Papiňák přináší do našeho vaření více komfortu, uspoří čas i energii. I pro přípravu pokrmů v tlakovém hrnci se bude hodit pár vychytávek.
Tlustostěnná nádoba, ve které se vaří při vyšším tlaku než je běžný atmosférický, to je jednoduchý popis právě tlakového hrnce. Díky vysokému tlaku se uvnitř nádoby dosáhne vyšší teploty (až 130 °C), a tím se pokrmy rychleji uvaří či podusí. Plusem navíc je, že jsou pokrmy připravované v papiňáku chuťově výraznější.
Když začínáme vařit v papiňáku, jistě uvítáme pár rad. Již dávno neplatí předsudek o tom, že je vaření v tlakovém hrnci nebezpečné, proto se ho ani začínající kuchař/ka nemusí obávat. Moderní tlakové hrnce jsou opatřeny několika bezpečnostními pojistkami. Ty hlavně zajistí, aby během vaření nedošlo k úniku pokrmu z nádoby.
Papiňáky výrazně spoří čas a energii. Tuhé plátky hovězího jsou měkké podle tloušťky a množství masa v hrnci už od 20 - 30 minut, což se nedá srovnávat s dlouhým dušením v klasickém hrnci s poklicí, kdy jde o dlouhé hodiny.
K velkým úsporám dochází i ve spotřebě energie, a to až 70 %. Samozřejmě záleží na faktorech jako zdroji tepelné energie, plnění tlakového hrnce a typu pokrmu.
V mnoha ohledech je vaření v tlakovém hrnci výhodnější. Výrobci papiňáky stále zdokonalují, pákové uzávěry byly již z většiny nahrazeny bajonetovými. Při větší investici se dočkáme už i variant se zkrácenými rukojeťmi, které nám ušetří místo při skladování.
Foto: Photos.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena