reklama
hledat uživatel
       

Chuť k jídlu stoupá

Řada z nás pozoruje již v těchto dnech změnu, ostatně jako každý rok. Přechod na zimní čas, první ranní mrazíky a tělo začíná stagnovat. Jakoby nám chyběla energie i na obvyklé každodenní činnosti, které jsme v létě hravě zvládali. Úbytek světla tělu vzalo i poslední zbytky "chuti do práce", v nedohlednu je vidina volných dnů a času pro sebe. A protože nejjednodušší je sáhnout po něčem, co nás zasytí, začneme právě na podzim více jíst a vybírat si vydatnější pokrmy. Ještě před pár měsíci nám stačilo k večeři něco lehkého v podobě čerstvého ovoce, jogurtu, pestrého salátu či grilované pochoutky z vlastní zahrádky, dnes sáhneme po tučnějších a méně zdravých pokrmech, protože právě vydatnost dodává tělu uspokojivý pocit - čerpáme hlavní energii nejjednodušším způsobem - z jídla.

Žebříček oblíbenosti potravin

Klasický český jídelníček by mohl být příkladem. Čím více se blíží zimní období, tím častěji si dopřáváme tučnější druhy masa, nejrůznější uzeniny a sýry, samozřejmě i oblíbené omáčky a přílohy. Také se nám zvětšují porce jídla a po hlavním jídle si častěji dopřejeme sladkou tečku. Důvod je jasný, kromě čerpání energie na aktivity se potřebujeme zahřát (tělo má při nižších teplotách "větší spotřebu"), a proto vyhledáváme pokrmy kaloricky bohaté a podávané za tepla.

Potraviny, které tělo zahřejí

Hřejivý zázvor

Zázvor, oddenek s léčivou mocí, má hřejivou schopnost a bývá součástí pokrmů i horkých nápojů. Hodí se do polévek, omáček a všude tam, kde nám nevadí trochu nahořklá a pálivá chuť. Zázvor je třeba používat s opatrností, i kousek zázvoru aromaticky ovlivní celý pokrm. 

Polévky všeho druhu

Teplé a husté polévky podávané s čerstvým pečivem. V chladných dnech patří k nejosvědčenějším pokrmům. Zahřejí, zasytí a klidně si můžeme i přidat. Pokud není polévka extra zahušťovaná a plná tučných ingrediencí (smetany, uzenin) můžeme si ji dopřát klidně i na večer a ve větším množství, navíc žaludek obsahem vody trochu oklameme.

Pikantní pokrmy

Ostré pokrmy zvyšují cirkulaci krve a díky tomu nás po jejich konzumaci zalije hřejivý pocit. Pikantnost dodáme masovému i zeleninovému pokrmu pomocí rozdrcených čerstvých chilli papriček nebo sušeného mletého chilli. Pálivé papričky mají navíc povzbuzující účinek i na látkovou výměnu a říká se, že dokáží svou "silou" odstraňovat psychické bloky.

Čokoládové hody

Slastný pocit na více úrovních, tak působí kvalitní čokoláda. Každý kdo rád sladké mi dá za pravdu - i sloupeček čokolády rozpouštějící se v ústech uspokojí chuťové buňky, dodá pocit štěstí a uchlácholí naše smysly toužící po nějaké vzpruze. Když si jednou za čas dopřejeme kousek čokolády, zvláště té s vysokým obsahem kakaa (nad 60%), vůbec nemusíme mít výčitky.

Med nejen do čaje

Cenná potravina nejen sladí, ale i léčí. Med dodává tělu monosacharidy, přitom je jako sladidlo z hlediska výživné hodnoty nepřekonatelný, a oproti běžnému cukru má zhruba o třetinu kalorií méně. Konzumací medu stimulujeme mozek k výrobě endorfinů - opět hormony pro lepší náladu, kterých není nikdy dost. Proto si med můžeme dopřát do čaje, kávy či grogu, každý horký nápoj získá po oslazení medem intenzivnější chuť a dokonale zahřeje.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Pokrmy, které nás zahřejí

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.