reklama
hledat uživatel
       

Pravé italské risotto s cuketou a parmazánem

Risotto, které dnes vyzkoušíme, vaříme al dente, tedy na skus. S tím českým nemá nic společného, protože je kašovité, krémovité a silně návykové! Stačí jen ochutnat, recept je snadný.

Recept na pravé italské risotto s cuketou a parmazánem

Na 4 porce italského risotta si připravíme: 400 g rýže arborio, 2 větší jarní cibulky, 2 mladé cukety, 50 - 60 g másla, 100 g parmazánu, zeleninový vývar a sůl.  

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

2) Cibulku očistíme a bez natě nakrájíme nadrobno. 

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

3) Cuketu omyjeme, odřízneme konce a podélně rozřízneme na čtvrtky. Cuketu nakrájíme na drobné kousky. 

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

4) Na polovině másla necháme zpěnit cibulku, pozor, nesmí být dohněda! K cibulce vsypeme nepropláchnutou rýži arborio a 2 minuty opékáme. 

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

5) Rozvoněnou rýži zalijeme asi naběračkou vývaru a za stálého míchání necháme vývar do rýže nasáknout. 

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

6) Poté přisypeme cuketu, promícháme, znovu přilijeme vývar a necháme pod pokličkou asi 16 - 18 minut vařit za občasného promíchání.

Vývar přiléváme podle potřeby během celého vaření. Rýže by rozhodně neměla zůstat suchá. Ve výsledku je měkká, mazlavá na povrchu a uvnitř uvařená na skus, tak je to správně. 

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

7) Parmazán nahrubo nastrouháme.

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

8) Do hotového risotta vmícháme parmazán a promícháme. 

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

9) Nakonec do risotta energicky zašleháme zbylý kousek másla, získá krémovitější konzistenci. Je-li potřeba, mírně osolíme. 

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

10) Pravé italské risotto s cuketou a parmazánem ihned po přípravě servírujeme a podáváme jako hlavní chod. 

Pravé italské risotto s cuketou a parmezánem

Finanční náročnost pravého italského risotta

Rýži arborio v uvedeném množství pro 4 osoby pořídíme za 40 Kč, parmazán přijde na 80 - 100 Kč, jarní cibulka zhruba na 4 Kč, cuketa na 10 Kč, máslo na 8 Kč, sůl a zeleninový vývar asi na 5 Kč. Pravé italské risotto nás tak vyjde zhruba na 147 Kč. 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Pravé italské risotto s cuketou a parmazánem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.