Dobrou polévku uvaříme jen z dobrých surovin a přísad. Bez křupavé zeleniny, vývaru a bylinek se neobejdeme. Tipy, které se při vaření polévek budou hodit.
Polévka bude tak dobrá, jak moc si dáme záležet na výběru surovin, z nichž ji připravujeme. Masová, zeleninová, čirá či zahušťovaná, s kapáním a doplněná strouhaným sýrem či opečenými krutony. Variant na polévku je nespočet, ale pravidla k dokonalému výsledku jsou stále stejná. Zeleninu používáme nejlépe z vlastní zahrádky, při nákupu upřednostňujeme biokvalitu. Při dochucování dáváme přednost bylinkám před dochucovadly s konzervačními látkami. Při čištění a krájení zeleniny se zaměříme na pořadí, ve kterém se vaří. Brambory a tvrdší druhy zeleniny potřebují delší přípravu než třeba mladé hrachové lusky. Zeleninu do polévky krájíme na malé kostičky, proužky či kolečka, zeleninu můžeme i nahrubo nastrouhat. Zeleninu po uvaření také často mixujeme do hladkého krému.
Na masový vývar nekupujeme kuře na pečení, ale zvolíme raději slepici, pokud možno z volného chovu. Pokud nám jde při vaření hlavně o maso, vkládáme slepici do vařící vody. Chceme-li uvařit silný a kvalitní vývar, vložíme maso do studené vody. Protože je příprava vývaru časově náročná, můžeme si připravit větší množství do zásoby, pečlivě odměřit a zamrazit. Na koncentrovaný fond vaříme vývar o 2 hodiny déle, tím získáme vynikající základ pro přípravu omáček.
Velký hrnec nám při přípravě polévek přijde určitě vhod! Měl by být vyšší než šiřší, o objemu alespoň 5 l, abychom v něm mohli uvařit masový vývar (třeba ze slepice). Velký polévkový hrnec můžeme používat i k vaření těstovin, brambor, knedlíků, výborně se bude hodit na recepty z jednoho hrnce. Při mixování zeleniny a přípravě krémových polévek si takový hrnec nebudeme moci vynachválit, použití tyčového mixéru bude hračkou a polévka nám při mixování nebude stříkat po celé kuchyni.
Uvařená zelenina pasírovaná přes cedník? Takto postupovaly naše babičky, když ještě neexistoval tyčový mixér usnadňující práci. Z tuku a mouky se uvařila krémová jíška (podobná bešamelové omáčce), do té se následně přilévala pasírovaná zelenina i s vývarem. Dnes zeleninu rozmixujeme přímo ve vývaru a zjemníme přidáním smetany (nemusí být), tím získáme jemně krémovou zeleninovou polévku. Dáváme-li přednost lehčí konzistenci, zahustíme ji před koncem vaření žloutkem a smetanou. Postupujeme takto: Na litr polévky rozšleháme v 1 dl smetany 2 čerstvé žloutky a za stálého míchání vlijeme do polévky. Potom už se polévka nesmí vařit, žloutky by se srazily. Tato variace zahušťování se bude hodit při přípravě chřestové polévky.
Aby zeleninová polévka nepůsobila příliš fádně, můžeme ji vylepšit tzv. bylinkovým topingem. Před servírováním polévku posypeme čerstvě nasekanými bylinkami, dodáme tím polévce atraktivní vzhled a svěží vůni. Polévku sypeme petrželkou, libečkem, pažitkou, bazalkou nebo mátou a estragonem. Bylinky stačí omýt pod tekoucí vodou, otřepat, lístky otrhat a najemno nasekat. Takový rozmarýn či tymián v polévce raději povaříme, na sypání jsou tyto bylinky příliš robustní a povařením lépe rozvinou své aroma.
I "obyčejná" polévka se může proměnit v předkrm, který uspokojí chuťové pohárky i oko hosta. Na úvod slavnostnějšího menu si můžeme připravit zeleninovou krémovou polévku, kterou doplníme dozlatova opečenými krutony. Kůrku ze 2 plátků staršího chleba (lépe toastového) odkrojíme a střídku ostrým nožem nakrájíme na stejné kostičky. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a dokřupava osmažíme. Osmažené krutony lehce osolíme a nasypeme těsně před podáváním na polévku.
Foto: Sxc
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena