reklama
hledat uživatel
       

Televizní pořad Ano, šéfe! poukázal na dosti nepříjemný nešvar restaurací, a to je nadměrné využívání polotovarů. I když by se jim klidně mohlo říkat "celotovary", stačí totiž přidat k nevábnému prášku pouze vodu a jídlo je tu! Že se kuchaři ve škole učí cosi o přípravě hrubých bílých čí hrubých hnědých omáček je jim zhruba stejně platné, jako gymnazistovi logaritmy. V běžné praxi tyto znalosti totiž horko těžko uplatní.

Přednosti polotovarů

Tyto dehydrované, mražené či jinak konzervované výrobky jsou rozhodně velmi rychle připravené ke konzumaci. Místo zástupu základních surovin, ze kterých se pracně několik hodin vaří třeba vývar, stačí nasypat do vody prášek či pastu a výsledek je, řekněme, velmi podobný, ale o dost rychlejší, jednodušší a levnější. A právě cena je to, co mnohé restaurace tlačí k používání těchto umělých směsí k přípravě čehokoliv. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že často slýchám věty typu: "Tam mají meníčko za 85 korun, tam nepojedeme. Ale tady dostaneš polévku i s hlavním jídlem za 60!". Co za umělá dochucovadla a další suroviny se skrývá v jídle, u něhož je čistá hodnota surovin mezi 30 až 40 korunami?

Co také umí kuchaři "vykouzlit" z polotovarů?

Kořenící směsi a marinády

Že by kuchaři neuměli vytvořit z jednotlivých druhů koření chuťově ladící směs pro určitý pokrm? Zřejmě je to tak, proto se velké oblibě těší předpřipravené kořenící směsi roztodivných názvů, například speciální koření na svíčkovou, na guláš či na čínu. Tyto směsi jsou navíc často obohaceny zkřehčovačem, který zamezuje váhovým ztrátám masa během tepelné úpravy.

Obalovací směsi

Instantní obalovací těstíčka, různobarevné a různě hrubé strouhanky z některých restaurací již téměř vytlačily klasická vejce, mouku a strouhanku.

Omáčky

Boloňská, sýrová či kultovní svíčková omáčka se může rodit kuchaři pod rukama hodiny, ale může být hotová i dřív, než bychom řekli švec. Speciální pasty určené pro gastronomické provozy, mají většinou jednotný návod k přípravě, potřebné množství instantní omáčky prostě stačí rozmíchat ve vodě či mléce a krátce povařit.

Pokud jste pozorně sledovali již zmiňovaný televizní pořad, možná jste si všimli také toho, že celou kuchyni má na starosti často jediný kuchař! I zde se majitelé snaží ušetřit. Pomiňme, že si dotyčný zřejmě nemá ani šanci vybrat zákonem stanovenou dovolenou, ale také očividně nemá čas na přípravu domácích knedlíků, škrábání brambor, krájení zeleniny a vyváření poctivých omáček, jak bychom očekávali.

Možná i my, hosté, bychom měli na restaurace klást vyšší nároky. Ruku na srdce, opravdu nám nevadí, že je pro restaurace přednější kvantita nad kvalitou? Nečekáme od večeře v restauraci nevšední zážitek v pozitivním smyslu?

Foto: Pixmac.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 11
  • Ren
    Ren

    Nejen restaurace

    Mám ráda různé dezerty na způsob italského tiramisu, ale když jsem slyšela kamarádku (cukrářku, pracující v cukrárně) o způsobu vyrábění této dobroty, obsah tohoto článku mě bohužel nijak nepřekvapuje. Detaily výroby dalších zákusků jsem raději slyšet nechtěla.

    10.02.2010 23:00:17

  • pomocna sila v kuchyni
    pomocna sila v kuchyni

    Neni to tak vsude

    Pracuji jako pomocna sila v kuchyni v restauraci na benzince. Velmi me prekvapilo, co jsem si zde precetla, protoze u nas se z prasku nedela temer nic. Knedliky tedy odebirame jiz hotove od dodavatele, ale ostatni prilohy delame cerstve sami (pro me to znamena spoustu naloupanych brambor), kuchari delaji vsechno cerstve, svickovou, vyvary ap. Trva to sice nejakou dobu, nez je jidlo na stole, ale mame porad narvano.

    06.02.2010 09:20:31

  • Linduli
    Linduli

    praškove polotovary v naších restauracich

    v me restauraci se vaří jen poctiva domaci kuchyně.

    27.01.2010 15:24:35

  • cotton
    cotton

    Doma vím co jím.

    Do restaurace zásadně jíst nechodím. Pracovala jsem tam a vím jak to někdy chodí. Doma to dá sice práci, ale vím co jím.

    27.01.2010 14:15:33

  • hokuspokus
    hokuspokus

    Mluvíš mi z duše

    Šárko, trefilas hřebíček na hlavičku. Bohužel na tom má zákazník velkou vinu. Spokojí se s podřadným pokrmem, který zaplní žaludek, místo aby požadoval čerstvě připravená jídla. Vaření se tím neprodraží! Jen je třeba to umět. Je tu rubrika, kde lze doporučit restauraci. Škoda, že je skoro prázdná - jako téměř všechny ostatní. Měli bychom být trochu aktivnější, nikdo nás neukousne.

    23.01.2010 23:33:08

  • astra
    astra

    On i ten "kupovaný" knedlík musel někdo uvařit. Nebo si autorka myslí, že kupované knedlíky rostou přes noc v regále v supermarketu? A jestli se vaří v hrnci v hospodě nebo v kotli v provozovně, to už není tak podstatné (btw u nás doma se knedlíky nikdy nevařily, takže já jiný než kupovaný ani neznám - myslím knedlíky přílohové, naopak ovocné vařím poměrně často). Co se týká jídel z prášku, souhlas s autorkou.

    23.01.2010 17:41:43

    • boby
      boby

      nejde o to kdo ty knedlíky vaří!!! jde o to co do nich dává, když si jeděláš sama doma (jako že mi je tě líto, žes nikdy neměla domácí), tak víš co v nich je, ale polotovary obsahují konzervanty a další příměsi, kterými tvoje kuchyň určitě nedisponuje.. TADY JDE O KVALITU!!

      26.01.2010 00:55:46

    • tla
      tla

      Sama jste si odpovedela. Kdyz jste nikdy nejedla domaci knedlik, tak tezko muzete vedet, jaky je rozdil mezi nim a mezi tim kupovanym. Rekl bych, ze je az drzost psat sem nejaky Vas nazor, kdyz neni nicim podlozeny! Koho to zajima?!!!

      31.01.2010 18:07:57

  • .Renča.
    .Renča.

    Šáry máš úplnou pravdu. Ještě že bydlím na vesnici a v naší kavárně (i s restaurací) vaří poctivý domácí jídla. Však je připravuje moje sousedka. Ale ruku na srdce, kdo tyto polotovary nepoužívá? I já se k nim mnohdy přikloním, když není čas, ale svíčkovou nebo jinou omáčku z pytlíku - to nikdy ne. Ale domácí knedlíky už málokdy, to se přiznám.

    23.01.2010 13:40:35

  • tissue
    tissue

    proto raději moc do restaurací na jídlo,je pravda,že dost často je to pořád stejné,ty jejich různé směsy.Ráda bych jednou navšívila restauraci kde bych si pochutnala jinak,tak jak vařili v Ano šéfe....

    23.01.2010 10:53:26

Celkem záznamů: 11

Přidat příspěvek k článku Práškové polotovary v našich restauracích

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.