reklama
hledat uživatel
       

Vánoce budou díky pražení ještě voňavější

Oříšky a ostatní pochutiny můžeme pražit na suché pánvi, v troubě, ale také si můžeme vypomoct mikrovlnnou troubou. Nevíte, jak na to?

Pražíme v klasické pánvi

Oříšky můžeme pražit na rozpálené pánvi bez jakéhokoli tuku. Pánev musí být zcela čistá a zbytku mastku třeba z předešlého smažení. Pánev před pražením nejlépe vytřeme suchou papírovou utěrkou. Při pražení pánví občas lehce zatřeseme, aby se suroviny opražily rovnoměrně. Nemícháme, aby se nám naopak nerozdrobily či nerozpadly.

Pražíme na plechu

Nejen oříšky, ale i semínka, vločky a kokosovou moučku můžeme pražit. Pro větší množství surovin volíme pražení na plechu, který vyložíme pečícím papírem, nasypeme suroviny, rozprostřeme a na 5 - 10 minut vložíme do trouby vyhřáté na 225 °C. Doba pražení záleží na zvolené surovině, dáváme pozor, aby se nám nic nepřipálilo, a to zejména máme-li horkovzdušnou troubu. I při pražení na plechu s oříšky atd. občas zatřeseme.

Pražíme v mikrovlnce

Mikrovlnná trouba může být dobrou alternativou zejména pro obilné vločky a mandlové lupínky. Stačí je rozložit na talíř, troubu nastavit na maximální výkon 800 W a zapnout na 30 - 60 sekund. Během pražení alespoň jednou talířkem zatřeseme.

Chuť opražených semínek, oříšků a vloček

Pšeničné či ovesné vločky, které často zařazujeme do jídelníčku, když se chceme stravovat zdravěji, můžeme vylepšit právě pražením. Vločky získají ořechovou příchuť a výborně se hodí nejen ke snídani s čerstvým ovocem a jogurtem, vylepší i chuť moučníků z třeného těsta.

Pražená semínka (slunečnicová, sezamová) a mák chutnají opravdu delikátně. Můžeme je přidávat do sladkého i slaného pečiva, do těsta na chleba a použít je k přípravě cukroví či čajových sušenek.

Opraženou kokosovou moučku pražením ještě více ovoníme. Hodí se k pečení moučníků, dortů a sladkého kynutého pečiva. Pražená kokosová moučka získá zlatavou barvu, báječně ozdobí nejen vánoční cukroví.

Ořechy získají pražením výraznější vůni i chuť, plusem navíc je zbavení se slupky. Ořechy opražíme nasucho podle výše uvedeného návodu, jakmile slupka ztmavne a popraská, přesypeme oříšky do utěrky a slupku mnutím odstraníme. Opražené ořechy všeho druhu můžeme nasekat, umlít nebo nechat v celku a dále používat na přípravu moučníků, dezertů, krémů a cukroví.

Mandle před opražením klasicky spaříme a vyloupneme ze slupky. Mandle potom osušíme, opražíme celé, nasekané na kousky, nakrouhané na plátky nebo lupínky. Opražené mandle můžeme připravit i naslano, ještě na pánvi je osolíme a podáváme jako chuťovku k vínu.

Druhy oříšků, které stojí za zkoušku

K pečení nebo přímé konzumaci jsou na našem stole nejčastěji ořechy vlašské, burské a lískové, jako slanou chuťovku si jistě občas dopřáváme kešu (natural, pražené a solené), pistácie a mandle (natural se slupkou či bez, pražené a solené, zauzené). Ale vyzkoušejte i jiné druhy. Na Vánoce se s výdaji za jídlo navíc počítá, tak proč nezainvestovat právě do misky s pestrým výběrem oříšků? Výborné jsou makadamové ořechy (výborné do nádivek), para ořechy (cukroví, dorty), piniové ořechy (zmrzlinové dezerty, doplněk k masu) a pekanové ořechy (čokoládové pralinky, pečené i nepečené dezerty).

Cukroví, ve kterém ořechy nesmí chybět

Štafetky s kávovým krémem

Vánoční ořechové škebličky

Ořechové koláčky

Křehké kuličky s oříškem

Medové cukroví s polevou

Foto: Sxc



Přidat příspěvek k článku Praženými oříšky vylepšíme chuť cukroví

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.