. n. l. Ještě ve středověku bylo v Čechách samozřejmostí péci si vlastní chléb doma. Podle potravinářské normy před 20 lety byl chléb poživatelný 4 dny. V současnosti se udává pouze 1 den. Aby chléb vypadal čerstvější, není dopékán. Při jeho výrobě se někdy používá i starý rozemletý chléb. Takový chléb je po rozkrojení drolivý a nedrží pohromadě. Běžných jevem je škála použitých přídavných látek, které mu dodají barvu, chuť a lákavý vzhled. Samozřejmě se tomu tak neděje vždy, ale je potřeba pečlivě vybírat.

Chléb z kvásku nebo droždí?

Tradiční chléb se pekl z kvásku, ale lze jej upéci i z droždí. Jaký je mezi nimi rozdíl? Kváskový chléb je lépe stravitelný, ale vyžaduje delší dobu kynutí. Díky bakteriím mléčného kvašení, které rozkládají pšeničný lepek, je zdravější a má nakyslou chuť. Chléb z droždí má kratší trvanlivost a časem zplesniví. Kváskový chléb neplesniví a vydrží chutný i týden. Nicméně upéci chléb z droždí je jednodušší a stále se jedná o chléb domácí, o kterém máte přehled o použitých ingrediencí. Kváskový chléb vyžaduje již nějakou zkušenost a trpělivost.

Vyzkoušejte náš recept chléb z žitného kvásku

 

Vyrábíme kvásek

Kvásek si můžete vyrobit doma z žitné mouky a vody. Příprava zabere 3 dny, ale poté již stačí kvásek uchovávat. Pokud si příliš nevěříte, lze kvásek sehnat například s využitím kváskové mapy. Pomocí této aplikace najdete člověka ve svém okolí, který vám již připravený kvásek předá. Většinou za nějakou menší drobnost, nebo také zcela zdarma.

Vyzkoušejte náš recept na domácí kvásek

 

Domácí pečení chleba - jaké je potřeba vybavení?

K tomu, abyste si upekli chléb, není potřeba žádné zvláštní vybavení. Vystačíte si s jakoukoli formou, ve které chléb upečete, igelitovým sáčkem či utěrkou, pod kterou bude kynout, a pokud pečete kváskový chléb, tak i ošatkou, ve které chléb nakyne a dostane tu správnou strukturu. Ale i ošatka není nutností a lze nahradit. Po upečení se chléb nechává vychladnout na mřížce. Chléb uchováváme zabalený v utěrce. Ideální teplota je 20 - 25 °C. Doma upečený chléb by neměl zplesnivět.

V kuchařkách lze vybrat z velkého množství receptů na domácí chléb, záleží na vaší chuti, zda si upečete chléb žitný, pšeničný, špaldový nebo bramborový. Pokud se vám první chléb nepovede, nezoufejte, zvláště jedná-li se o chléb z kvásku. Chce to jen cvik, ale vynaložená energie se vám bohatě vrátí.

Vyzkoušejte třeba tyto recepty na domácí chléb

Chléb od tety Věry

Chleba z kvásku

Chleba z domácí pekárny

Foto: Pixabay.com



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • rem-ludmila
    rem-ludmila

    Domácí chléb

    Ingredience-0,5 kg hladké mouky lžička kmínu lžička soli za 0,50 haléřů kvasnic lžička oleje ,lžička soli asi půl litra vlažné vody.Těsto rozmícháme necháme kynout 45.min.Vymastíme si plech sádlem vyklopíme těsto na plech a necháme kynout 15 min.Vložíme do horké trouby na 200 stupnú a pečeme 10-min.Po 10 minutách vyjmeme chléb z trouby propichneme špeilou a snížíme teplotu na 170 stupnů po 10-min.vyjmeme s trouby a promažeme chléb sádlem .Pečeme dalších 20-min.Po vytažení s trouby dáme chléb vychladnout na mřížku aby byl chléb ve vzduchu a po vychladnutí asi hodinu můžeme chléb konzumovat

    14.11.2018 20:50:06

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Pečení domácího chleba - jak na to, aby se opravdu podařil?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.