reklama
hledat uživatel
       

Pokrm bohů - čokoláda

Pokrm bohů je překlad botanického názvu kakaovníku pravého. Kakaové boby byly už dávno základem nápoje, kterému se říkalo <i>chocolatl</i>. Jak léta plynuly lidé si vychutnávali tuto pochoutku více a více. Z čokolády se dnes již vyrábí mnoho věcí, ozdob, tyčinek. Výborným doplňkem čokolády je máta, která se skořicí, oříšky a mandlemi vytváří výborné kombinace chutí.

Výroba čokolády

Kakaovník dobře prospívá v rovníkových oblastech, proto se nejkvalitnější boby prodávají z Indie a Afriky, největší úrodu má Brazílie a Afrika. Po sklizni se boby musí zbavit hořkosti, následuje pražení, kterým se odstraní osemení. Zbylé vnitřky se melou a roztírají. Z takovéto hmoty se vylisuje kakaové máslo a ze zbytku se vyrábí kakaový prášek. Čokoláda se vyrábí z kakaového másla, prášku, cukru a různých příchutí. Ta výborná čokoláda, která se nám rozplývá na jazyku má však výrobu složitější.

Druhy čokolády

Je jich mnoho druhů - neslazená, hořkosladká, hořká, jemná a mléčná. Kromě bílé se všechny vyrábí ze stejných základních surovin. Konečnou chuť ovlivňuje také hlavně kvalita bobů, fermentace a pražení.

Neslazená čokoláda

Je známá jako surová čokoláda, neobsahuje cukr ani žádné příchutě. Je hořká, zrnitá a těžko jde rozpouštět, používá se hlavně v čokoládovnách.

Jemná čokoláda

Obsahuje minimálně 43% čokoládového základu, většinou však obsahují kolem 70%. Je buď hořkosladká nebo hořká.

Mléčná čokoláda

Z názvu lze rozpoznat, že obsahuje mléko. Pochází ze Švýcarska, kde prostě jen část základu nahradili zahuštěným mlékem. Dnes se používá mléko sušené. Mléčná čokoláda se nemá používat do pokrmů, špatně se s ní pracuje.

Čokoláda k polévání

Obsahuje veliké množství kakaového másla, aby byla v konečné podobě lesklá a hladká. Používají ji hlavně profesionální cukráři.

Kakaový prášek

Je neslazený a má nižší obsah tuku než čokoláda. V 19. století byl sestrojen stroj, který dokáže z pražených bobů vylisovat všechno máslo. Zbude jen kakaový koláč, který se pak rozemele na prášek.

Bílá čokoláda

Správně ani nejde o čokoládu, protože obsahuje jen kakaové máslo, cukr a mléko. Bílá čokoláda je velice citlivá na teplo a těžko se s ní pracuje. Většinou se používá jen pro kontrast s tmavou čokoládou. Čokoláda se v kuchyni používá mnohem častěji než byste si mysleli, přidává se do slaných pokrmů a nejvíce se hodí ke zvěřině a do ostrých chilli omáček, protože zvýrazňuje jejich chuť.

Foto: Photos.com



Přidat příspěvek k článku Pokrm bohů - čokoláda

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.