Tomuto zájmu vychází vstříc spousta nových receptů a postupů například pro přípravu rychlého a snadného pohoštění v podobě slaného občerstvení.
Sýrové fondue
Sýrové fondue - to je velice oblíbená a vynikající švýcarská specialita. Připravuje se obvykle v kameninové nádobě nebo v nerezové misce či v misce z varného skla. Dnes již běžně zakoupíme také speciální kompletní sadu - soupravu fondue. Při podávání se nádobka postaví doprostřed stolu na vařič.
Sýrové fondue se připravuje z ementálského sýra v kombinaci s aromatickým sýrem, česnekem a výrazným bílým vínem. Nesmí chybět škrobová moučka, třešňovice, mletý pepř a muškátový oříšek. Jako příloha se podávají kostky bílé veky. Na vařiči se fondue udržuje stále horké, ale nesmí se vařit.
Příprava sýrového fondue
Původní sýrové fondue se připravovalo ze dvou druhů sýrů. Mohou se však připravovat ze sýrů různě namíchaných, ale převládat by měl sýr ementálského typu. Pokrm získá mícháním sýrů pokaždé jinou chuť.
V podstatě si hosté připravují jídlo sami. Napichují si na dlouhé dvojhroté vidličky veku, obalují ji v sýrové tavenině, počkají chvíli a potom vkládají do úst. K fondue se obvykle podává bílé víno, ale také čaj nebo káva.
Nejen podle druhu použitého sýru, ale i podle dalších hlavních surovin pak jednotlivé fondue můžeme také pojmenovat. Například na pivní fondue určitě použijeme tvrdý ementálský sýr, světlé pivo, hořčici a pepř. Pokud do sýrové taveniny přidáme česnek, víno, citronovou šťávu, sůl a pepř, připravíme tak selské fondue. A přidáním cibulky šalotky a kousku másla zase fondue cibulové. Jednoduše se chuti a nápadům meze nekladou.
Stejným způsobem se dnes připravuje také zelenina, uzeniny, ryby, kousky masa, černý chléb, zároveň se obměňuje koření.
Masové fondue
Také tyto fondue pochází ze Švýcarska, ale známe je i z Francie. První recepty jsou známy již z roku 1476. Hlavní složkou je tentokrát maso a různé pikantní omáčky. Oblíbené je u ctitelů chutných pokrmů, kteří nacházejí zalíbení v nápaditosti, originálnosti i svéráznosti právě různých doplňků. Ve starší literatuře se uvádí, že kdo toto fondue vymyslel, musel mít dobrý chuťový smysl pro to, co podat jako přílohu. A to platí i pro dnešní přípravy fondue. Pokrm má často tajemný název, hlavně v kuchyni čínské nebo japonské, ale nemusí být připravován z netradičních nebo méně známých surovin. Právě improvizace a vtipné řešení patří k pěkné atmosféře přátelského posezení, kde hostitel(ka) nemusí odbíhat a může se plně věnovat své návštěvě.
Pro takovéto pohoštění je však důležitá dobrá pánev, pěkné mističky a dezertní talířky na servírování nebo fondue soupravu s dobrým regulovatelným hořákem nebo také kotlík či ohnivzdornou misku a dlouhé vidličky. Pokud se nezapomene na pěknou atmosféru a dobrý zeleninový salát, který je vždy příjemným a osvěžujícím doplňkem, je úspěch přátelského posezení zaručen.
Příprava masového fondue
Pro přátelské fondue je třeba telecí nebo vepřová kýta, svíčková, drůbeží játra a slanina, samozřejmě sůl, pepř a olej. Vše nakrájené na tenké plátky se okoření, urovná do misek. Na pánvi uprostřed stolu si hosté sami kousky masa opékají a podle chuti osolí. Pak maso na dlouhých vidličkách namáčí do připravených omáček. Přikusují se kousky veky nebo toastu.
Vhodnou přílohou je omáčka česneková, provensálská nebo křenová a čerstvý zeleninový salát.
Samozřejmě je možné podobně připravit kuřecí fondue - tedy kousky kuřecího masa. Vhodné je maso doplnit kousky zeleniny - mrkve, pórku, okurky. Z bílého vína a vývaru se připraví omáčka, která dodá jemnou a zároveň pikantní chuť masu i zelenině.
O omáčkách a o tom, jaké jiné doplňky lze k fondue podávat, se dozvíte v dalším díle našeho seriálu o přípravě fondue.
Foto:
Profimedia.cz