Některé bylinky mají stonky měkké, jiné musíme ze stonků před použitím sdrhnout. Prozradíme vám pár fíglů, jak čerstvé bylinky zpracovat, nasekat, utlouct a zamrazit.
Až na pár výjimek (pažitka, koriandr, kerblík) mají bylinky tvrdé stonky a lístky se z nich musí před dalším použitím sdrhnout. Pokud je konec stonku příliš jemný a trhá se, takovéto vršky výhonů můžeme nasekat i s listy.
Například kopr a fenykl otrháváme od spodní části stonku, lístečky oddělujeme tahem jedné ruky směrem nahoru. U tuhých stonků to jde o poznání lépe. Stačí jednou rukou pevně přidržet spodek stonku, uchopit jej mezi palec a ukazováček druhé ruky a palcem vepředu táhneme směrem k vrcholu stonku. Přitom listy bylinek sdrháváme na podložku (prkénko).
Větší lístečky rostlin obvykle sekáme, krájíme či drtíme, ty drobnější používáme do salátů nebo na ozdobu v celku. Vždy záleží na přípravě konkrétního pokrmu. Bylinkové lístky uchováváme celé až do chvíle, kdy je potřebujeme, jinak z nich vyprchá vůně.
Bylinky sekáme podle toho, na jaký pokrm je chceme použít. V pokrmu s jemnou texturou dbáme na důkladně nasekané bylinky, dobře se tak začlení mezi ostatní suroviny, rychle uvolní chuť i vůni, silice rychle přecházejí do jídla, a to díky velkým řezným plochám. Nevýhodou je, že při delším vaření mohou na intenzitě chuti ztrácet. Nahrubo nasekané bylinky vydrží delší vaření, ovšem v pokrmu s jemnou texturou nevypadají příliš lákavě.
Bylinky zásadně krájíme velkým ostrý nožem, jinak bychom je spíše rozmačkali než nasekali. Čerstvé bylinky rozložíme na prkénko, špičku čepele nože přidržujeme bříšky prstů ruky, která nekrájí, a rychle sekáme houpavými pohyby nahoru a dolů. Občas nahrneme bylinky plochou stranou čepele nože zpátky na hromádku a opět krájíme, dokud nebudou bylinky tak jemné, jak potřebujeme.
Při větším množství bylinek se nám bude hodit obloukovitý kráječ, se kterým se pracuje velmi efektivně. Pohupováním ze strany na stranu nasekáme velké množství bylinek téměř okamžitě.
I mixér nám může pomoci při sekání bylinek. Mixujeme je v malé misce a jen krátkou dobu, nejdříve se však přesvědčíme, že jsou bylinky zcela suché, jinak by nám z nich vznikla nehezká kaše.
Na důkladné roztlučení bylinek budeme potřebovat třecí misku s paličkou. Lístečky bylinek stačí do misky vsypat a silou rozetřít téměř na kaši. Pomůžeme si trochou soli, případně oleje, pokud nám to recept dovoluje. Takto vyrobíme třeba oblíbené bylinkové omáčky, pasty a pesta.
Jedná se o bylinky nakrájené na jemné nudličky, nejčastěji se používají ke zdobení pokrmů a jako na pohled lákavá příloha, která si i tepelnou úpravou zachová svou texturu. Stačí několik podobně velkých listů poskládat jeden na druhý a stočit do ruličky. Pak už jen ostrým nožem rozkrájíme na tenké nudličky.
Jemné bylinky, kterým nevyhovuje sušení, se dají zmrazit. Ve zmrazeném stavu vydrží jejich vůně až 4 měsíce. Bylinky stačí dobře oprat, osušit, nasekat a zmrazit v zásobnících na led s trochou vody či oleje, lze je umístit i do malých plastových kelímků. Zmrazené bylinky používáme do polévek, omáček a dušených pokrmů nejen z masa.
Jak si vypěstovat bylinky jednoduše doma
Bylinky vypěstované doma v květináči nejenže příjemně dozdobí interiér či balkonový parapet, ale vaření dodají ten správný šmrnc. Není nad čerstvé bylinky v pokrmech všeho druhu!
Recept na domácí bylinkovou sůl krok za krokem
Sůl, která úžasně dochutí například zapečenou zeleninu či brambory, především pak v měsících, kdy již nebudou k dispozici čerstvé bylinky. Postup je úplně jednoduchý.
Foto: Pixabay.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena