reklama
hledat uživatel
       

Polenta - více než kukuřičná kaše

Polenta, to je kukuřičná kaše v italském podání. Je jednou ze základních, tradičních jídel v Itálii, velké oblibě se těší zejména na severovýchodě země, kde se perfektně daří kukuřici. Kdysi bývala jídlem chudých, dnes ji najdete na jídelním lístku každé italské restaurace.

Polenta se podává buďto samostatně - nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzola a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Tato zdánlivě obyčejná kukuřičná kaše je ale také oblíbeným pokrmem Chorvatska, Rumunska, Černé Hory a Srbska, kde se však skrývá pod jinými názvy: palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.

Jak se dělá pravá italská polenta

K přípravě pravé italské polenty potřebujete pouze kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici), vodu a sůl. Abychom mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte, pak vsypte do vařící osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá litr vody) a usilovně míchejte. Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová.

Další kouzla s kukuřičnou moukou

Kukuřičnou kaši můžete podávat s nejrůznějšími omáčkami nebo ji nechat vychladnout a zapéct v troubě. V Itálii je klasikou polenta se šunkou a sýrem, kdy z hotové, vychladlé polenty vykrájíme noky, ty naskládáme do zapékací mísy a každou vrstvu proložíme kostičkami šunky a strouhaným sýrem. Poslední vrstvu musí tvořit opět polenta, tu polijeme rajskou omáčkou, posypeme sýrem a necháme zapéct. Pokud se vám nechce vykrajovat noky, kaši v míse prostě jen rozprostřete. Polenta se dá také smažit a grilovat.

Polenta vás zasytí

Kukuřičná kaše je velmi sytá, proto vám k zahnání chuti i hladu postačí malá porce. Protože je kukuřice bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitamíny i minerály, zároveň tak uděláte něco pro své zdraví. Polentu si mohou dopřát i lidé nesnášející lepek, v kukuřici jej totiž nenajdete.

Výrobky z kukuřičné mouky vybírejte pečlivě

Pro přípravu polenty se hodí jak kukuřičná mouka, tak i kukuřičná krupice. Výsledná kaše se liší pouze v jemnosti. Novinkou je kukuřičná polenta instantní, díky které se vyhnete dlouhému a namáhavému míchání. Polenta z instantního prášku je hotová již za tři minuty! Dávejte však přednost instantní polentě připraveně využítím páry (např. instantní polenta značky Biolinie), ne pomocí extruze - tento způsob výroby totiž připravuje výrobek o většinu důležitých látek. Výrobky z kukuřičné mouky vybírejte vždy v bio kvalitě, mají vysoký obsah živin a nejsou geneticky modifikované.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 7
  • Tajemník
    Tajemník

    Komentář k článku Polenta - tradiční italské jídlo

    Když máme polentu v pytlíku už hotovou a chceme ji upravit ? co máme udělat

    19.07.2013 10:58:25

  • jttzj
    jttzj

    na nic

    23.06.2010 08:17:25

  • katalpa
    katalpa

    Zkušenosti

    Klasická kukuřičné krupice na polentu tak jak ji známe dnes z obchodů představuje obvykle celé umleté kukuřičné zrno po odstranění jemné mlecí frakce. Díky tomu obsahuje také velké množství kukuřičného tuku z klíčku, který na vzduchu ale velmi rychle žlukne (snadno oxidující tuky) a v připravené polentě se pak projeví typickou nepříjemnou pachutí. Výrobci by asi měli tuto krupici balit do ochranné atmosféry (podobně jako je tomu u tučné sójové mouky), s tím jsem se ale zatím nesetkal. Sám dnes už připravuji kukuřičnou krupici mletím z celého zrna (z vlastního zdroje) a původní neoblíbená pachuť je ta tam. Dobrým tipem je připravovat polentu v teflonovém nádobí (klidně i v pánvi s poklicí), díky tomu ji stačí promíchávat jen občas (cca po 2 min - na dně se tvoří ztuhlá vrstvička). Italové polentu připravují ve zvláštním měděném kotlíku, díky kterému se snáze míchá a připečený škraloup se snáze seškrábne. Poměr voda:krupice dávám 1100:250 g, záleží to ale na škrobovitosti zrna a způsobu mletí. Ještě poznámka pro případné zájemce o mletí kukuřice: může to být trochu oříšek díky její tvrdosti a velikosti zrna. Navíc dnes kvalitní kukuřici vhodnou na mletí nikdo neprodává. Občas prodávaný druh na popcorn je extrémně tvrdý a běžně se proto mlít nedá už vůbec. Polenta je opravdu fajn, jen je potřeba najít tu správnou kvalitu :)

    11.02.2010 12:52:43

    • Aleš Havel
      Aleš Havel

      Re: Zkušenosti

      Dobrý den, prosím Vás, mě by zajímalo, jestli jste přišel na nějaký dobrý způsob mletí celého zrna kukuřice. Oblíbil jsem si kukuřičné placky, ale docela mi na tom vadí to mletí kukuřice. Nejdříve ji musím rozdrtit na menší kousky v mlýnku na maso a potom ji proženu ještě přes mlýnek na obilí. Není to vůbec dobrý způsob zpracování, ale zatím jsem na nic lepšího nepřišel. Pokud máte nějaký fígl, byl bych rád, kdyby jste se o něj podělil. Díky za odpověď

      28.02.2010 00:13:58

  • Jan
    Jan

    polenta je opravdu dobrá, ale taky se z ní dobře tloustne! Tedy - střídmě!

    29.05.2008 15:20:56

  • ŠárkaZ
    ŠárkaZ

    je výborná

    Polentu si ráda dám. Jeji příprava je nejen snadná, ale i rychlá.

    29.05.2008 13:45:25

Celkem záznamů: 7

Přidat příspěvek k článku Polenta - tradiční italské jídlo

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.