Jak připravit vynikající a chutnou pečínku? Jak upravit maso hovězí, vepřové nebo drůbeží tak, aby bylo propečené a mělo zlatou křupavou kůrčičku? Tak to je vlastně kousek umění, pro které se hodí vždy mít po ruce několik praktických rad.
Pro přípravu dobré pečínky jsou nutné některé potřeby a vhodné pomůcky a je důležité mít je po ruce v čase, kdy maso připravujeme. Pokud se rozhodneme hledat je v šuplíku nebo ve skříni až v průběhu pečení, může se stát, že výsledek našeho snažení nebude takový, jaký bychom si přáli. Přesto jde o pomůcky, které by měly být na dosah v každé kuchyni, a proto i malé zdržení při jejich krátkém hledání by nemělo ovlivnit naši snahu.
Je jich mnoho, ale mezi ty nejdůležitější patří vlastně kvalitní nádobí, nože a nůžky, případně lžíce, vidličky, apod. Zde je seznam těch nejvíce podstatných.
U pekáče, který si zvolíme, záleží spíše na materiálu, ze kterého je vyrobený. Nerezový, smaltovaný, litinový, titanový - důležité je, aby byl dobře tepelně vodivý. Žár se tak při pečení rozloží rovnoměrně po celé nádobě. Pokud jde o velikost pekáče, volíme ji tak, aby byl masem co nejvíce vyplněný. V opačném případě by se šťáva příliš rychle odpařovala a pečeně by se později mohla připálit. Tvar pekáče také není zanedbatelný. Pro přípravu kuřete nebo kachny či velkého krocana je nejlepší tvar oválu. V něm je zajištěno rozložení masa po celém jeho obsahu a není zde vlastně žádné nevyužité místo. Pokud volíme jiný tvar (například při pečen dvou kuřat najednou), pak maso rozložíme co nejúsporněji - opět tak, aby bylo co nejméně volného místa.
Poklice je také důležitá.Je-li skleněná, pak lépe vidíme obsah pekáče. Určitě se tedy vyplatí taková, která umožní pohled na pečínku, aniž by se musela odkrývat.
Pro správné a jednodušší naporcování kuřete nebo jiného masa jsou zcela nezbytné kvalitní speciální nůžky na drůbež. Musí však být ostré a dostatečně silné, aby se jimi dalo dobře a snadno nastřihnout maso, chrupavky i tenčí kosti.
Nůž by neměl chybět v žádné kuchyni, tedy kvalitní nůž na maso s tenkou a dlouhou čepelí. Ostří je pak důležité pro čistý a rovný řez. Špatně nabroušený nůž maso roztrhá, při pečení se pak rozpadá. Neměli bychom zapomínat i na to, že střenka nože musí dobře padnout do ruky (jinak padne do ruky mužům, jinak ženám).
Pro obracení masa a k jeho přidržování je vhodné mít po ruce velkou vidlici. Také lžíce s dlouhou rukojetí, která nás ochrání před vystřikujícím tukem a velkým žárem, by neměla při pečení masa chybět.
Jestliže budeme péct maso na roštu, pak je vhodné mít pod něj zasunutý hlubší plech, který zachytí všechen stékající tuk. Zároveň se tak vyhneme neustálému připékání tuku na dně trouby a nepříjemným pachům. Do plechu můžeme nalít trochu vody, která zajistí vlhkost v troubě a nepřipékání odkapávajícího tuku z pečínky.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena