Portské víno

Portské je zcela specifickým druhem vína. Díky přidanému alkoholu je chuťově i aromaticky velmi výrazné. Hledáte-li víno pro zvláštní příležitosti, portské je ten správný výběr.

Jak vzniklo portské víno

Portské víno pochází z Portugalska, konkrétně z přístavního města Porto. Dvěma Britům, kteří zde údajně v roce 1678 přijeli na ochutnávku, se zdála místní vína příliš slabá, a tak zkusili posílit jejich chuť přidáním portugalské pálenky. Nejenže tak podnítili vznik zcela nového druhu alkoholu, ale mnohonásobně stoupla také jeho odolnost a trvanlivost.

Pečlivá výroba

Sběr vína dodnes probíhá v údolí řeky Douro od konce září do začátku října. Šťávu z hroznů dnes lidé získávají pomocí speciálních strojů. Jakmile obsah alkoholu dosáhne přibližně 8%, víno se smíchá s vinnou pálenkou, která kvašení okamžitě zastaví.
Portské se pak řeže s jinými ročníky z jiných poloh a jednou ročně se přelévá do jiného sudu, aby se tekutina provětrala a odstranila se sedlina. Trvá několik měsíců, než směs vína a pálenky získá svou typickou barvu, chuť a vůni.

Charakteristika portského vína

Paleta červených portských vín je široká. Barva se pohybuje od tmavě rudé (Portugalci nazývané barvy "cibulových slupek") až po lehce červenou. Odstíny bílého vína jsou bílá, barva slámy a zlatavě žlutá. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 19 a 22%, kolem 17% alkoholu mají pouze některá slabší, bílá portská vína. Chuť může být velmi sladká i extra suchá. Charakteristické vlastnosti vína vydrží opravdu dlouho, a to i v otevřené lahvi.

Druhy portského

Nejznámější odrůdy portského jsou "ruby" a "tawny". Tawny jsou vína žlutohnědé barvy, ruby je tmavě rudé, obvykle silnější a kořeněnější.

Samozřejmě se ale prodávají i ročníková portská vína - tedy taková, která pocházejí z jednoho místa i období (nejedná se tedy o směs různých ročníků a poloh). Ročníková vína nejvyšší kvality se nechávají zrát ve dřevěných sudech minimálně sedm let. Na etiketě ročníkového vína musí být vždy uvedený příslušný rok stáčení.

Jak a kdy podávat portské

Červené portské by se mělo podávat při teplotě cca 18 °C, bílé při teplotě nižší - cca 14 °C. Hodí se k sýrům, ořechům, olivám, ale především - pro podtržení atmosféry významných dnů.

Foto: Profimedia

autor článku:

Portské víno

Recepty: 3

Fotografie článku: Portské víno

Komentáře k článku Portské víno

Celkový počet komentářů: 4
  • Komentář k článku Portské víno Bronislav 07.04.2017 12:24:15

    Článek dobrý, ale spíš ho dělají lepším komentáře, doporučíl bych ještě - http://www.portuguesa.cz/smart blog/5_jak-se-vyrabi-portske-v ino

  • Tawny a Ruby portské víno 13.11.2009 11:58:18

    Ruby - Sytě rubínové, marmeládově sladké portské, které zrálo před lahvováním dva až tři roky v sudech. Míchá se z několika ročníků. Pije se mladé, zráním v lahvi na kvalitě nezíská. Tawny - Žlutohnědé portské zraje v menších sudech, kde rychleji oxiduje, rychleji stárne a mění barvu ve žlutohnědou. Ta nejlevnější tawny jsou směsí bílého a červeného portského. Skutečně zralé tawny má na etiketě uvedeno dobu zrání (10 – 40 let).

  • oprava 15.03.2009 18:48:45

    U ročníkového portského se na vinětě udává rok sklizně a ne lahvování....

  • Trochu více profesionality 16.04.2008 12:11:26

    Cituji: "Nejznámější odrůdy portského jsou "ruby" a "tawny". Tawny jsou vína žlutohnědé barvy, ruby je tmavě rudé, obvykle silnější a kořeněnější." Škoda, že autor zřejmě příliš netuší, o čem píše.

Celkem záznamů: 4
Přidat příspěvek k článku Portské víno
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!

  • Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Rádi si v těchto dnech zdobíte zahrádku, terasu nebo balkon pestrobarevnými a různě velikými dýněmi? A jak by také ne, je přece jejich čas a jako podzimní dekorace jsou nepřekonatelné. Už také víme, že dýně je nadmíru zdravá zelenina a pomůže nám dokonce i s hubnutím.




přidat nový recept