reklama
hledat uživatel
       

Očistné kúry pro zdraví

Staré osvědčené metody čištění krve, kúry jarního pročišťování, mají za úkol oživit funkci látkové výměny. Cesty k jarní očistě těla jsou různé. Za připomenutí stojí postní kúry ze šťáv, dieta ze syrové stravy, potní kúry, čaje z různých bylin, sauna, mořské lázně. Bylinky se používají jako speciální kúry, při kterých se používá kopřiva, řeřicha, pampeliška, sedmikráska, jalovec a bedrník. Bylinky pomáhají k regulaci látkové výměny.

Samozřejmostí jsou také koupele střev, dechová cvičení, hodně pohybu na čerstvém vzduchu, strava vegetariánská a hlavně málo solená, tyto "očisty"pomáhají ve snaze o obnovu naší tkáně. Každý má možnost prodělat nějakou tu kúru, která odpovídá našim tělesným možnostem a připravit tak tělo k novému rozkvětu. Jenom zdravá látková výměna nám zaručuje schopnost tvořivé práce a dává radost ze života.

Je nutno připomenout, že když provádíme velkou jarní očistu, pak to nesmí zůstat jen u hmotné látkové výměny. Nemoc je zároveň vždy duševním problémem. To znamená, že s očistou těla provádíme i očistu duše. Nespokojenost, hádky, spory, starosti, nepoctivost a žádosti jsou pro duši právě tak škodlivé jako nezdravý a zkažený pokrm pro tělo. Když se budeme zaměstnávat věcmi, které jsou dobré a harmonicky sladěné, pak pocítíme něco z té očišťující a povznášející síly.

Léčivá strava

Rovněž jídlo, které konzumujeme, je a může být léčivé. Syrová strava je sice chudá na kalorie, bílkoviny a kuchyňské soli. Zatímco na druhé straně je bohatá na minerálie, vodu a vitamíny. Syrová strava je vhodná při nemoci

  • Krevní oběh
  • Vysoký krevní tlak
  • Angína pectoris
  • Nízký krevní tlak
  • Oboustranný zánět ledvin

A mnoho dalších nemocí, kde můžeme syrovou stravou docílit lepších výsledků v nemoci. Požívání syrové stravy je také ideálním odtučňovacím prostředkem. Čerstvá syrová strava je chudá na bílkoviny a tuky, proto je tělo nuceno spotřebovávat svůj vlastní tuk. U člověka se to projeví úbytkem na váze.

Ovocná dieta

Jablko kromě sodíku, draslíku, hořčíku, fosforu, chlóru má velice příjemnou vůni. Jablečná dieta je hodně doporučována lékaři. Denně bychom měli sníst asi 1 kilogram jablek. Jablko v kuchyni má všestranné použití. Čaj z jablek jako denní nápoj uklidňuje nervy a celkově posiluje.

Hrozny mají zvlášť léčebný účinek, když jsou čerstvé. I hroznový mošt slouží při odtučňovací kúře. Hroznová kůra je ve velké oblibě při onemocnění žaludku, jater a střev.

Černý bez působí hlavně močopudně a používá se při pocení. Čaj připravený z květu a plodu oslazený medem se doporučuje při nemocech z nachlazení, rýmě, bolesti zubů, hlavy a krku. Využijeme jej, když nás trápí kašel. Ale u černého bezu musíme mít na paměti, že při velkém požití nás nutí ke zvracení.

Ostružiny rovněž zahání katary a nachlazení. Nálevy z listí se používají při kataru žaludku a střev. Při katarech horních dýchacích cest a zánětu dásní užíváme odvar z listí. Ostružiny jsou výborné při syrové stravě jako čerstvý ovocný pokrm.

Na závěr je třeba dodat, že veškeré diety a očistné kúry je nutno konzultovat s lékařem - odborníkem na výživu.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • jirka liberec
    jirka liberec

    Jsou to jen všeobecné informace. Bolestí takovýchto článků je, že čitatel zapomene dočíst do konce příspěvku. Každá dieta i očistná kůra se sestavuje pro konkrétní osobu.

    28.05.2008 07:18:32

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Potrava léčí, posiluje a čistí organismus

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.