reklama
hledat uživatel
       

Příprava grilovací párty krok za krokem - staňte se hostitelem roku

Řekněme si na rovinu, když si někdo dá práci a připraví oslavu či posezení se vší parádou, je na co koukat, je co jíst a také co pít. Tipy, jak na to, se s přicházející sezónou budou hodit.

Pořádáme gril párty

Při rozhodnutí uspořádat větší párty bychom si měli vše dobře zorganizovat. Už 2 týdny předem si stanovíme počet hostů, rozešleme pozvánky, vybereme druhy jídla a nápoje. Předběžně si připravíme seznam potravin, lahve s pitím si můžeme nakoupit i dopředu. Nezapomeneme na pořízení či zapůjčení si potřebného množství stolů, židlí a při špatném počasí i přístřešků. Vyzkoušíme funkčnost grilu a vyčistíme jej, nakoupíme dřevěné uhlí, pokud nám nezbylo z loňska, zajistíme si podpalovač.

Asi týden před grilovací párty zajistíme potřebné množství talířů, příborů a ubrousků. Objednáme si dostatek masa, ryb a pečiva, doplníme koření. S akcí obeznámíme sousedy, vybereme vhodnou hudbu a nezapomeneme na dekoraci.

Gril párty se blíží

Den až dva dny předem si postavíme přístřešek, který hosty ochrání před špatným počasím. Nakoupíme čerstvé potraviny jako ovoce, zeleninu, saláty a čerstvé bylinky. Vyzvedneme objednané maso, uzeniny a sýry, připravíme si marinády a naložíme maso (inspirovat se můžete těmito tipy: Začínáme s grilováním). Den předem si nachystáme libovolné dipy, omáčky a ochucená másla, vše uložíme do lednice. Dáme chladit nápoje. V den akce si nachystáme hotové saláty jako přílohu, které až těsně před podáváním přelijeme zálivkou. Na poslední chvíli připravujeme i rychlé dezerty.

Den D - grilujeme!

Potraviny, které se vyplatí kupovat přímo v den akce, jsou bezpochyby čerstvý chléb, bagety a popřípadě i mleté maso. Nastříháme si hliníkovou fólii, připravíme grilovací nářadí, vyzdobíme místo (balkon, terasu, pergolu, garáž), kde budeme gril párty pořádat. Použijeme lampiony, světelné řetězy, nafukovací balonky, papírové stuhy, papírové girlandy a jiné dekorativní předměty. Šikovně nainstalujeme reproduktory, rozmístíme prostírání i s nádobím a umístíme gril. Těsně před příchodem hostů přineseme i nápoje a už zbývá jen přivítat hosty a začít s grilováním marinovaných pochoutek.

Tipy a rady pro správné grilování najdete tady

Ke grilovací párty patří nápoje

Popíjení alko i nealko nápojů ke grilovaní bez debat patří. Na vychlazení většího množství lahví můžeme použít velkou plastovou vanu vyplněnou se studenou vodou a ledem. Lahve s pivem či míchanými nápoji do ní ponoříme a uchováme je tak až do podávání. Zda zvolíme koktejly, ovocné bowle, pivo, víno či tvrdší alkohol, výběr záleží jen na obsazenosti hostů.

Nealko nápoje ke grilu

Pro děti, abstinenty a řidiče přichystáme množství minerálních vod, ovocných šťáv i nealko míchaných nápojů či piva. Výborné jsou i střiky s ovocnou šťávou. Když si dáme práci s nakrájením libovolného ovoce, připravíme i nealko bowli - ovoce osladíme, zalijeme limonádou a sodou na doplnění, přidat můžeme i ovocnou šťávu a samozřejmě nesmí chybět led. Ovocnou bowli můžeme připravit i z  kompotovaného ovoce.

Alko nápoje ke grilu

Hitem každé zahradní párty je bowle, ale tentokrát si přichystáme variantu pro dospělé. Ovoce (hrušky, jablka, melouny, citrusy, meuňky, broskve, jahody, rybíz, hroznové víno, borůvky, apod.) důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Citrusové ovoce použijeme v bio kvalitě (chemicky neošetřené). Všechno ovoce vsypeme do hluboké mísy, podle chuti osladíme, zalijeme bílým vínem a těsně před podáváním doplníme sektem. Ovocná bowle v alko i nealko variantě dokonale uhasí žízeň a bude jí pro všechny dostatek. Jen pozor na kombinaci s ostatním alkoholem. 

Ke grilovaným pochoutkám si můžeme dopřát i aperitiv, tvrdý alkohol nebo vlastní namíchané koktejly. Vhod přijde i chlazené pivo různých druhů, případně si pořídíme celý soudek, ze kterého po celý večer pro zúčastněné čerstvé pivo čepujeme. Je dobré mít po ruce i citronádu, která se bude hodit při přípravě tzv. "radlerů", což je směs citronády a piva. Ve výsledku není nápoj tak silný, zato příjemn osvěží.

Hodně oblíbené je i víno, které se skvěle hodí ke grilovanému masu i rybám. Bílé a růžové víno podáváme vychlazené na 8 - 10 °C, červené odrůdy snesou vyšší teplotu.

Recepty, které se ke grilování budou hodit 

Grilovaná vepřová panenka v parmské šunce
(doba přípravy 30 min )

Grilovaná krkovice s chutí kari
(doba přípravy 45 min )

Grilovaná zelenina s dresingem z pečeného česneku
(doba přípravy 30 min )

Grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou
(doba přípravy 30 min )

Vinná klobása
(doba přípravy 1 hod )

Foto: Pixabay.com