Pečení domácího chleba - jak na to?

Kdo by odolal vůni čerstvě upečeného chleba s křupavou kůrčičkou. Ochutnali jste již doma upečený? Pokud ano, jistě nám dáte za pravdu, že se mu kupovaný nevyrovná. Pokud ne, zkuste si jej upéci a přesvědčíte se sami.

Co víme o chlebu

Chléb se konzumuje po celá tisíciletí. Kváskový chléb vznikl v Egyptě zhruba 6 000 let př. n. l. Ještě ve středověku bylo v Čechách samozřejmostí péci si vlastní chléb doma. Podle potravinářské normy před 20 lety byl chléb poživatelný 4 dny. V současnosti se udává pouze 1 den. Aby chléb vypadal čerstvější, není dopékán. Při jeho výrobě se někdy používá i starý rozemletý chléb. Takový chléb je po rozkrojení drolivý a nedrží pohromadě. Běžných jevem je škála použitých přídavných látek, které mu dodají barvu, chuť a lákavý vzhled. Samozřejmě se tomu tak neděje vždy, ale je potřeba pečlivě vybírat.

Chléb z kvásku nebo droždí?

Tradiční chléb se pekl z kvásku, ale lze jej upéci i z droždí. Jaký je mezi nimi rozdíl? Kváskový chléb je lépe stravitelný, ale vyžaduje delší dobu kynutí. Díky bakteriím mléčného kvašení, které rozkládají pšeničný lepek, je zdravější a má nakyslou chuť. Chléb z droždí má kratší trvanlivost a časem zplesniví. Kváskový chléb neplesniví a vydrží chutný i týden. Nicméně upéci chléb z droždí je jednodušší a stále se jedná o chléb domácí, o kterém máte přehled o použitých ingrediencí. Kváskový chléb vyžaduje již nějakou zkušenost a trpělivost.

Vyzkoušejte náš recept chléb z žitného kvásku

 

Vyrábíme kvásek

Kvásek si můžete vyrobit doma z žitné mouky a vody. Příprava zabere 3 dny, ale poté již stačí kvásek uchovávat. Pokud si příliš nevěříte, lze kvásek sehnat například s využitím kváskové mapy. Pomocí této aplikace najdete člověka ve svém okolí, který vám již připravený kvásek předá. Většinou za nějakou menší drobnost, nebo také zcela zdarma.

Vyzkoušejte náš recept na domácí kvásek

 

Domácí pečení chleba - jaké je potřeba vybavení?

K tomu, abyste si upekli chléb, není potřeba žádné zvláštní vybavení. Vystačíte si s jakoukoli formou, ve které chléb upečete, igelitovým sáčkem či utěrkou, pod kterou bude kynout, a pokud pečete kváskový chléb, tak i ošatkou, ve které chléb nakyne a dostane tu správnou strukturu. Ale i ošatka není nutností a lze nahradit. Po upečení se chléb nechává vychladnout na mřížce. Chléb uchováváme zabalený v utěrce. Ideální teplota je 20 - 25 °C. Doma upečený chléb by neměl zplesnivět.

V kuchařkách i na internetu lze vybrat z velkého množství receptů, záleží na vaší chuti, zda si upečete chléb žitný, pšeničný, špaldový nebo bramborový. Pokud se vám první chléb nepovede, nezoufejte, zvláště jedná-li se o chléb z kvásku. Chce to jen cvik, ale vynaložená energie se vám bohatě vrátí.

Vyzkoušejte třeba tyto recepty na domácí chléb

Chléb od tety Věry

Chleba z kvásku

Chleba z domácí pekárny

Foto: Pixabay.com

autor článku:

Pečení domácího chleba - jak na to?

Recepty: 109


Komentáře k článku Pečení domácího chleba - jak na to?

Přidat příspěvek k článku Pečení domácího chleba - jak na to?
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept