reklama
hledat uživatel
       
Ještě je dost času, a proto si cukroví můžeme napéct postupně, třeba jen o volných víkendech, což se týká většiny zaměstnaných žen. Podle tradice se má na štědrovečerní tabuli objevit dvanáct druhů cukroví, za každý měsíc v roce jeden druh. Každý rok proto peču 12 druhů + perníčky.

Tři týdny dopředu - pečeme na Mikuláše

Začátkem prosince se už můžeme pustit do pečení lineckého cukroví, nejběžnější jsou kolečka nebo hvězdičky. Také nesmíme zapomenout, že budeme potřebovat kolečka jako "podstavec" pod úlky nebo jiné nepečené cukroví, a také si je již můžeme upéct, stejně jako košíčky (z formičky). Ani jedno cukroví ovšem neplníme, jen je uschováme do plastové nebo plechové nádoby; papírovou krabici nepoužijeme, cukroví by mohlo ztvrdnout. Na Mikuláše je také nejvyšší čas začít s pečením perníčků nebo marokánek. Můžeme si také upéct štolu.

Dva týdny dopředu - cukroví pečené na Stříbrnou neděli

Tento víkend se můžeme pustit do pečení tlapek, pracen, ořechů či jiného cukroví z formiček, stejně tak i do pečení cukroví třeba z rozinkového, kakaového či kokosového těsta. Cukroví ovšem ještě neplníme, mimo cukroví, které se plní pouze marmeládou, ale uložíme do krabiček. Je čas slepit marmeládou linecké cukroví a uložit ho do krabičky, kde nám do Vánoc krásně změkne. Můžeme si také připravit nepečené kousky cukroví; třeba úlky, kokosové kytičky nebo kuličky. Tento víkend si také můžeme vyhrát se zdobením perníčků, které poté uložíme do krabice a přidáme krajíček chleba nebo jablíčko, které zabrání jejich ztvrdnutí. Je také nejvyšší čas si upéct a naplnit medovník.

První týden dopředu - pečeme na Zlatou neděli

Pustíme se do pečení rolád, korpusů trubiček i rakviček, laskonek, kokosových pusinek nebo máslového cukroví. Naplníme košíčky, úlky i jiné nepečené cukroví, stejně tak i pečené cukroví z různých druhů těst, trubičky, rakvičky i laskonky. Cukroví také dozdobíme a uložíme v papírových (kartonových) krabicích do chladna. Pokud jsme zdatní, můžeme si upéct i větrníky a věnečky. Z nepečeného cukroví si můžeme připravit třeba kuličky ala rafaelo nebo čokoládové košíčky či hrudky.

Cukroví připravované před Štědrým dnem

V předvečer Štědrého dne si naplníme rolády, nakrájíme medovník a ještě se můžeme pustit do přípravy indiánků nebo špiček, které se musí dělat až na poslední chvíli, stejně jako krém do větrníků nebo věnečků. Pokud máme ještě čas, můžeme si "upéct" třeba sandokanovy oči, marokánkové košíčky nebo připravit z nepovedených kousků nějakou nepečenou roládu. A samozřejmostí je pečení tradiční vánočky.

Cukroví na Štědrý den

Otevíráme jednu krabičku po druhé a jednotlivé druhy cukroví skládáme na servírovací podnos tak, aby už při pohledu na ně se sbíhaly sliny.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Plán pečení vánočního cukroví

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.