reklama
hledat uživatel
       

Portské víno

Portské je zcela specifickým druhem vína. Díky přidanému alkoholu je chuťově i aromaticky velmi výrazné. Hledáte-li víno pro zvláštní příležitosti, portské je ten správný výběr.

Jak vzniklo portské víno

Portské víno pochází z Portugalska, konkrétně z přístavního města Porto. Dvěma Britům, kteří zde údajně v roce 1678 přijeli na ochutnávku, se zdála místní vína příliš slabá, a tak zkusili posílit jejich chuť přidáním portugalské pálenky. Nejenže tak podnítili vznik zcela nového druhu alkoholu, ale mnohonásobně stoupla také jeho odolnost a trvanlivost.

Pečlivá výroba

Sběr vína dodnes probíhá v údolí řeky Douro od konce září do začátku října. Šťávu z hroznů dnes lidé získávají pomocí speciálních strojů. Jakmile obsah alkoholu dosáhne přibližně 8%, víno se smíchá s vinnou pálenkou, která kvašení okamžitě zastaví.
Portské se pak řeže s jinými ročníky z jiných poloh a jednou ročně se přelévá do jiného sudu, aby se tekutina provětrala a odstranila se sedlina. Trvá několik měsíců, než směs vína a pálenky získá svou typickou barvu, chuť a vůni.

Charakteristika portského vína

Paleta červených portských vín je široká. Barva se pohybuje od tmavě rudé (Portugalci nazývané barvy "cibulových slupek") až po lehce červenou. Odstíny bílého vína jsou bílá, barva slámy a zlatavě žlutá. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 19 a 22%, kolem 17% alkoholu mají pouze některá slabší, bílá portská vína. Chuť může být velmi sladká i extra suchá. Charakteristické vlastnosti vína vydrží opravdu dlouho, a to i v otevřené lahvi.

Druhy portského

Nejznámější odrůdy portského jsou "ruby" a "tawny". Tawny jsou vína žlutohnědé barvy, ruby je tmavě rudé, obvykle silnější a kořeněnější.

Samozřejmě se ale prodávají i ročníková portská vína - tedy taková, která pocházejí z jednoho místa i období (nejedná se tedy o směs různých ročníků a poloh). Ročníková vína nejvyšší kvality se nechávají zrát ve dřevěných sudech minimálně sedm let. Na etiketě ročníkového vína musí být vždy uvedený příslušný rok stáčení.

Jak a kdy podávat portské

Červené portské by se mělo podávat při teplotě cca 18 °C, bílé při teplotě nižší - cca 14 °C. Hodí se k sýrům, ořechům, olivám, ale především - pro podtržení atmosféry významných dnů.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 4
  • Bronislav
    Bronislav

    Komentář k článku Portské víno

    Článek dobrý, ale spíš ho dělají lepším komentáře, doporučíl bych ještě - http://www.portuguesa.cz/smart blog/5_jak-se-vyrabi-portske-v ino

    07.04.2017 12:24:15

  • mediterraneantaste.eu
    mediterraneantaste.eu

    Tawny a Ruby portské víno

    Ruby - Sytě rubínové, marmeládově sladké portské, které zrálo před lahvováním dva až tři roky v sudech. Míchá se z několika ročníků. Pije se mladé, zráním v lahvi na kvalitě nezíská. Tawny - Žlutohnědé portské zraje v menších sudech, kde rychleji oxiduje, rychleji stárne a mění barvu ve žlutohnědou. Ta nejlevnější tawny jsou směsí bílého a červeného portského. Skutečně zralé tawny má na etiketě uvedeno dobu zrání (10 – 40 let).

    13.11.2009 11:58:18

  • Standa
    Standa

    U ročníkového portského se na vinětě udává rok sklizně a ne lahvování....

    15.03.2009 18:48:45

  • Mirek
    Mirek

    Trochu více profesionality

    Cituji: "Nejznámější odrůdy portského jsou "ruby" a "tawny". Tawny jsou vína žlutohnědé barvy, ruby je tmavě rudé, obvykle silnější a kořeněnější." Škoda, že autor zřejmě příliš netuší, o čem píše.

    16.04.2008 12:11:26

Celkem záznamů: 4

Přidat příspěvek k článku Portské víno

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.