reklama
hledat uživatel
       

Pokud se budeme držet následujících instrukcí, bude kus masa chutný, šťavnatý a navíc pro svůj vysoký obsah živočišných bílkovin a minerálů prospěšný pro naše zdraví. 

Výběr masa na biftek

Výběr masa je velmi důležitý.  Na bifteky vybíráme jen nejkvalitnější kusy masa z pravé svíčkové, které se krájí z její střední části. Důležité také je, aby maso bylo dobře odleželé, takzvaně "vyzrálé". To poznáme podle jeho zbarvení. Čerstvé maso má sytě červenou barvu, která se během zrání mění až na hnědo-červenou. Koupíme-li čerstvé maso, potřeme ho slabě olejem, zabalíme do fólie a necháme dva dny v lednici dozrát.

Příprava masa je důležitá 

Maso nikdy nemáčíme ve vodě, ale pouze ho otřeme vlhkou utěrkou. Potom z něj nakrájíme přes vlákno plátky asi 2,5 cm vysoké. Bifteky naklepeme rukou a shrneme do původního tvaru a výšky. Nikdy nepoužíváme k naklepávání paličku, která by narušila strukturu vláken.  Plátky na bifteky mohou být i silnější, například až 4 cm vysoké. Potom pro jejich pečení platí pravidlo, že na každý centimetr  síly masa přidáme na každé straně 1 minutu navíc.

Pečení masa - biftek na jedničku

Pro pečení bifteků je velmi důležitý výběr pánve. Nejlepší je těžká litinová, protože dobře vede teplo a tuk se na ní velmi rovnoměrně zahřívá. Výsledek našeho snažení však může ovlivnit i použitý tuk. Vhodné jsou rostlinné tuky a oleje, které neobsahují mnoho vody. Zásadně používáme jen takové, které mají vysokou výhřevnost, dají se dobře rozpálit na vysokou teplotu a nepřepalují se. Vysoká teplota rozpáleného oleje má ten význam, že se póry masa rychle zatáhnou a biftek bude šťavnatý a chutný. Proto taky během pečení do masa nepícháme vidličkou, ale obracíme ho pomocí špachtle. Na každý kus bifteku raději použiváme novou malou dávku oleje, aby se vypečená šťáva nepřipálila a nezhořkla. Bifteky před pečením nikdy nesolíme. Můžeme je opepřit, ale solí je dochucujeme až po upečení. 

Čtyři základní způsoby pečení bifteků 

Podle stupně propečenosti masa rozeznáváme:

  • Krvavý biftek - bleu, very rare - maso má tenkou hnědou kůrčičku, ale uvnitř je syrové. Opékáme asi 1 minutu z každé strany na maximálně rozpálené pánvi.
  • Málo propečený biftek - saignant, rare - maso má hnědou kůrčičku, pod ní je růžové a uprostřed krvavé. Opékáme ho z každé strany 2 minuty.
  • Středně propečený biftek - a point, medium - maso má hnědou kůrčičku a uvnitř je růžové, ale ne syrové. Pečeme 2 až 3 minuty z každé strany, a potom na mírném stupni tepla ještě 2 minuty dopékáme. 
  • Velmi propečený biftek - biencuit, welldone - maso je propečené i uvnitř. Zprudka zapečeme z každé strany 3 minuty a potom na mírném stupni tepla dopékáme ještě 5 až 8 minut.

K biftekům zpravidla nepřipravujeme mnoho omáčky. Stačí použít jen vypečenou lehce zahuštěnou šťávu. Vhodnou přílohou jsou hranolky, opečené brambory, dušená zelenina, saláty a pečivo. K pití se hodí podávat suché červené víno.

Sekaný hovězí biftek se žampiony a cuketou 

Biftek na víně

Tatarák podle Richarda Nováka 

Foto: Shutterstock.com



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 8
  • Kamila
    Kamila

    Pravý hovězí biftek

    Děkuji,budu jej dělat mezi vánočními svátky,alespoň mám návod jak na to,určitě dám vědět,ještě jednou veké díky

    18.12.2017 22:23:10

  • Kačka
    Kačka

    Popis moc pěkný, úplně jsem na bifťoura dostala chuť. Moc pěkný rozpis jednotlivých druhů steaků jsem našla i tady: http://www.bifteky.cz/druhy-st eaku/. A poznámka Amose je docela pravdivá, i když mi tohle zdvojování výrazů teda nevadí.

    04.01.2013 13:40:25

  • Žaneta
    Žaneta

    hovězí biftek

    velice dobře rozepsaný postup vaření, výběru masa příloh pití a postup jak maso správně upravit.

    11.11.2011 03:41:07

  • Amos
    Amos

    Sémantický pleonasmus

    Nepřijde Vám adjektivum "hovězí" u bifteku jako nadbytečné? Jaký jiný by asi beaf (česky = hovězí) steak měl být? Je to další sémantický pleonasmus typu hospitalizace v nemocni, transparentně průhledný apod.

    18.07.2011 14:59:00

    • plevel
      plevel

      Re: Sémantický pleonasmus

      no... tak Amos nam chtel dokazat, ze je chytrej... a zatim dokazal, ze tomu tak neni, protoze slovo "BEAF" teda nevim, co je, protoze to je kdyz uz tak "BEEF" ... "BEAF" je asi nejakej blaf z amosovy kuchyne :D

      25.04.2012 10:04:19

  • Amos
    Amos

    Sémantický pleonasmus

    Nepřijde Vám adjektivum "hovězí" u bifteku jako nadbytečné? Jaký jiný by asi beaf (česky = hovězí) steak měl být? Je to další sémantický pleonasmus typu hospitalizace v nemocni, transparentně průhledný apod.

    18.07.2011 14:58:13

Celkem záznamů: 8

Přidat příspěvek k článku Pravý hovězí biftek - jak na to?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.