Vedle slaných brambůrků bývá na stole s občerstvením často i mistička s arašídy. Narozdíl od smažených lilků jsou však burské oříšky v přiměřeném množství velmi zdravé.
Domovinou podzemnice je Jižní Amerika. Historie této rostliny sahá několik tisíc let před náš letopočet. Nejvíce se její pěstování rozšířilo v době osidlování Jižní Ameriky španělskými kolonizátory. Z jejich rukou už jednoduše pronikala i do Evropy a Afriky. Popularitu si dodnes drží i v Severní Americe. Jednoletá bylina patřící mezi luštěniny dorůstá výšky do půl metru. To, co nás na ní nejvíce zajímá, je ukryté pod zemí.
Více než 2/3 produkce arašídů zkonzumují Američané. Jedí jak loupané oříšky, tak solené. Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na americké burákové máslo, které se prodává již od konce 19. století. To si buď můžeme namazat na chléb, nebo ho použít jako polotovar do pečiva. I u nás se dají zakoupit arašídy od kapesních balení v sáčcích nebo plechovkách, po kilogramové pytle. Často se oříšky uplatňují ve východoasijských kuchyních, taková čína s kousky arašídů nemá chybu. Dalším výrobkem z arašídů je arašídový olej, který kromě kuchyně nachází své uplatnění i v chemickém průmyslu jako aditivum do leštidel a insekticidů. Slupky také nacházejí své uplatnění, například při výrobě celulózy a lepidel. Nesolené burské oříšky lze použít do ořechových nádivek. V případě arašídů si musíme dát velký pozor, zda nejsou zkažené a nahořklé. Mohly by totiž obsahovat nebezpečnou karcinogenní formu plísně Aspergillus flavus.
Arašídy jsou velice výživné. Téměř polovinu objemu arašídů tvoří nenasycený tuk. Čtvrtinu pak tvoří sacharidy a další čtvrtinu bílkoviny. Co se týče vitamínů, můžeme jmenovat významné vitamíny B1, B2, B3 a B5, tedy látky nutné pro správné fungování nervové a oběhové soustavy. Potřebujeme-li doplnit zinek, fosfor, hořčík či vápník, v případě buráků určitě neprohloupíme. Sto gramů oříšků nám totiž dodá třetinu doporučené denní dávky fosforu a dokonce polovinu doporučené dávky hořčíku.
U arašídů byly potvrzeny antioxidační schopnosti. Taktéž obsahuje, podobně jako červené víno, velké množství resveratrolu, což je látka, která brzdí stárnutí. Ne všichni však buráky smí.
Po konzumaci arašídů se u citlivých jedinců mohou vyskytnout různé alergické reakce. Nejzávažnější komplikací je anafylaktický šok, ten může způsobit i jediný oříšek. Projevuje se zhoršeným dýcháním, zrychlenou srdeční činností, zvracením až ztrátou vědomí. Možná jste si už všimli, že na nejrůznějších výrobcích se jejich producenti pojišťují sdělením: "může obsahovat stopy arašídů". Pro alergika tak není nakupování úplně jednoduché a některých potravin se musí vzdát úplně. Ještě horší je pro něj stravování v restauraci, kdy si nemůže být nikdy úplně jistý, co jí.
Máte rádi buráky, nebo dáváte přednost jiným druhům ořechů?
Foto: Profimedia
autor Sarkak
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena