Neuvěřitelné, i když v posledních letech naprosto běžné. Není to tak dávno, co jsme sundali plavky, někteří z nás jsou ještě na dovolené u moře, a přece se v obchodech objevuje mikulášské a vánoční zboží.
Také se vám zdá, že je to rok od roku dříve? Obchodníci blázní, a i když je začátek listopadu, na pultech se objevuje první mikulášská nadílka. Jde o útok na psychiku zákazníka - klasický marketingový trik obchodníků vede nás spotřebitele k utrácení dnes tak těžko vydělaných peněz za sladkosti a vánoční výrobky. Jakmile se zboží objeví na pultech obchodů, samozřejmě po něm sáhneme, abychom našim ratolestem udělali v prosinci radost. Ovšem pozor, pokud patříte k té části zákazníků, kteří tomuto tlaku podlehnou, dávejte větší pozor na datum spotřeby.
Když se nad touto otázkou zamyslíme, v podstatě si můžeme odpovědět ano. Měsíc a půl do Vánoc není zase tak dlouhá doba, a pokud nakupujeme zboží v akci podle aktuálních letáků, můžeme pěkných pár korun ušetřit. Spousta z nás, troufám si říci naprostá většina, nakupuje zásoby potravin podle ceny, a tak když je něco ve výrazné slevě a vyplatí se nám koupit větší množství, koupíme toho více. Obchodníci mají radost, že se prodá velké množství zboží, a my si můžeme udělat zásobu potravin na delší dobu a ušetřit. Potraviny jako jsou cukr, mouka či máslo můžeme mít díky výhodnému nákupu připravené na vánoční pečení. Ušetříme čas, peníze i naše pochroumané nervy. S příchodem blížících se Vánoc se lidé v obchodech shromažďují, tlačí se na sebe, jsou nervózní, podráždění a nakupují všechno, co k přípravě na vánoční hodování potřebují, ať to stojí co to stojí. Pokud si ale už nyní začneme postupně potřebné zásoby potravin nakupovat, vyhneme se největšímu náporu na psychiku a předvánočnímu nákupnímu maratonu.
Každá hospodyňka, která na Vánoce peče domácí cukroví a chystá pro své blízké pořádné hody, mi dá jistě za pravdu, že by na přípravu všeho potřebovala ještě jedny ruce. Při této úvaze mne napadlo, že si vlastně spoustu věcí můžeme připravit dopředu a předvánoční čas můžeme strávit v klidnějším tempu. Ptáte se, co si teď můžete koupit a připravit dopředu na vánoční pečení cukroví? Tak věřte, že je toho spoustu. Dopředu je jistě dobré vědět, kolik a jakých druhů vánočního cukroví budete letos chystat. Podle toho si napište nákupní seznam, který si nechte někde na očích. Až budete zase pročítat letáky a uvidíte zboží za výhodnou cenu, prostě nakoupíte vše potřebné - může to být mouka, cukr, čokoláda, poleva, tuk, máslo, kakao oříšky či mandle.
Dopředu si můžete už nyní vyloupat ořechy, podle receptur spočítat kolik jich budete potřebovat na ozdobu, kolik jich potřebujete mletých či nasekaných. Oloupejte si při večerním sledování televize ořechy, druhý den si potřebné množství umelte a uskladněte. Takto si můžete připravit třeba i piškoty. Mleté či drcené piškoty vám v suché větrané místnosti bez problémů vydrží. Nasekejte si mandle a oříšky, nastrouhejte a dobře uskladněte čokoládu, nastrouhejte a nasušte citronovou a pomerančovou kúru. Můžete si i nastrouhat tatranky na nepečené tatrankové kuličky.
Pokud jste třeba maminka na mateřské či jen zrovna nechodíte do zaměstnání a máte tak trochu více času, můžete se na vánoční pečení nachystat trochu více. Každý recept na cukroví se dá v podstatě rozdělit na dvě části - suchou a tekutou. Připravte si sáčky do mrazničky (Jsou to ty, co mají na sobě popisovací proužky.). Pokud už jste nakoupila v akcích alespoň suché potraviny do zásoby, vezměte kuchařku, mísu a váhu. V receptech vyhledejte všechny suché potraviny. Například u vanilkových rohlíčků máte napsáno, že do těsta patří mouka, cukr a vanilkový cukr. Tyto potraviny si odvažte na váze podle množství, z kolika dávek budete rohlíčky dělat. Odvážené suroviny v míse promíchejte. Na popisku sáčku si napište vanilkové rohlíčky (např. ze dvou dávek) a připište si poznámku obsah (mouka, cukr, vanilkový cukr). Sáček dobře uzavřete a uskladněte v suchu. Takto můžete pokračovat se všemi plánovanými druhy cukroví. Až budete začínat s přípravou těst, budete mít už polovinu práce za sebou. I těsta lze připravit trochu dopředu. I když ne už nyní v září, dejme tomu ke konci října můžete nachystat některá těsta a uskladnit je připravená v mrazáku. V předvánočním shonu za tyto přípravy budete vděčná, ušetří vám to blázinec v kuchyni, nepřehlednost a pečení do noci, abyste stihla co nejvíc v jeden den. Stačí pak jen postupně vytahovat jedno těsto po druhém, tak jak budete stíhat péct. Až bude vánoční cukroví upečené, připravíte si v jeden den krémy a náplně, druhý den cukroví naplníte a slepíte, další den ozdobíte. Jako poslední přichystáte nepečené cukroví a budete mít hotovo. Pečení tímto způsobem vám nezabere v prosinci více než pět dní.
Základní suroviny k pečení vánočního cukroví
Letošní plán pečení vánočního cukroví
Zkuste to bez pečení: Top recepty na cukroví bez dlouhých příprav
Vybrali jsme pro vás luxusní recepty na nepečené cukroví, které si zamilujete.
Ořechové, kokosové i s čokoládou: Ty nejlepší recepty na cukroví podle oblíbené suroviny
Každý má rád jiný druh cukroví, někomu vadí ořechy, jinému kokos, někdo miluje čokoládu. Vybrali jsme pro vás 9 známých i méně známých druhů cukroví podle suroviny, které při pečení dáváte přednost.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
Foto: Pixabay.com
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena