Dnešní díl malého seriálu článků o tradičních českých receptech věnujeme přípravě kynutých pohádkových buchet. Samozřejmě přidáme i několik receptů na náplně. A příprava je opět krok za krokem.
Snad každý z nás určitě slyšel nebo četl pohádku, kde se hloupý Honza vydává do světa a máma mu balí na cestu raneček buchet. Jsou to buchty povidlové, makové, tvarohové nebo i ořechové, marmeládové či plněné ovocem. Kouzelnému dědečkovi stačila jedna a z Honzíka udělal hrdinu. Tak si vyzkoušejte recept po mé babičce a třeba budete za hrdinku jednou i vy.
Před pečením voňavých plněných buchet musíme zkontrolovat, zda máme vše potřebné a chybějící ingredience zajdeme nakoupit. Na kynuté těsto potřebujeme následující: 250g polohrubé mouky, 250g hladké mouky, 100g cukru moučky, 50g másla (tuku), 2 žloutky, 30g droždí, ½ lžičky soli, ½ lžičky citronové kůry, 250ml mléka a asi 80g tuku na potírání a 1 balíček vanilkového cukru na posypání. Na ořechovou náplň: 20g medu, 100g mletých ořechů, 20g drcených piškotů, 80g cukru moučky, ½ lžičky pomerančové kůry a mléko na zahuštění. Na tvarohovou náplň: 500g tvarohu, 50g másla, 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 100, cukru moučky, 30g rozinek, 1 lžičku citronové kůry a asi 2 lžíce smetany. Na makovou náplň: 150g máku, 80g cukru moučky, 20g tuku, 200ml mléka + 100ml vody, ½ lžičky citronové kůry, ½ lžičky skořice a 1 - 2 drcené hřebíčky.
V míse rozetřeme droždí s 1 lžící cukru, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi vlažného mléka na řídkou kašičku (kvásek) a necháme jej v teple vzejít (asi 10 minut). Ve zbylém mléce rozkvedláme žloutky se špetkou soli a citronovou kůrou.
Pak ke kvásku přidáme cukr, mouku, rozpuštěný tuk a postupně přiléváme mléko. Vařečkou vypracujeme vláčné, lesklé a nelepivé těsto, které nám začne tvořit puchýřky. Těsto lehce poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme maximálně hodinu v teple kynout. Jakmile těsto překyne, klesá, řídne a výsledkem je malé a tuhé pečivo. Těsto je vykynuté, jakmile zvětší objem asi o polovinu, je lesklé a pružné. Vtlačíme-li do těsta prstem důlek, rychle se vyrovná.
Vykynulé těsto přendáme na pomoučněný vál a lžící je rozdělíme na stejné kousky. Každý kousek mírně prsty rozmáčkneme, naplníme podle chuti náplní a buchtu sbalíme tak, že cípy těsta k sobě přitiskneme, rukou zformujeme asi 3cm vysoké buchty a stisknutou částí je klademe na dno vymazaného pekáče. Buchty mezi sebou, po krajích i po povrchu, potíráme rozpuštěným tukem. Buchty necháme v pekáči před pečením ještě 30 minut kynout.
Honzíkovy buchty pečeme v troubě předehřáté na 200 °C jen 5 minut. Pak teplotu snížíme na 175 °C a pečeme ještě asi 45 minut. Upečené buchty cukrujeme až po vychladnutí.
Z uvedených ingrediencí připravíme 24 větších buchet nebo 30 menších buchtiček.
Mák jemně umeleme, podlijeme horkou vodou s mlékem, promícháme a necháme "změknout". Pak přidáme cukr i tuk a za stálého míchání mák 5 minut podusíme. Náplň ochutíme citronovou kůrou, skořicí a hřebíčkem, necháme vystydnout a plníme. Pro ozvláštnění náplně můžeme přidat 2 lžíce medu nebo strouhané čokolády.
Jádra vlašských ořechů pomeleme, přidáme cukr, piškotové drobky a směs promícháme s vlažným mlékem a tekutým medem. Nakonec vmícháme pomerančovou kůru a náplň necháme 15 minut rozležet.
Máslo utřeme s cukrem a žloutky a směs vmícháme do tvarohu. Přidáme oba druhy cukru, citronovou kůru, rozinky i smetanu a promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
V dalším článku společně upečeme sekanou a připravíme bramborový salát.
Nevíte, jak připravit některé z tradičních českých jídel? Napište si o radu a já se pokusím vám připravit návod.
Foto: Profimedia
autor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena