reklama
hledat uživatel
       

Čokoládová tuková poleva

Každý zná čokoládu na vaření nebo předpřipravené (dost slazené) polevy v sáčku, které stačí jen rozpustit v horké vodě. Rozpuštěná čokoláda i polevy jsou zpravidla hustší a je nutné je rozředit. Jak na to, aby se nám čokoládová poleva nesrazila, pěkně se leskla a vypadala po zatuhnutí jako z cukrářství?

Jak na dokonalou čokoládovou polevu

Čokoládu i polevu rozpouštíme v nádobě nad parou nebo ve vodní lázni. Obojí ředíme ztuženým (bílým) stoprocentním tukem. Ředění určujeme podle hustoty, ale nikdy nepřesahujeme více než 20% tuku z celého obsahu polevy. Tuk přidáváme nakrájený na malé kousky, aby se rychle rozpustil zároveň s nalámanou čokoládou.

Na ředění čokoládové polevy nikdy nepoužíváme rostlinné tuky (máslo, Hera, jiný tuk na pečení), protože vždy obsahují nějaké to procento vody. Poleva by byla měkčí, málo lesklá a lepkavá. Dobře připravenou čokoládovou polevu používáme na polévání celých moučníků či celých ploch cukroví.

Čokoládová poleva ke konečnému dozdobování

Pro zdobení kornoutkem, cukrářským sáčkem a "k malování" potřebujeme čokoládovou polevu tužší a neroztékavou. Pokud je poleva řídká, stačí ji zakápnout cukrovým rozvarem nebo vodou. Tuhou čokoládovou polevu můžeme použít i ke zhotovení malých ozdob - plníme jimi malé formičky a po zatuhnutí jen jednoduše vyklopíme. 

Krásně lesklá čokoládová poleva

Aby byla poleva i po zatuhnutí pěkně lesklá, dodržujeme pár zásad:

  • čokoláda se při rozpouštění nesmí přehřát
  • při rozpouštění neustále mícháme
  • při polévání a zdobení se snažíme, aby mělo cukroví pokojovou teplotu, nenanášíme horkou polevu na vychlazený výrobek
  • polevu necháváme zaschnout pozvolna

Náhražkou může být nahřívaná kakaová poleva

Když nenajdeme doma čokoládu určenou na vaření, můžeme ji nahradit kakaem. Kakaovou polevu připravíme velmi jednoduše. Spojíme 80g moučkového cukru, stejné množství másla, 20g kvalitního kakaa, lžíci vody a lžíci solamylu. Všechny suroviny nahřejeme nad parou a mícháme, až je kakaová poleva hustá.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 4
  • calypsol
    calypsol

    Tady mi neco nehraje, jaky se ma teda vlastne pouzit na polevu tuk?? V textu je chyba, cituji: "Na ředění čokoládové polevy nikdy nepoužíváme rostlinné tuky (máslo, Hera, jiný tuk na pečení), protože vždy obsahují nějaké to procento vody".
    Ale v zavorce je uvedeno maslo a to neni rostlinny tuk!!!

    05.12.2013 00:19:36

  • míša
    míša

    bílková poleva

    150g cukru,1bílek,2 lžíce citronové štávy

    29.11.2010 12:04:26

    • rujet
      rujet

      Re: bílková poleva

      Moc děkuji za váš recept.Nejsem schopna udělat dobrou citronovou polevu.Vždy se mi roztéká, i když přidám více cukru.Nyní vyzkouším tu vaši.Snad vyjde.
      rujet

      16.11.2013 22:45:52

Celkem záznamů: 4

Přidat příspěvek k článku Polevy ke zdobení cukroví

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.