Rady k přípravě zeleniny pro další použití. Podíváme se na zoubek nejen rajčatům, cibuli, květáku, brokolici a zelí.
Rajčata můžeme do receptu a pro běžnou konzumaci samozřejmě použít se slupkou i se zrníčky, ale někdy je třeba rajčata oloupat. Jak na to? Lůžko stopky klínovitě vyřízneme špičatým nožem. Opatrně uvolníme a stopku vyjmeme. Slupku rajčete křížem nařízneme a na krátkou chvíli ponoříme na děrované naběračce do vroucí vody. Rajče vyjmeme, prudce zchladíme ve studené vodě, tím zabráníme změknutí. Slupku rajčete pomocí nože opatrně stáhneme a rajčátko rozpůlíme. Zrnka opatrně vyškrábneme čajovou lžikou. Potom už jen vydlabané půlky rajčete přitlačíme naplocho k prkénku a nakrájíme podle potřeby na proužky nebo kostičky.
Připravíme si cibuli a nejprve odřízneme pomocí malého ostrého kuchyňského nože lůžko od kořínků. Zároveň odstraníme špičku cibule, špičkou nože stáhneme vrchní slupku. Cibuli rozpůlíme a na prkénku půlky cibule několikrát nakrájíme vodorovně až ke kořínku, přičemž nedokrojíme, cibule tak zůstane v celku. Zároveň cibuli nařežeme několikrát kolmo. Čím jsou řezy hustší, tím jsou kostičky cibule jemnější. Při krájení cibule prsty lehce přimkneme, palec držíme za ostatními prsty a pečlivě krájíme.
Připravíme si paličku česneku. Česnekovou hlavičku shora silně stlačíme a rozdělíme na jednotlivé stroužky. Slupku ze stroužku sloupneme, odřízneme špičku a lůžko kořínku. Stroužek nakrájíme na plátky, poté kolébkovým nožem jemně rozsekáme (pohyby nahoru a dolů). Širokým nožem česnekové kostičky rozmačkáme a jemně rozetřeme. Práci si zjednodušíme použitím lisu na česnek, kdy stačí rozpůlený stroužek česneku vložit do lisu a silně zmáčknout. Prolisovaný česnek seškrábneme.
Očištění celeru není nic jednoduchého, ale pomůžeme si nejprve tím, že celerovou bulvu rozpůlíme. Celer položíme řezem dolů na prkénko a slupku postupně okrájíme tenkými proužky seshora dolů. Oloupanou celerovou bulvu krájíme na tenké či tlusté plátky. Nakrájené plátky položíme na sebe a nařežeme na hrubé nebo jemné kostky. A protože nařezaný celer rychle oxiduje a hnědne, pokapeme jej ihned po nakrájení citronovou šťávou.
Fazolové lusky důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou, poté necháme dobře odkapat. Fazolové lusky musíme zbavit vláken následujícím způsobem. Konce lusků nakrojíme tak, že nám vlákno zůstane viset. Vlákna stáhneme podélně a špičku odřízneme. Fazolové lusky necháme v celku, ale můžeme je i rozkrájet na menší kousky.
Zelené listy a košťál odřízneme od květáku, malé zelené lístky také otrháme. Košťál květáku křížem nařízneme, aby nezůstal tvrdý (totéž platí pro růžičkovou kapustu). V růžičkách květáku bývají často ukryté housenky, proto k vyčištění vložíme květák na určitou dobu do osolené studené vody košťálem nahoru. Případné housenky vyplavou.
Z brokolice odlomíme lístky a nažloutlé či rozevřené růžičky. Brokolicové růžičky s tenkým stonkem odlomíme od tvrdého košťálu. Tlustý košťál bývá dřevnatý, proto je lepší ho před vařením oloupat. Tenké stonky odřízneme od růžiček nebo dole nařízneme a stáhneme slupku až k růžičce. Oloupané stonky jsou velmi jemné, můžeme je jíst spolu s růžičkami. Velké brokolicové růžičky rozpůlíme podélně. Dbáme na to, abychom vše měli nakrájené na stejně velké kousky, brokolicová sousta tak budou uvařená současně.
Připravíme si hlávku červeného zelí, ze které nejdříve odřízneme košťál (totéž platí pro bílé zelí a kapustu). Vnější zvadlé listy otrháme, půjde to lépe, pokud košťál odřízneme trochu výše. Hlávku zelí rozpůlíme velkým a ostrým nožem - nejprve hlávku trochu nařízneme, poté silně stlačíme špičku nože i střenku. Nůž zelím snadno projede. Polovičky hlávek zelí rozčtvrtíme, větší čtvrtky můžeme ještě jednou rozpůlit. Klínovitě vyřízneme tvrdý košťál, zůstanou nám tak pouze vrstvy zelných listů. Teď už zbývá jen zelí nakrájet na přibližně stejné proužky.
Z pórku odřízneme kořínky, vnější poškozené listy stáhneme. Tmavě zelené listky pórku odřízneme. Stonek pórku podélně rozkrojíme, abychom jej mohli důkladně umýt. Stonek pórku promyjeme pod tekoucí studenou vodou, až je ze všech vrstev dokonale vyplaven písek. Poté pórek nakrájíme na proužky apod. Nerozšířenou listovou část můžeme nakrájet i na kolečka.
Foto: Míša Chylková
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena