reklama
hledat uživatel
       

Přídatné látky E100 až 1520

Co všechno můžete nalézt v takové čokoládě, nebo obyčejném džusu? Stačí se podívat na složení, uvedené na obalu. V článku si popíšeme jak tyto potravinářské přísady dělíme a jak tyto přísady znehodnocují potraviny.

Lidé používají do svých potravin různé přísady již několik století. Ocet, cukr nebo sůl patří k těm prvním a svou unikátní použitelností k nejznámějším. Posledních 30 let je však "v módě" znehodnocování potravin různými chemikáliemi, které by neměly mít se zdravým jídlem snad vůbec nic společného. I tak je většina takzvaných "éček" považována za bezpečné.

Bohužel by to nebylo ono, kdyby výjimka nepotvrzovalo ono pravidlo. Existují totiž přísady, které jsou spojovány s rakovinou, hyperaktivitou u dětí, alergiemi, astmatem a migrénami. Naštěstí mají výrobci v České republice podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví povinnost, uvádět tyto přídatné látky na obalech výrobků.

K čemu se éčka používají

Přídatné látky (éčka) se do potravin přidávají během jejich výroby. Dělá se to z mnoha různých důvodů. Například podporují mísení, zamezují množení bakterií, dávají potravinám lepší barvu, vytvářejí pěnu, zamezují spékání a podobně. Některé z nich už používala dokonce i legendární Magdalena Dobromila Rettigová.

Tabulky

Na obalech výrobků nalezneme sice informace o tom, jaké přídatné látky produkt obsahuje, ale ve většině případů tam bude uvedené pouze kódové označení této látky. Názvy samotných látek se většinou neuvádějí. Zaplnily by totiž celý obal. Co konkrétní kód znamená a o jakou látku přesně jde, můžeme zjistit například pomocí počítačového programu Food Additives, nebo můžeme nahlédnout do tabulek na internetových stránkách ministerstva Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Přesnou tabulku naleznete na stránkách Státního zdravotního ústavu. Naštěstí je kódový systém celosvětový a jednotlivé látky mají stejné označení všude na světě. Jediný rozdíl je ten, že jsou některé látky v různých zemích zakázané, takže se jejich seznam v každém státě trochu odliší.

Stručnější tabulkou uzavřeme tento článek. Závěrem bych na vás chtěl apelovat, abyste si všímali složení výrobků, které kupujete. Vždy máte na výběr mezi kvalitním a potenciálně nebezpečným zbožím a mnohdy i ve stejné cenové hladině. Stačí se jen dívat.

Barviva
E100-E199
Dávají potravinám jinou barvu, nebo rekonstruují původní barvu, kterou potravina ztrácí během technologických úprav.
Konzervanty
E200-E299
Brání množení mikroorganismů - bakterií a brání tak kažení potravin. Bez účinků konzervantů bychom nemohli potraviny skladovat.
Antioxidanty
E300-E399
Chrání potraviny proti oxidaci, jako je žluknutí tuků nebo barevné změny potraviny.
Emulgátory, zahušťovadla a stabilizátory
E400-E499
Emulgátory smísí nesmísitelné a stabilizátory zajistí, aby se to opět nerozdělilo. Zahušťovadla zvyšují viskozitu potraviny, modifikují texturu a zvyšují stabilitu potraviny.
Látky pro zvýraznění chuti
E600-E699
Zvýrazňují chuť. Dochucení a aromatizace potravin.
Náhradní sladidla
E900-E999
Mají větší sladivost než sacharóza a přitom se mohou použít v menším množství než sacharóza. Mají nižší energetickou hodnotu. V nízkých dávkách je nalezneme v DIA a dietních potravinách.

Mezi další patří například tyto:

  • protispékavé látky (nacházejí se hlavně ve skupině 4xx a 5xx)
  • lešticí látky (nalézají se ve skupině 9xx)
  • pěnotvorné látky (najdeme je ve skupině 4xx a 9xx)
  • sekvestranty (skupiny 2xx, 3xx, 4xx, 5xx)
  • látky zlepšující mouku (nejde o emulgátory, najdeme je ve skupinách 4xx, 5xx, 9xx a 1xxx)
  • kyseliny, zásady, soli a estery (takřka ve všech skupinách)
  • a další
Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Přídatné látky E100 až 1520

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.