reklama
hledat uživatel
       

Příprava různých těst

Těsto, do kterého přidáváme prášek do pečiva, můžeme zadělávat pouze studeným mlékem. Rovněž rozpuštěný tuk necháváme vychladnout. Křehké linecké těsto nezpracováváme déle než 2 - 3 minuty, jinak bude pečivo tvrdé. Těsto bude tvárnější, když ho na chvíli dáme do chladničky a pak do něj rychle zapracujeme vaječný žloutek.  Měkké lepkavé těsto půjde snadněji rozválet, pokryjeme-li ho pergamenovým papírem. Místo válečku můžeme také použít láhev naplněnou studenou vodou.

Lepkavé bramborové těsto bez problémů rozválíme, když váleček dobře namažeme rostlinným olejem. Smažená těsta nebudou tak mastná, budeme-li je smažit na prudkém ohni a přidáme-li do tuku na smažení lžíci octa. Máslo na smažení nepoužíváme. Tence vyválené těsto se při přidávání na plech nepotrhá, posypeme-li těsto lehce moukou, navineme na váleček a nad plechem opatrně rozvineme. Výrobky z nekynutého těsta budou nadýchanější, přidáme-li do těsta lžíci koňaku. Při pečení se těsto bude rovnoměrně zvedat, zapíchneme-li do něj několik makarónů. Máslo se nám bude lépe roztírat, propláchneme-li nádobu horkou vodou. Máslo předem nakrájíme na malé kousky. Když změkne, misku vyjmeme a můžeme začít třít.

Listové těsto

Listové těsto musíme před tvarováním dát nejméně na hodinu na chladné místo nebo do chladničky. Ochlazené těsto půjde lépe rozválet a nebude se lepit na vál. Pečivo z listového těsta potíráme vajíčkem pouze na povrchu, nikoliv po stranách. Těsto by potom nelístkovalo. Moučníky z listového těsta musíme klást do silně vyhřáté trouby, kterou pak nesmíme nejméně deset minut otvírat. Pečivo pak nebude nadýchané, ale naopak klesne.

Jak na dorty, bábovky a cukroví

Dort snadno vyjmeme z formy, postavíme-li formu na mokrou studenou utěrku. Hotový dort nestavíme do studena, aby neklesl. Dort se nám nepřipeče, postavíme-li formu s těstem na plech posypaný solí a ten vsuneme do trouby. Nakrájet dort na vrstvy nožem je někdy obtížné. Doporučujeme použít kousek silonového vlasce. Tímto způsobem dort nakrájíme na tenké vrstvy a řezy budou hezky rovné.

Bábovky a další výrobky z mouky pečené ve formě se obtížně vyklápějí. Stačí formu obrátit a položit na ni utěrku namočenou ve studené vodě. Vzniklé páry pomohou oddělit výrobek od formy bez poškození. Pečeme-li pečivo z těsta obsahující našlehané vaječné bílky, například pusinky nebo kokosky, plech nemastíme, ale potřeme ho svíčkou. Koláč je snazší krájet za studena, ale musíme-li přece jen rozkrojit horký koláč, namočíme nůž do horké vody. Rovněž nadýchaný piškot bychom měli krájet teplým nožem. Plechy, na kterých pečeme pečivo s velkým obsahem tuku, nemusíme mastit. Stačí plechy lehce opláchnout studenou vodou.

Polevy

Nádobu, ve které budeme roztírat čokoládu na polevu nebo krém, předem vymažeme máslem. Čokoláda se pak nebude lepit ke stěnám.
Při přípravě náplní a polev používáme moučkový cukr, který dobře prosejeme nebo rozdrtíme, aby v něm nezůstaly hrudky. Žloutky a tekutinu musíme do náplní a polev přidávat jen po malých částech, jinak se krém srazí.
Roztékání cukrové polevy na dortu zabráníme, budeme-li ji vyhlazovat rychlými pohyby nožem namočeným do horké vody.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Příprava moučníků 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.