reklama
hledat uživatel
       

Raclette aneb něco navíc k fondue

Raclette je název pro "fondue valaisanské" neboli "fondue hrabáček". Opět jde o švýcarskou, ale také francouzskou specialitu. Raclette jsou vařené brambory, které doplňujeme zeleninou a roztaveným sýrem. Při původním podávání toho pokrmu dostal každý host talíř čerstvě vařených brambor, které si oloupal. Hostitel pak nabodl kus sýra na vidlici, podržel ho v blízkosti krbu nebo kamen a po jeho roztavení ho odškrabával každému hostu na talíř s brambory. Dnes se již používají elektrické plotýnky s malými pánvičkami nebo rožeň. Na přípravu u nás můžeme použít polotvrdý sýr jako blaťácké zlato, eidam a podobně. Jakmile se sýr roztaví a začne bublat, seškrábneme část velkým nožem na horký talíř, osolíme, opepříme čerstvě rozemletým pepřem. Tento pokrm se jí rychle, aby sýr nebyl příliš gumový. Zajídá se nejen brambory, ale vhodný je i tmavý chléb.

Selské raclette

Čerstvě uvařené brambory vysypeme na misku a umístíme ji uprostřed stolu. Každému hostu dáme talířek a ubrousek k odebírání a olupování brambor. U kamen nebo u krbu na pávičce zahříváme sýr a seškrabujeme ho na oloupané a osolené brambory. Podle chuti opepříme. Z misek na stole k nim odebíráme připravenou zeleninu. Zapíjíme bílým vínem nebo čajem.

Víkendové raclette se zeleninovým salátem

Vařené a oloupané brambory osolíme a posypeme paprikou. Pak na ně oškrabujeme na pánvičce roztavený sýr, podle chutí opepříme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kmínové raclette

Krajíce chleba pokrájíme na kostky. Upravíme ho na talířky. Na stůl rozdělíme mističky s různou zeleninou. Na kostky chleba seškrabujeme roztavený sýr, okořeníme pepřem a čerstvě rozemletým kmínem. Z misek k soustům odebíráme sterilovanou zeleninu. Zapíjíme čajem, vínem nebo pivem.

Labužnické raclette

Oloupané syrové brambory nakrájíme na 0,5 cm silné plátky, potřeme je olejem a v troubě nebo na grilu upečeme. Hotové promícháme s česnekem a se solí. Na jednotlivé porce bramborových topinek seškrabujeme roztavený sýr. Okořeníme podle chuti pepřem.

Raclette se sardelkou

Na plátky nakrájíme chlebíčkovou veku, potřeme je sardelovým máslem a opečeme v horké troubě nebo nad grilem. Hotové je rozdělíme na připravenou mísu nebo na jednotlivé porce hostům. Natavíme sýr, až bublá, pak ho oškrabujeme na plátky veky, opepříme a podáváme. Doplníme salátem.

Závěr

Také k sýrové pochoutce raclette jsou vhodné různé zeleninové nebo ovocné saláty, tak jako k fondue. Pokud tedy plánujete příjemné posezení se svými přáteli, pokud nechcete zažít stereotyp známého grilování, překvapte své hosty posezením u přípravy fondue nebo raclette. Jistě budete mít úspěch. Více v: Příprava fondue 1.díl a Příprava fondue 2.díl. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Příprava fondue 3.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.