reklama
hledat uživatel
       

Základní informace o popenci

Popenec břečťanovitý, nízká vytrvalá rostlina s popínavými stonky a modrými kvítky se vyskytuje v lesích, na loukách a jako s plevelem se s ním setkáme i v zahrádkách. Rychle se rozrůstá,  množí se oddenky, ve kterých se ve žlabinkách listů vytvářejí kořínky. Bývá i součástí skalky nebo porostů na kamenných zídkách.

Sbírá se jarní nať před květem, ale možný je i sběr v době květů. Nať se suší při teplotách do 30 °C, a to velmi opatrně, protože silice jsou velmi prchlavé. Při přípravě nálevu stačí 1/2 kávové lžičky. 

Jiné pojmenování popence

Tato bylina je známa také pod názvy kadeřník, kondelík, budra, moďátka, kondrábek, kondrlík, koudelík, kundrábek, kundrásek, kundrátek, kundrlátek, kundrtálek, kunrábek, kunrátek, openec, oponec, opoňka, popenec, poponec, popoňka, popounek, pupenec, švýcarský čaj, vopenec, voponec, vopuňka, zádušník, zemní břečťan nebo také zemský břečťan.

Popenec a jeho hojivé účinky

Dříve se čajem z popence léčil kašel a tuberkulóza. Vzhledem k obsaženým látkám (třísloviny, hořčiny, silice, saponiny, flavonoidy a další...) se jako léčivka používá dodnes. Popenec má protizánětlivé a stahující účinky, působí močopudně a hojivě. Jako léčivý prostředek působí při katarech dutin, průdušek a při zahlenění se používá jako kloktadlo. Podporuje i chuť k jídlu, upravuje trávicí procesy a mírní průjmová onemocnění.

Na přípravu nálevu nebo odvaru se popenec velmi často mísí s jinými bylinkami (jitrocelem, černým bezem apod.). Používá se tak zevně k obkladům, omývání bércových vředů a hnisavých zánětů pokožky.

Popencový sirup

Popenec břečťanovitý se podává i ve formě sirupu, kdy zlepšuje trávení, tlumí střevní potíže a chrání játra. Účinkuje proti bronchitidě a proti lehčím formám bronchiálního astmatu.

V kuchyni s popencem

Popenec je nepříliš používaným zeleným kořením. Čerstvá nať popence se používá do polévek, salátů, omáček, pomazánek, bylinkového másla a nádivek (zejména o Velikonocích).

Jak popenec chutná

Kořenitá chuť popence se v pokrmech často kombinuje s pažitkou, petrželkou, saturejkou, koriandrem, řebříčkem, kopřivou či estragonem.

Recepty s popencem

Popenec můžeme používat jako jakoukoliv jinou oblíbenou bylinku v podobě čerstvé, sušené či mražené natě. Můžeme jej přidat do vaječné omelety, míchaných vajíček, nádivy s masem i bez, plněné zeleniny v kombinaci s tvarohem či sýrem, do bramborového salátu, sekané. Jednoduše všude tam, kde nám zelené bylinky chutnají.

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
  • LT
    LT

    Komentář k článku Popenec - zelená nať v naší kuchyni

    Možná jako hluchavka, ale malinká do 5-10 cm výšky a hlavně je plazivá a vyrůstá na dlouhém oddenku za sebou Kvete nápadně koncem dubna a pak skoro po celé léto.

    28.04.2015 10:50:15

  • Eva
    Eva

    Z popence delam sirup,je vyborny,a funguje na 100% a nemusite pouzivat chemicke preparaty/coz je svinstvo/ na dychaci cesty,zlucnik a mnohe dalsi.

    05.04.2014 22:56:33

  • monyka
    monyka

    Re: neznám

    vůbec tuto rostlinku neznám ,vypadá trochu jako hluchavka ,v létě se po ní podívám

    16.01.2010 13:56:44

  • sludka
    sludka

    Dájí se koupit semínka?

    16.01.2010 11:32:21

Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Popenec - zelená nať v naší kuchyni

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.